Ωράριο: Οι περιοχές, οι Κυριακές κι οι εργαζόμενοι


Ωράριο: Οι περιοχές, οι Κυριακές κι οι εργαζόμενοι

Από τη Λήδρας στη Σταυρού κι από τον Αστρομερίτη στον παραλιακό Λεμεσού.

Αλλάζει το σκηνικό στο λιανικό εμπόριο, εφόσον λήγει η περίοδος που τα διατάγματα της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου επέτρεπαν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε όλη την Κύπρο.

Στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των Συνδέσμων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας ακούστηκαν οι διάφορες απόψεις- που ένεκα των διαφορετικών συμφερόντων ήταν ποικίλες.

Εκτός της διαμάχης γενικών και ειδικών καταστημάτων, φάνηκε αντίθεση στις διάφορες πόλεις αλλά και σε εμπορικούς δρόμους των ίδιων πόλεων. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα καθιστούν  δύσκολο το έργο για συγκερασμό απόψεων.


Πριμοδότηση δρόμων

Κατά τη συνεδρία, δόθηκε μεγάλη έκταση στη διόρθωση της στρέβλωσης με τις τουριστικές περιοχές. Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι  η πριμοδότηση κάποιων δρόμων (όπως ίσχυε παλαιότερα στη νομοθεσία που καθόριζε τις τουριστικές περιοχές) προσκρούει στις αρχές χρηστής διοίκησης και στην ισότητα.  Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί να ανοίγουν τα καταστήματα στη Λήδρας και όχι στη Σταυρού που εξυπηρετούν κι εκεί κόσμο; Αντίστοιχα στη Λεμεσό, ανέφερε η υπουργός, πριμοδοτούνταν ένας δρόμος, ενώ στον παράλληλο δρόμο, τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά. Η υπουργός εξήγησε ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να ανοίγει και τις Κυριακές.

Καταστήματα σε «απομακρυσμένες» περιοχές

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης σημείωσε ότι η Οργάνωση ζητά ομοιόμορφο ωράριο παντού. «Σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει καθορισμένο ωράριο, π.χ. σε Αστρομερίτη, Ακάκι, Περιστερώνα, Πισούρι, Παρεκλησιά (γενικότερα στα χωριά που θεωρούνται απομακρυσμένα) . Τα καταστήματα εκεί ανοίγουν όποτε θέλουν και όσες ώρες θέλουν. Αυτοί θα δικαιούνται να ανοίγουν είτε περάσουν είτε όχι οι κανονισμοί».

Προσλήψεις εργαζομένων

Η Υπουργός παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπε, τα οφέλη από το διευρυμένο ωράριο. Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, στο λιανεμπόριο, το 2011-2012 απολύθηκαν 8 χιλ. άτομα, το 2012-2013 9 χιλ. άτομα και τέλος το 2013-2014 8,5 χιλ. άτομα.

«Για πρώτη φορά το 2013 έχουμε νέες προσλήψεις. Από την 1/7/2013- 31/12/2014 έχουμε 7737 προσλήψεις ελληνοκυπρίων και 2603 κοινοτικών».

Η Υπουργός δεσμεύτηκε να παραδώσει στη Βουλή στοιχεία από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αναφορικά με τα ποσά που κατέβαλαν οι εργοδότες πριν και μετά τα διατάγματα ώστε να διαφανεί εάν υπάρχει αύξηση στους part- time υπαλλήλους. Επίσης, οι βουλευτές ζήτησαν να δουν πόσοι υπάλληλοι αμείβονται από 300-400 ευρώ, πάνω από 500 ευρώ κλπ.

Κλείσιμο περιπτέρων

Αναφορικά με το κλείσιμο περιπτέρων, η Υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το 2010 έκλεισαν 120 περίπτερα, το 2011 130 περίπτερα,  το 2012 125 περίπτερα και το 2013 120 περίπτερα. «Το αξιοπερίεργο», τόνισε «ότι κάθε χρόνο άνοιγε ο αντίστοιχος αριθμός».

