Το τέλειο μενού αποχής του σεξ!


Το τέλειο μενού αποχής του σεξ!

Εκεί που νομίζαμε ότι απλά ξυπνήσαμε από την λάθος πλευρά του κρεβατιού και γι’ αυτό δεν είμαστε και στα «καλύτερα» μας,  έρευνες έχουν φέρει στο προσκήνιο ότι το τέλος των γιορτών, τα επιπρόσθετα γιορτινά κιλά αλλά και η απότομη επανένταξη μας στην ρουτίνα, μας επηρεάζουν άμεσα  αλλάζοντας τη διάθεση μας!...  Η εγγεγραμμένη συμβουλευτική ψυχολόγος και ειδική στις διατροφικές διαταραχές, Χριστίνα Φ. Σορόκου μας δίνει το τέλειο μενού της κατάθλιψης και της αποχής του σεξ!    

Τα περιττά κιλά είναι πλήγμα για την ψυχοσύνθεση μας. Με τα περιττά κιλά, είναι αναπόφευκτη η αρνητική εικόνα του σώματος μας. Κατά συνέπεια,  αποφεύγουμε ακόμη και την παραμικρή έκθεση του σώματός μας. Νιώθουμε μειονεκτικά, απέχουμε από αθλητικές δραστηριότητες και τρέμουμε να προλάβουμε να χάσουμε κιλά πριν το καλοκαίρι και την παραλία. Και σαν να και όλα αυτά δεν μας αρκούσαν, ως συνέπεια της αρνητικής εικόνας για το σώμα μας, έρχεται και η αποφυγή του ΣΕΞ.

Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε άσχημα όταν εκθέτουμε το σώμα μας , κάτω από την εξονυχιστική παρατήρηση του ερωτικού μας συντρόφου. Άντε τώρα να έχουμε μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ, να προσπαθούμε να το αποφύγουμε … «έχω πονοκέφαλο» … Πάλι! Και άντε τώρα να κλείσουμε τα φώτα, να μην δεν γδυθούμε … «μην αγγίξεις εδώ μην αγγίξεις εκεί» … Αποχή ερωτικής ζωής ή/και  περιορισμός στην ευχαρίστηση τόσο των δικών μας αλλά και  των ίδιων  του συντρόφου μας … η σχέση παίρνει τον κατήφορο. Το σώμα μας ως πηγή ερωτικής ευχαρίστησης καταργείτε μέχρι περεταίρω … δηλαδή μέχρι την μείωση των περιττών  κιλών .
Αυτό σε συνδυασμό με μεγάλη συναισθηματική κόπωση, ανοίγει τις πόρτες για την κατάθλιψη! Βέβαια,  για να αναπτύξει κάποιος κατάθλιψη χρειάζεται και η συμβολή άλλων παραγόντων όπως  γενετικοί, βιολογικοί, γνωσιακοί, διαπροσωπικοί, καθώς και αντιξοότητες της ζωής.  Τα περιττά κιλά ενισχύουν την προδιάθεση.
Για να μην χρειάζεται κάθε τέλος γιορτών να χάνουμε κιλά χρειάζεται μεταβολή στη συμπεριφορά μας και στη σχέση μας με το φαγητό.  Άρα και στον τρόπο ζωής μας. Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τους φαύλους κύκλους αποτυχιών οι οποίοι έχουν σαν αποτέλεσμα να μας μειώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο εαυτός μας, σε ψυχολογικό και βιολογικό επίπεδο, αποτελεί ένα ενιαίο και αδιαχώριστο σύνολο. Τα συναισθήματα καθορίζουν τη συμπεριφορά και μεταφράζονται εύκολα σε μια αρνητική ή θετική «εικόνα» της αυτοεκτίμησής μας.

Κατά την διάρκεια των γιορτών, γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη κτυπά τους ανθρώπους που βιώνουν μοναξιά, καθώς και άτομα που έχουν ζήσει ανατροπές στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή διαφόρων ειδών πένθη, όπως π.χ. απώλεια εργασίας. Επίσης, η εμπορευματοποίηση των γιορτών σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες και τα πρέπει των γιορτών, έρχονται σε σύγκρουση με τα  θέλω και τα μπορώ ή όχι. Και η κατάθλιψη δεν μας αφήνει ως εδώ… η απογοήτευση που συνοδεύει το τέλος των γιορτών αφήνει και αυτή την πόρτα της ανοιχτή για κατάθλιψη, ιδιαίτερα στα άτομα που ζουν και αναμένουν τις γιορτινές περιόδους.

