Συμβουλές για πιο εύκολο ξύπνημα


Συμβουλές για πιο εύκολο ξύπνημα

Δύσκολο το πρωινό ξύπνημα και για κάποιους ανυπόφορο. Βοηθήστε τον εαυτό σας να ξυπνήσει εύκολα με τους εξής τρόπους.  

Βρείτε κίνητρο
Το να πρέπει να ξυπνάτε νωρίς το πρωί επειδή «πρέπει» να πάτε στη δουλειά εγκαίρως, σπάνια είναι ένα ικανό κίνητρο να διευκολύνει το πρωινό ξύπνημα. Βρείτε ένα καλό και πραγματικά δελεαστικό λόγο για να μην καθυστερείτε την πρωινή έγερση και αυτός ο λόγος θα σας δώσει την έξτρα ενέργεια που χρειάζεστε.
Είτε επειδή θέλετε να φάτε πρωινό με την υπόλοιπη οικογένεια, είτε επειδή θέλετε να προετοιμαστείτε με την ησυχία σας για την υπόλοιπη μέρα, είτε απλά επειδή έχετε βαρεθεί να φτάνετε αργοπορημένοι στο γραφείο, βρείτε το κίνητρο που σας ταιριάζει δεσμευτείτε για την τήρησή του και στον εαυτό σας, αλλά και στην υπόλοιπη οικογένεια που θα σας περιμένει να ξυπνήσετε για να  φάτε όλοι μαζί.

Οργανώστε τα πρωινά σας
Τώρα που έχετε βρει το λόγο για τον οποίο θα ξυπνάτε πιο εύκολα το πρωί, οργανώστε γύρω από αυτόν και το υπόλοιπο πρόγραμμά σας. Αν ο λόγος να σηκώνεστε από το κρεβάτι είναι να φάτε πρωινό  με τον σύντροφό σας, φροντίστε να κερδίσετε μερικά λεπτά ύπνου κανονίζοντας από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα και το πρόγραμμά της υπόλοιπης ημέρας, έχοντας μοναδική σας υποχρέωση να είστε στην ώρα σας στο τραπέζι του πρωινού.

Γνωρίστε το σώμα σας
Εάν για πολύ καιρό δεν προσφέρετε την -κατά γενική ομολογία- επαρκή ποσότητα ύπνου στο σώμα σας, δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι είναι αυτό που έχει ουσιαστικά ανάγκη, για να είναι εν τέλει πλήρως αποδοτικό και με ενέργεια. Αυτό δε που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το σώμα σας δίνει σημάδια, όταν αρχίζει να προετοιμάζεται για τον ύπνο, όπως είναι η πτώση της θερμοκρασίας και των παλμών του και η έκκριση της ουσίας μελατονίνης, ενώ αυτά τα σημάδια κρατάνε μέχρι τις 3-4 το πρωί, όταν και ξεκινά η διαδικασία σταδιακού ξυπνήματος.
Ένας τρόπος να διαπιστώσετε οι ίδιοι τι είναι αυτό που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας είναι να ξεκινήσετε με τον γενικό κανόνα και να φροντίζετε να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ, ακόμα και τα σαββατοκύριακα, και να παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας, αφού όμως έχετε δοκιμάσει αυτό το σύστημα για πολλές εβδομάδες. Μπορεί να δείτε μεγάλες διαφορές στην ενέργειά σας, αλλά μπορεί και να επιβεβαιώσετε πως απλά είστε νυχτερινός τύπος.

Συμπλήρωμα μελατονίνης
Η απελευθέρωση της μελατονίνης είναι, ουσιαστικά, αυτό που κάνει το σώμα να θέλει να πάει για ύπνο και η λήψη συμπληρώματος μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στον επαναπροσανατολισμό του σώματος και την εκ νέου ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού. Αν λοιπόν θέλετε να διορθώσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την εναλλακτική του συμπληρώματος και ξεκινήστε με χαμηλή δόση, παρατηρώντας σταδιακά τις αντιδράσεις του οργανισμού σας.

Χαλαρώστε πριν τον ύπνο
Ο ύπνος και η χαλάρωση του σώματος χρειάζονται και αυτά την προετοιμασία τους, αν μάλιστα στοχεύετε σε καλή ποιότητα ξεκούρασης. Κλείστε τις ψηφιακές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο και χαλαρώστε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας λίγη χαλαρωτική μουσική, ώστε να αποφορτιστείτε από τη μέρα και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αναζητήστε το πρωινό φως
Το πρωινό ξύπνημα διευκολύνεται αν έρθετε σε επαφή με μια έντονη πηγή φωτός, όπως είναι ο ήλιος το καλοκαίρι ή ακόμα και το φως του δωματίου, αν είναι χειμώνας και οι μέρες συννεφιασμένες. Μια βόλτα στον πρωινό ήλιο βοηθάει πάντα να ξυπνήσετε καλύτερα, από το να παραμείνετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κλειστά τα παντζούρια, διατηρώντας την ψευδαίσθηση της νύχτας.

