Don't miss: Βερολίνο


Don

Το Βερολίνο είναι ιδιαίτερο, είναι αυθεντικό, εναλλακτικό, υπόγειο, φλογερό αλλά και ήρεμο συνάμα… Είναι μια πόλη που αντιμετωπίζει δυναμικά το μέλλον, ζωντανεύει μέσα από τις αλλαγές της και διεκδικεί επάξια τη θέση της ανάμεσα στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Είναι μια πόλη με καθαρό περιβάλλον, χωρίς θόρυβο και ιδιαίτερη κίνηση στους δρόμους -αν υπολογίσουμε ότι αριθμεί περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους! Υπάρχουν αρκετά παλιά κτίρια, αλλά ως επί το πλείστον συναντάς νέες μοντέρνες κατασκευές και αρκετό πράσινο. Το Βερολίνο, θα έλεγε κανείς, αποτελεί πραγματική Μέκκα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Τι να δεις
Το μεγαλόπρεπη τηλεοπτικό πύργο Fernsehturm που υψώνεται στην Alexanderplatz, στο κέντρο της πόλης, το μνημείο της Νίκης (Siegessäule) και την Pariser Platz όπου βρίσκεται η πύλη του Βραδεμβούργου, άλλο ένα σήμα κατατεθέν του Βερολίνου.
Ακόμη, ο καθεδρικός ναός Berliner Dom, το περίφημο Reichstag, το κτίριο που στεγάζει το Κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τον ημι-κατεστραμμένο ναό «Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche» (πλέον αποτελεί αντιπολεμικό σύμβολο ειρήνης και φιλίας), την περιοχή δίπλα στην Pariser Platz με τις επιβλητικές πλάκες που συμβολίζουν το ολοκαύτωμα, καθώς και τα παλιά σύνορα της πόλης που χώριζαν το Δυτικό από τον Ανατολικό τομέα (Checkpoint Charlie) με το τμήμα του τείχους που έχει απομείνει για να το θυμίζει.
Ανακάλυψε το δρόμο της Kastanienallee που βρίσκεται στην περιοχή Prenzlauer Berg. Έχει αναβαθμιστεί και πλέον φιλοξενεί υπέροχα cafes και bars. Μην φανταστείς όμως ότι μιλάμε για high street. Όταν οι Βερολινέζοι μιλάνε για αναβάθμιση γνωρίζουν ότι αυτός ο δρόμος ήταν πραγματικά όλο καταλήψεις και punks, οπότε γι’ αυτούς είναι μια αναβάθμιση η σημερινή μορφή της περιοχής που θεωρείται πολύ μοντέρνα, ανερχόμενη και απαραίτητο σημείο να επισκεφτείς.

Πρέπει να επισκεφθείς
Υπολόγισε μόνο, ότι η πόλη διαθέτει πάνω από 170 μουσεία! Ξεκίνησε από το νησί των μουσείων (Museumsinsel) πάνω στο οποίο βρίσκονται 5 διαφορετικά μουσεία, όπως το Μουσείο της Περγάμου, το Παλαιό Μουσείο (Altes Museum) και το Bode Museum. Επίσης εάν είσαι λάτρης της τέχνης υπάρχει το Deutsche Guggenheim και το Μουσείο Madame Tussauds.
Ανακάλυψε το εντυπωσιακό Χάμπουργκερ Μπάνοφ, έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία μοντέρνας τέχνης της Ευρώπης. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείς το Deutsches Technikmuseum που βρίσκεται στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ και συγκεντρώνει όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων αιώνων.
Στο Βερολίνο επίσης, βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης σε έκταση (Tierpark Berlin), με ένα μοναδικό ενυδρείο.
Αν βρεθείς στην πόλη στις 9 Φεβρουαρίου, μη χάσεις το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός, την 62η Berlinale. Πρόκειται για το γνωστό φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών. Το Μάιο λαμβάνει χώρα το «Καρναβάλι των Πολιτισμών», το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στους δρόμους του Βερολίνου με παρελάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις που προάγουν διάφορους πολιτισμούς.

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Καινούργια κτίρια έχουν δώσει νέα όψη στην Potsdamer Platz, την πλατεία-ορόσημο στην ιστορία του Βερολίνου. Στα δυτικά της πόλης αξίζει να επισκεφθείς το ανάκτορο Schloss Charlottenburg που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα μπαρόκ κτίρια. Ο σφυγμός της σύγχρονης ζωής χτυπά σε διαφορετικά σημεία. Η περιοχή Μίτε στα βορειοανατολικά είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, τα μπαρ και τα καφέ πλημμυρίζουν τον κεντρικό δρόμο Οράνιενμπουργκ Στράσε. Εδώ μπορείς να επισκεφθείς το σπίτι όπου έζησε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα του Βερολίνου που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού πολυκαταστήματος Τάχελες.
Και βεβαίως, μην παραλείψεις να δεις τα εναπομείναντα τείχη, το τσιμεντένιο κατασκεύασμα που είχε χτίσει η ανατολικογερμανική κυβέρνηση και άρχισε να γκρεμίζεται το 1990. Σήμερα, από τα 155 χιλιόμετρα δεν έχει μείνει παρά ένα τμήμα μήκους 1,5χλμ.

Πού να φας
Κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο σε περιμένουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Για αυθεντικό γερμανικό φαγητό (πάπια, χήνα, χοιρινό και λουκάνικα) δοκίμασε το εστιατόριο Prater Garten που λειτουργεί από το 1837. Η νέα τάση της πόλης εκφράζεται στα εστιατόρια Soup Kultur που βρίσκονται σε τρία σημεία του Βερολίνου και σερβίρουν σούπες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πού να μείνεις
Στο αριστοκρατικό Bristol Kempinski, που είναι το παλιό κλασικό ξενοδοχείο του Δυτικού Βερολίνου, στο μικρό design ξενοδοχείο Bleibtreu, στο ξενοδοχείο-αξιοθέατο Adlon που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς διασημότητες όπως η Γκάρμπο και ο Τσάρλι Τσάπλιν ή στο Artotel Berlin Mitte.

Πηγή: Home & Design

Tags Ταξιδι, Διακοπές, Βερολίνο, γερμανια, ευρωπη, βερολίνογερμανία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3979 s (233 Queries.) // Parse time: 0.3059 s // Total time: 2.7037 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X