Πρόνοιες νομοθεσίας και κανονισμών

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως οι κανονισμοί προνοούν ώστε τα γενικά καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις 5πμ μέχρι τις 10μμ και την Κυριακή από τις 11πμ μέχρι της 7μμ, ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο να είναι ανοιχτά από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις 5πμ μέχρι τις 11μμ και την Κυριακή από τις 730πμ μέχρι τις 11μμ. Επιπρόσθετα, βάσει των Κανονισμών, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, την 24η και την 31η Δεκεμβρίου, όχι αργότερα από τις 6μμ. Η Υπουργός τόνισε ότι οι κανονισμοί δεν είναι υποχρεωτικοί για κανένα γενικό κατάστημα και επαφίεται στον κάθε καταστηματάρχη αν θα είναι ανοιχτός την Κυριακή.

Εργασιακά δικαιώματα

Όσον αφορά τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων, η Υπουργός είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει νόημα αν τα γενικά καταστήματα δύνανται να είναι ανοιχτά την Κυριακή, διότι ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους σε αυτή την περίπτωση.

Εάν καταστηματάρχης επιλέξει το γενικό του κατάστημα να είναι ανοιχτό επτά μέρες την εβδομάδα τότε είναι υποχρεωμένος να παραχωρεί σε κάθε υπάλληλο δύο 24ωρες περιόδους ανάπαυσης ή μία 48ωρη περίοδο ανά εβδομάδα.

Όσα γενικά καταστήματα επιλέξουν να μην είναι ανοιχτά την Κυριακή, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα εγκρίνει το μέτρο αυτό, συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τρία ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα και μία 24ωρη περίοδο ανάπαυσης.

Σε όσους υπαλλήλους εργάζονται πέραν των τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, θα πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά μία 24ωρη περίοδος ανάπαυσης κάθε δεύτερη Κυριακή, δηλαδή, ο υπάλληλος μόνο δύο Κυριακές το μήνα μπορεί να εργάζεται.

Οποιοσδήποτε υπάλληλος που σήμερα δεν εργάζεται Κυριακή, μπορεί να αρνηθεί να εργαστεί τη μέρα αυτή εάν αυτό του ζητηθεί, εφόσον ψηφιστεί το μέτρο. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το δικαίωμα αυτό των εργαζομένων θα διασφαλιστεί, σημειώνοντας πως έχουν γίνει 2500 επιθεωρήσεις και έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης εργοδότες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιπλέον, προστίθεται η Κυριακή του Πάσχα ως αργία επί πληρωμή, που μέχρι σήμερα δεν καθοριζόταν στο Νόμο και εισάγεται πρόνοια ώστε τα καταστήματα να λειτουργούν τη 2α Ιανουαρίου και να παραμένουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα. Όπως ανέφερε η Υπουργός, οποιοσδήποτε εργάζεται την Κυριακή που θα είναι η εβδομαδιαία ανάπαυσή του θα πρέπει να αποζημιώνεται 1:2.

Διαφοροποίηση για κρεοπωλεία

Στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση υπάρχει πρόνοια για δημιουργία νέας κατηγορίας ειδικού καταστήματος για τα κρεοπωλεία, ώστε αυτά να μπορούν την Κυριακή να ανοίγουν από τις 7.30πμ, αντί 11πμ που ισχύει σήμερα, διότι, σύμφωνα με την Υπουργό, υπήρξαν πολλά επιχειρήματα ότι οι καταναλωτές θέλουν να προμηθεύονται το κρέας τους νωρίτερα.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι ο λόγος που έγινε αυτή η διαφοροποίηση ήταν επειδή “ήταν άδικο για τα κρεοπωλεία να ανοίγουν στις 11 και θέλαμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ανοίγουν πιο νωρίς”.
- See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/retail/orario-oi-perioxes-oi-kyriakes-ki-oi-ergazomenoi#sthash.me4nRte1.dpuf

Tags κυπρος, καταστήματα, ΩΡΑΡΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9369 s (234 Queries.) // Parse time: 1.6019 s // Total time: 4.5388 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X