Οργανώστε το βράδυ σας
Ο ύπνος σας μπορεί να διαταράσσεται και -κατά συνέπεια- το πρωινό ξύπνημα, από το τι κάνετε το  βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Αν για παράδειγμα συνηθίζετε να κάνετε τη γυμναστική σας, πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ, δεν θα έχετε καλό και ήρεμο ύπνο. Αν από την άλλη, επιμένετε πως οι υποχρεώσεις σας ευθύνονται για το λίγο ύπνο που κάνετε, θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να τις οργανώσετε καλύτερα ή να τις μοιραστείτε με κάποιο συνάδελφό σας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως ο κακός ύπνος, αργά ή γρήγορα θα δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του στην απόδοση και παραγωγικότητά σας.

Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας
Διαταραχές στον ύπνο, όπως είναι η υπνική άπνοια, τυχόν αλλεργίες ή ακόμα και η κατάθλιψη, μπορούν να σας οδηγήσουν σε κακή ποιότητα ύπνου και συχνά δυσάρεστα και βεβιασμένα πρωινά ξυπνήματα. Αν λοιπόν, παρατηρείτε πως δεν ξεκουράζεστε αρκετά και ξυπνάτε κουρασμένοι, ενώ έχετε φροντίσει να κοιμηθείτε το 8ωρο, ίσως να συμβαίνει κάτι άλλο και να χρειάζεστε ιατρική βοήθεια για τη λύση του προβλήματος.

Δυσκολέψτε τον εαυτό σας
Αφού λύσατε το πρόβλημα του γιατί πηγαίνετε αργά για ύπνο, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα που είναι η αδυναμία να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι. Αν το ξυπνητήρι είναι σε απόσταση χειρός από εσάς, τότε πολύ εύκολα θα πατήσετε το κουμπί της αναβολής, με αποτέλεσμα να καθυστερήσετε στο μέτρο του δυνατού και όσο περισσότερο γίνεται την έγερση από το κρεβάτι.
Δοκιμάστε να βάλετε το ξυπνητήρι στην άλλη άκρη του δωματίου, ώστε να αναγκαστείτε να σηκωθείτε για να το σταματήσετε, βοηθώντας έτσι τον εαυτό σας σηκωθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Στην ανάγκη, ζητήστε βοήθεια από τους συγκατοίκους σας να σας υπενθυμίζουν κάθε πρωί, μέχρι να καταφέρετε να συντονιστείτε μόνοι σας, ότι είναι η ώρα να σηκωθείτε.

Διατηρήστε το πρόγραμμά σας και τα Σαββατοκύριακα
Μπορεί το Σάββατο και η Κυριακή να είναι οι μόνες ημέρες της εβδομάδας που μπορείτε να κοιμηθείτε πιο αργά και λίγο παραπάνω το πρωί, αλλά αρκούν για να χαλάσουν το πρόγραμμα ύπνου της υπόλοιπης εβδομάδας. Το σώμα σας δεν έχει λειτουργία καθημερινής και λειτουργία Σαββάτου, γι΄αυτό καλό θα ήταν να τηρήσετε το πρόγραμμα, ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά η ποιότητα του ύπνου σας και, αν μη τι άλλο, θα έχετε περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο να κάνετε ό,τι θέλετε.

Κρατήστε ημερολόγιο
Κάντε διάφορες δοκιμές με τον πρόγραμμα του ύπνου σας και καταγράφετε κάθε φορά τις αλλαγές που παρατηρείτε. Καταγράψτε αν έχει αυξηθεί η διάθεσή σας, τι ήταν πιο εύκολο να αλλάξετε στο πρόγραμμά σας και πόσο έχει αυξηθεί η παραγωγικότητά σας. Μετά από 1-2 εβδομάδες δοκιμών, διαβάστε τα στατιστικά και βρείτε ποιο πρόγραμμα ύπνου είναι τελικά αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και κάντε το τρόπο ζωής. Δοκιμάστε διαφορετικά προγράμματα και κάντε πειράματα για διάστημα 6-12 εβδομάδων και έχετε υπομονή, καθώς τα αποτελέσματα δεν θα φανούν ποτέ από την πρώτη κιόλας νύχτα.

Tags ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ, ύπνος, ΠΝΗΛΙΑ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ, κρεβατι, ΝΥΣΤΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5310 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5184 s // Total time: 3.0494 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X