Facebook: «Σκοτεινή» εφαρμογή επιτρέπει το σερφάρισμα χωρίς ίχνη


Facebook: «Σκοτεινή» εφαρμογή επιτρέπει το σερφάρισμα χωρίς ίχνη

Μια εφαρμογή που θα φέρει τα πάνω κάτω στη χρήση του πιο διαδεδομένου κοινωνικού δικτύου λανσάρει το Facebook.

Η εφαρμογή Tor, μια υπηρεσία του λεγόμενου «σκοτεινού διαδικτύου», έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον χρήστη σύνδεση και σερφάρισμα χωρίς αυτός να αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, να σερφάρει δηλαδή ανώνυμα και υπό κρυπτογραφική προστασία.

Όλα τα δεδομένα του χρήστη είναι κρυπτογραφημένα, πράγμα που, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε χρήστες από χώρες οι οποίες προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook, όπως το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Όμως και το Tor έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο διαφόρων κυβερνήσεων, ιδίως της κινεζικής, που προσπαθούν επίσης να το μπλοκάρουν.

Το Facebook είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ η οποία επίσημα ανακοίνωσε τη στήριξή της στο Tor, δίκτυο που στήθηκε με σκοπό να επιτρέπει τη μη ανιχνεύσιμη «περιήγηση» των χρηστών στο διαδίκτυο (η ταυτότητα και η γεωγραφική προέλευση του χρήστη αποκρύποντται μέσω ειδικής τεχνολογίας παραπλάνησης), καθώς και τη δημιουργία αφανών ιστοσελίδων, με διευθύνσεις που λήγουν σε .onion, οι οποίες δεν εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης όπως της Google και της Yahoo.

Το Tor (ακρωνύμιο του The Onion Router) απαιτεί ειδικό λογισμικό πλοήγησης, το Tor Browser, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Όπως σε ένα κρεμμύδι υπάρχουν διαδοχικά στρώματα, έτσι και στο Tor υπάρχουν αλλεπάλληλα στρώματα κρυπτογράφησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά το Tor σχεδιάστηκε από το εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και συνεχίζει να χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στους χρήστες του Tor περιλαμβάνοντα στρατιωτικοί, διπλωμάτες, μυστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι (για διακριτική επικοινωνία με «πηγές» τύπου Σνόουντεν) και όποιος απλός χρήστης θέλει να κρατά μυστικές τις δραστηριότητές του στο Ίντερνετ. Γι' αυτό, άλλωστε, το Tor έχει συνδεθεί και με παράνομες πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία κ.ά.

Για την πρόσβαση στο Facebook μέσω Tor, οι χρήστες πρέπει πάντα να συνδέονται (log-in) με το όνομά τους, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να εντοπίσει την τοποθεσία τους ή άλλη πληροφορία γι' αυτούς. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω του προγράμματος Tor Browser.

Tags facebook, εφαρμογη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8543 s (281 Queries.) // Parse time: 0.6621 s // Total time: 2.5164 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X