Είναι πραγματικότητα το ότι οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής σήμερα, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μικρές απολαύσεις στην καθημερινότητά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιορτινές περίοδοι, να βιώνονται ως αίσθηση ελευθερίας την οποία αρνούμαστε να την χάσουμε και να ξαναγυρίσουμε στον καθημερινό τρόπο ζωής μας. Γι’ αυτό και ο μήνας Γεννάρης, η αρχή του χρόνου μας, θεωρείται από τους πιο στρεσογόνους μήνες! Αυτό συμβαίνει επειδή, νοιώθουμε μεγάλη πίεση και δυσκολία να ξαναβρούμε και πάλι τους ρυθμούς μας, να αναπνεύσουμε οικονομικά.
Η διάθεση μας είναι πεσμένη, νοιώθουμε ψυχική κατάπτωση, θλίψη, συχνά ένα αδικαιολόγητο άγχος το οποίο και μας βγαίνει ψυχοσωματικά.  Έχουμε ημικρανίες, βαρεμάρα, αϋπνία , στομαχικές διαταραχές, δυσφορία και ταχυπαλμίες . Η «περίοδος χάριτος» τελειώνει! Η απογοήτευση και το αίσθημα θλίψης καλωσορίζουν το νέο έτος.

Καπάκι και η πιθανή Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καιρός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική μας ψυχοσύνθεση. Παρόλο που το εποχικό επεισόδιο κατάθλιψης είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη εποχή, αυτό δεν σημαίνει ότι πάντοτε είναι συνδεδεμένο με τον χειμώνα. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια και κατά την διάρκεια των εποχών της άνοιξης, φθινοπώρου και καλοκαιριού.  
Κατά την διάρκεια του χειμώνα, έρευνες έχουν δείξει ότι, η μειωμένη έκθεσης στο φως της ημέρας, έτσι ώστε η περίσσεια έκκριση μελατονίνης (ορμόνη που προάγει τον ύπνο) από την επίφυση του εγκεφάλου στις περιόδους όπως και της σεροτονίνης, έτσι επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος.
Και ενώ για μερικούς ανθρώπους ο χειμώνας είναι μόνο κρύο, βροχή και μουντάδα, για άλλους  μπορεί και να σημαίνει κατάθλιψη. Επίσης κατά την διάρκεια των χειμερινών περιόδων έχουμε όλοι την τάση να απομονωνόμαστε και να μειώνεται έτσι ένα από τα αντικαταθλιπτικά μας … η κοινωνικοποίηση.

Γι αυτό και χρειάζεται να βγαίνουμε έξω στο φυσικό φως της ημέρας, να διατηρήσουμε στη ζωή μας την άσκηση που παράγει ενδορφίνες και ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η διατροφή μας χρειάζεται να εμπεριέχει τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη (αμινοξύ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της σεροτονίνης).
Αυτό το συστατικό μπορούμε να το βρούμε στα φαγητά όπως βρώμη, αποξηραμένα φρούτα, γάλα, γιαούρτι, τυρί cottage, κόκκινο κρέας, αυγά, ψάρια, πουλερικά, σουσάμι, ρεβίθια, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, σπιρουλίνα, μπανάνες και φυστίκια. Και λόγω του ότι πολλά είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται από την εξάντληση της βιταμίνης D (η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα από αυτά) πάρτε βιταμίνη D.  Και όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, το σεξ, είναι αντικαταθλιπτικό και είναι must, κατά την διάρκεια των γιορτών αλλά και στην καθημερινότητα μας!


Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
cy.linkedin.com/pub/christina-f-sorokou/46/a90/532/
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
http://www.cyprus-online.org/Psychologists/
Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC1qljZvQMTbiQalMdmfd-HA
Τηλ. 22458750, 99532393

Tags σεξ, ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ, κρεβατι, σχεση, ψυχολογια, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, αϋπνία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7846 s (233 Queries.) // Parse time: 1.1088 s // Total time: 3.8934 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X