Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα- Γιουγκερ για κατάληξη συμφωνίας


Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα- Γιουγκερ για κατάληξη συμφωνίας

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί σήμερα εσπευσμένα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Ελλάδα και η ρευστότητα εξαντλείται.

Η καθοριστική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης κι ενώ, παράλληλα, θα διεξάγεται και η συνεδρίαση του EuroWorking group.

Χθες συνεδρίασε εκ νέου το  Brussels Group, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup, σε επίπεδο υπουργών.

ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Τράπεζα κατέληξαν στους όρους της συμφωνίας

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέδωσε ότι η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέληξαν στους όρους της συμφωνίας, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι προτάσεις οριστικοποιήθηκαν μετά και τη συνάντηση, που είχαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Άγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Ολάντ.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. επεσήμανε ότι το κείμενο καλύπτει όλες τις πολιτικές - κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Το κείμενο των Θεσμών αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα καταδείξει τις συγκλίσεις στις αποκλίνουσες θέσεις μεταξύ των εταίρων.

Η ελληνική πλευρά, εξάλλου, έχει αποστείλει, ήδη, στους Θεσμούς πλήρες σχέδιο συμφωνίας, που αποτελείται από 47 σελίδες και αναμένει τις απαντήσεις τους.

Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή

Αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ως την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Τσίπρας: Καλεί τους ηγέτες να αναλάβουν πολιτική ευθύνη για συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της συμφωνίας, οριοθετώντας ουσιαστικά και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εταίρων-δανειστών και Ελλάδας δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες για θετική έκβαση των πραγμάτων.

Έχει καταγραφεί πρόοδος, δήλωσε, αλλά είναι ανεπαρκής.

Στην υπόδειξη ότι θα πρέπει τάχιστα να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους εταίρους για το ζήτημα της Ελλάδας, καθώς οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλοι, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις για τη δυτική συμμαχία, προέβη ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Απόλυτη εχεμύθεια ζητεί η Λαγκάρντ

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε την Τρίτη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την συνάντηση υψηλού επιπέδου που έλαβε χώρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα και τις προτάσεις που θα υποβληθούν στην ελληνική Κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για περιεχόμενο της συζήτησης, καθώς όπως ανέφεραν πηγές του «Ταμείου», η κ. Λαγκάρντ απαίτησε απόλυτη εμπιστευτικότητα. Να σημειώθηκε ότι καθώς έχει παραιτηθεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΣ. του ΔΝΤ και δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Ιταλό Αντιπρόσωπο, χωρίς να παρευρίσκεται ο Ελληνας Αναπληρωτής.

Πηγή του «Ταμείου» υποστήριξε ότι «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από χθες και λιγότερο από αύριο», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μία λύση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Επανέλαβε σιβυλλικά ότι «όσο οδεύουμε προς την προθεσμία, τόσο πιο κοντά έρχεται». Στο ερώτημα αν θα δεχθεί η Αθήνα, είπε πως «είναι δική τους επιλογή».

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαγκάρντ- Τζακ Λίου

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά το ζήτημα των διαπραγματεύσεων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενος.

Καθώς ένα από τα σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις σχετίζεται με το ΔΝΤ, αναμένεται με ενδιαφέρον ο βαθμός επιρροής κι επίδρασης του μεγαλύτερου μετόχου του «Ταμείου» στο ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή.

Tags ΤΣΙΠΡΑΣ, ΓΙΟΥΓΚΕΡ, Ελλάδα, χρηματα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9998 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2285 s // Total time: 3.2283 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X