Εμμηνόπαυση: Λιγότερα συμπτώματα με άσκηση


Εμμηνόπαυση: Λιγότερα  συμπτώματα με άσκηση

Πώς η γυμναστική ανακουφίζει κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο  

Εξάψεις, πονοκέφαλοι, αϋπνίες, μυικοί πόνοι, άσχημη διάθεση και νευράκια. Μια σειρά από συμπτώματα που είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό συνοδεύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Κάνοντας τη διαδικτυακή έρευνά μας για σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, εντοπίσαμε μια σειρά από μελέτες πανεπιστημίων και ιατρικών ερευνητικών κέντρων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική ανακουφίζει από τη μια και από την άλλη ωφελεί τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Έρευνα 1
Στο Bιολογικό Iνστιτούτο του κρατικού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα οι μελετητές παρακολούθησαν 430 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τις οποίες χώρισαν σε τρεις ομάδες. Kάθε ομάδα γυμναζόταν με διαφορετική ένταση και συχνότητα.
Διαπίστωσαν ότι η ομάδα που γυμναζόταν περισσότερο είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε στη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και τη μικρότερη απώλεια οστικής μάζας, οπότε οι γυναίκες εκείνης της ομάδας είχαν και μειωμένες πιθανότητες οστεοπόρωσης.
 

Έρευνα 2
Γερμανοί επιστήμονες παρακολούθησαν επί τρία χρόνια 78 γυναίκες που έμπαιναν στην εμμηνόπαυση, με τις μισές να κάνουν καθημερινά αεροβική άσκηση και τις άλλες μισές καθόλου.
Όσες ασκούνταν καθημερινά είχαν λιγότερες ημικρανίες, ψυχολογικές μεταπτώσεις και αϋπνίες, ενώ διατήρησαν την οστική τους πυκνότητα, έχασαν το 2% από το σωματικό τους λίπος και μείωσαν τη χοληστερίνη κατά 5%.
 

Έρευνα 3
Η σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών του σπιτιού, συνδέεται και με καλή ποιότητα ύπνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης από το Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου σε 52 γυναίκες ηλικίας 54 έως 63 χρόνων. Οι συμμετέχουσες είχαν συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση, ενώ δεν έπαιρναν ούτε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ούτε αντικαταθλιπτικά.                                                                                                               Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σχετιζόταν με σημαντικά καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ και η εντονότερη ενασχόληση με το νοικοκυριό συνδέθηκε με καλύτερο ύπνο, ο οποίος συμπεριελάμβανε λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
ΠΗΓΕΣ: contemporaryobgyn.modernmedicine.com, επιστημονικό περιοδικό Menopause, ethnos.gr

ΦΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Bokwa Fitness Instructor,
Group και Personal Trainer,
Salto Health and Fitness
saltohealthandfitness@hotmail.com

Tags ΕΜΜΗΝΙ\ΟΠΑΥΣΗ, γυμναστικη, ΕΞΑΨΕΙΣ, περιοδος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5238 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3116 s // Total time: 2.8355 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X