Ποιές τροφές απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Ποιές τροφές απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο οτι η σχέση μεταξύ της υγείας του μωρού και της διατροφής σας είναι πολύ σημαντική. Γι’αυτό άν είστε έγκυος, μάλλον ήρθε η στιγμή, να αρχίσετε να προσέχετε λίγο περισσότερο την διατροφή σας.  

Ότι τρώτε και πίνετε στην εγκυμοσύνη είναι η κύρια πηγή της διατροφής του μωρού σας, έτσι είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να αυξήσετε  την κατανάλωση κυρίων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Επιλέγοντας ποιοτικές τροφές συμβάλετε σημαντικά στην σωστή ανάπτυξη του μωρού σας και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης
Υπάρχουν διάφορα ζητήματα ασφάλειας τροφίμων που ισχύουν για τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδείκνυται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα λόγω της ευαισθησίας που έχουν οι έγκυες αν εκτεθούν στους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να περιέχονται σε κάποια τρόφιμα (όπως Salmonella, Helicobacter pylori, Shigella, Escherichia coli, Cryptosporidium, Listeria monocytogenes κλπ.)

Μερικά απο αυτά τα τρόφιμα είναι:
• Ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα. Αυτό οφείλεται στον κίνδυνο μόλυνσης απο μικρόβια όπως η σαλμονέλλα και το τοξόπλασμα. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφεύγεται και ο κιμάς άγνωστης προέλευσης πχ. σε εστιατόρια. Προτίμησε ο κιμάς  που θα τρως να είναι φρέσκος, φρεσκοκομμένος και καλά μαγειρεμένος από εσένα.
• Ωμά αυγά, όπως και μαγιονέζες ή και κρέμες που μπορεί να περιέχουν ωμό αυγό.
• Ωμά ψάρια και sushi – Κίνδυνος λιστερίωσης.
• Τόνος και ξιφίας λόγω του κινδύνου πρόσληψης μεγάλης ποσότητας υδραργύρου που μπορεί να είναι βλαβερός για το έμβρυο.
• Συκώτι και εντόσθια. Απαγορεύεται το συκώτι και η πάστα συκωτιού (πατέ) το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη A.  Η υπερβιταμίνωση Α προκαλεί τερατογένεση στο έμβρυο.
• Άπλυτα λαχανικά για αποφυγή του κινδύνου τοξοπλάσμωσης.
• Μη παστεριωμένο γάλα και τα τυριά Roquefort, camembert και brie.
• Αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετισθεί με ελλιπή ανάπτυξη, διανοητική καθυστέρηση, δυσκολίες εκμάθησης και σοβαρά ανατομικά προβλήματα στο βρέφος.

Μαργαρίτα Σωκράτους
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc (Hons), RD
Διεύθυνση:  Σπετσών 18, Διαμ. 102, Αγιοι Ομολογητές, Λευκωσία, 1082
Τηλέφωνο: 22 108231
E-mail: info@ieatwise.com
Website: www.ieatwise.com

Tags εγκυμοσύνη, Διατροφή, μητερα, τροφες, ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6841 s (228 Queries.) // Parse time: 1.3161 s // Total time: 4.0002 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X