Βοήθεια! Χωρίσαμε τότε, σήμερα έχω νέα σχέση αλλά… έχω κάποια κεφάλαια ανοιχτά!


Βοήθεια! Χωρίσαμε τότε, σήμερα έχω νέα σχέση αλλά… έχω κάποια κεφάλαια ανοιχτά!

Μια είναι η παγκόσμια αποδεκτή αλήθεια! Ο έρωτας κάποια στιγμή περνάει. Οι σχέσεις που θεωρούμε ιδανικές συνήθως σε κάποια στιγμή τελειώνουν. Κάποιες σχέσεις μας έχουν τελειώσει με όλα τα κομμάτια του «παζλ» στη θέση τους … κάποιες άλλες όμως … έχουν ακόμη ένα κομμάτι του «παζλ» το όποιο φαίνεται να λείπει…  

Και όμως προχωρήσαμε… 
Κάπου μέσα μας κρύψαμε για λίγο το θέμα «τέλος» με τον/της πρώην. Προχωρήσαμε και είμαστε ένα βήμα πριν τα σκαλιά της εκκλησίας με το καινούργιο «αμόρε». Και εκεί, την στιγμή που εμείς απαντήσαμε όλες τις φιλοσοφίες και κοσμοθεωρίες μας για τις σχέσεις … αρχίζουμε να «ονειρευόμαστε» τον/την πρώην μας και παράλληλα μας μπαίνει στο μυαλό ότι πρέπει να τον/την συναντήσουμε να βρούμε ή και να τακτοποιήσουμε το «παζλ» και επιτέλους να προχωρήσουμε.

Ο λόγος που αυτό το κομμάτι φαίνεται να λείπει είναι το τρόπος με τον οποίο ήρθε το τέλος. Το «παζλ» μας μπορεί να υπολείπεται κομμάτια αν εμείς δεν είπαμε αυτά που θέλαμε να πούμε, αν μας ήρθε κεραμίδα το τέλος, αν δεν είχαμε ή/και δεν δώσαμε τις αναμενόμενες εξηγήσεις, αν νοιώθουμε ότι κάναμε κακό στο πρώην έτερο κτλ. Για αυτό και τα όνειρα μας προέρχονται από μη οριστικό κλείσιμο της προηγούμενης σχέσης με πρώην μας στο παρελθόν. 

Για να σταματήσει να μας παιδεύει αυτό το όνειρο ή/και οι σκέψεις,  για να σταματήσουν οι τύψεις που μπορεί να έχουμε, θεωρούμε σωστό να είναι να τον/την δούμε από κοντά. Γι’ αυτό, αντί να πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας, αναλωνόμαστε σε σχέδια για το πώς θα τακτοποιήσουμε αυτό το θέμα, βουλιάζουμε στις φιλοσοφικές αναζητήσεις σχετικά με το νόημα των σχέσεων, του έρωτα και της ύπαρξής μας …
Αν αποφασίσουμε να επιδιώξουμε να δούμε τον/την  πρώην, αφού έχουμε αρνηθεί το ενδεχόμενο να το ξεχάσουμε και να προχωρήσουμε, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι αυτή τη φορά χρειάζεται να έχουμε τακτοποιημένους όλους τους παράγοντες οι οποίοι χρειάζονται να υπάρξουν σε ένα υγειές τέλος μιας σχέσης.
Πέραν του ότι ο κάθε χωρισμός γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς καμία παρεμβολή, ο τόπος (του εγκλήματος) χρειάζεται να είναι όσο πιο ιδιωτικός χώρος μπορεί να είναι, ανάλογα πάντα με την «τώρα» κατάστασή μας …

Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι να καταπιεστούν τα οποιαδήποτε συναισθήματα και σκέψεις, μιας και αυτό σημαίνει ότι σε κάποια φάση αυτά θα θέλουν να εκτονωθούν αυτόματα και αυτό σημαίνει ότι ο «χωρισμός» θα έχει και δεύτερο γύρο…Επιπρόσθετα, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι στη συγκεκριμένη φάση ενεργούμε με βάση τις δικές μας ανάγκες… χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να θυμόμαστε ότι το σύνδρομο Peter Pan μπορεί να είναι γοητευτικό σε κάποιες φάσεις της σχέσης αλλά όχι στο χωρισμό, ή/και στο ξεκαθάρισμα. Επομένως, η προετοιμασία (του θύματος) χρειάζεται να είναι ανθρώπινη …

Σίγουρα μας πληγώνει να πληγώνουμε …  Η δραματοποίηση και η ανάγκη για άμεση συγχώρεση ίσως μοιάζουν είτε με μια εγωιστική απόπειρα να εξιλεωθούμε από τις τύψεις μας είτε μια απέλπιδα προσπάθεια παρηγοριάς, η οποία ενέχει οίκτο κι ο οποίος ισοδυναμεί με το τελευταίο τράβηγμα της σκανδάλης στο όπλο.
Είναι γι’ αυτό που χρειάζεται να είμαστε ευθύς και ειλικρινής. Τα λέμε όσο πιο ξεκάθαρα κι όσο πιο σύντομα γίνεται, χωρίς υπονοούμενα, χωρίς καυγάδες, χωρίς κλισέ. Ταυτόχρονα χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να είμαστε καλά και να προχωρήσουμε ότι και να γίνει στη συνάντηση με τον/την πρώην.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος και ισχύει για όσους και όσες θελήσουν να κλείσουν τον κύκλο μιας πρώην κατάστασης με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, αυτό πηγάζει από τη θέληση μας και από την ανάγκη μας να κλείσουμε το λεγόμενο κεφάλαιο. Η άλλη όψη του νομίσματος, αφορά όσους και όσες θελήσουν να προχωρήσουν την σχέση που έχουν στο σήμερα χωρίς να θέλουν να συναντήσουν το παρελθόν, ακόμα κι αν αισθάνονται ότι το παζλ δεν είναι συμπληρωμένο.
Η κατάσταση αυτή χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ένας σωστός διάλογος με τον εαυτό μας, ίσως ακόμα και η διαχείριση της υπόθεσης με έναν ειδικό, έτσι ώστε το κομματάκι αυτό του παζλ να τοποθετηθεί στη θέση του, κάτι που θα μας απελευθερώσει στο νέο δρόμο της καινούργιας μας επιλογής.
Σωστή και λάθος διαδρομή δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι οι επιλογές μας. Εκεί χρειάζεται να δοθεί η απαραίτητη ενέργεια.
Και για όλα αυτά, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κατάλληλη στιγμή! 

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Σύμβουλος Γάμου
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
cy.linkedin.com/pub/christina-f-sorokou/46/a90/532/
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
http://www.cyprus-online.org/Psychologists/
Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC1qljZvQMTbiQalMdmfd-HA
Τηλ. 22458750, 99532393

Tags σχεσεις, αγαπη, χωρισμος, ερωτας, ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, όνειρα, ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8745 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3407 s // Total time: 2.2153 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X