10 λόγοι που μπορεί να έχεις καθυστέρηση-εκτός από την εγκυμοσύνη!


10 λόγοι που μπορεί να έχεις καθυστέρηση-εκτός από την εγκυμοσύνη!

Η καθυστέρηση της περιόδου δεν σημαίνει πάντα εγκυμοσύνη!  

1. Στρες: Το άγχος και το στρες μπορούν να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής σου, ακόμη και την ομαλότητα του κύκλου σου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είμαστε αγχωμένες, το σώμα μας συχνά παράγει μια ορμόνη (GnRH) το οποίο αναστέλλει την ωορρηξία. Αν χαλαρώσεις το πιθανότερο είναι ο κύκλος σου να επανέλθει μόνος του στα φυσιολογικά μέσα σε μερικές εβδομάδες.

2. Αλλαγές στη καθημερινότητά σου:  Αλλαγές που αναστατώνουν το βιολογικό σου ρολόι, όπως μια βραδινή δουλειά, είναι φυσικό να επηρεάσουν και την έμμηνο ρύση σου. Αν αλλάζεις συχνά βάρδιες είναι  πιθανό να αντιμετωπίσεις αλλαγές και στο κύκλο σου, γι΄αυτό προσπάθησε να καθιερώσεις ένα σταθερό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο βιολογικό σου ρολόι να ξαναβρεί τους ρυθμούς του.

3. Αλλαγή στη φαρμακευτική σου αγωγή: Τόσο τα αντισυλληπτικά χάπια, ειδικά αν δεν τα παίρνεις σε στάνταρ ώρες, όσο και άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση  μέχρι και απώλεια της περιόδου.  Σιγουρέψου ως οι ώρες που παίρνεις το αντισυλληπτικό σου χάπι είναι σταθερές και πως έχεις ελέγξει τις πιθανές παρενέργειες της φαρμακευτικής σου αγωγής. Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου.

4. Αρρώστια: Είτε την… άρπαξες, είτε αντιμετωπίζεις μια μακροχρόνια ασθένεια είναι ένας εξ ίσου πιθανός λόγος για την καθυστέρηση της περιόδου σου, όμως είναι κάτι το παροδικό. Αν πιστεύεις πως αυτός είναι  ο λόγος, μίλα με τον γιατρό σου για το πότε να περιμένεις την περίοδό σου να επανέλθει.

5. Παχυσαρκία: Σε αυτή τη περίπτωση δε μιλάμε για 3-4 περιττά κιλάκια. Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει πολλούς τομείς της υγεία σου, μεταξύ των οποίων και την περίοδό σου. Χάνοντας μερικά κιλά θα δεις πως ο κύκλος σου θα επιστρέψει στα φυσιολογικά του.

6. Απότομη απώλεια κιλών ή ανορεξία: Στον αντίποδα της προηγούμενης περίπτωσης, άτομα που χάνουν απότομα κιλά , αλλά και οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία, συχνά έρχονται αντιμέτωπες με έναν  ασταθή κύκλο μέχρι και την απώλειά του.

7. Μαθηματικό…λαθάκι: Ο κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός. Κατά μέσο όρο διαρκεί 28 μέρες, όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Μερικές φορές νομίζουμε πως έχουμε καθυστέρηση, ενώ στην πραγματικότητα ίσως απλά έχουμε κάνει λάθος υπολογισμούς. Ειδικά όταν ο κύκλος σου δεν είναι σταθερός, μπορείς να υπολογίσεις την περίοδό σου περίπου 2 εβδομάδες από την ημέρα της ωορρηξίας.

8. Προ-εμμηνόπαυση: Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ο χρόνος μετάβασης από την γόνιμη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση.  Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η περίοδος σου θα είναι πιο ασταθής, άλλοτε με μεγαλύτερη ροή, άλλοτε με μικρότερη,  άλλοτε σταθερή και άλλοτε εντελώς απρόβλεπτη. Αν πάντως δεν επιθυμείς να μείνεις έγκυος, συνέχισε να παίρνεις το αντισυλληπτικό σου χάπι, καθώς σε και σε αυτή τη περίοδο είσαι γόνιμη.

9. Εμμηνόπαυση: Αποτελεί την φυσική ροή των πραγμάτων και είναι μια στιγμή που φτάνει σε κάθε γυναίκα όταν φτάνει στην ηλικία των 51-52 χρόνων.

10. Εγκυμοσύνη: Αν έχεις αποκλείσει όλα τα προηγούμενα,  μήπως τελικά να ξανασκεφτείς εκείνο το τεστ εγκυμοσύνης; Καλό θα ήταν μάλιστα να κάνεις δυο διαφορετικά τεστ για να είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.  Αν είναι αρνητικό καλό θα ήταν να περιμένεις και αν δεν σου έρθει η περίοδός σου μέσα σε 1 εβδομάδα να το ξαναδοκιμάσεις. Αν και τότε είναι αρνητικό, κλείσε ραντεβού με το γυναικολόγο σου ώστε να εξετάσεις εκτενέστερα το ζήτημα.

Tags περιοδος, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, εγκυμοσύνη, αγχος, ΚΥΚΛΟΣ, ασθενεια, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9631 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3040 s // Total time: 3.2671 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X