Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ για την Ελλάδα


Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ για την Ελλάδα

Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ για την Ελλάδα.  

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος στις Βρυξέλλες και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Σχεδόν πέντε ώρες διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Οι δανειστές παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά την κοινή πρόταση των εταίρων-πιστωτών για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ η ελληνική αποστολή ανέλυσε τις δικές της θέσεις.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα καταβληθεί αύριο η δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Οι προτάσεις των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες με μία δέσμη σκληρών μέτρων προσήλθε η πλευρά των δανειστών στη συνάντηση.

Στον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάστηκε εκ μέρους των δανειστών μία 10σέλιδη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως θέσπιση δύο κατηγοριών ΦΠΑ: 11% για τρόφιμα και φάρμακα και 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, κατάργηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων, μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Οι προτάσεις των δανειστών περιέχουν σημεία, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας χάθηκε το 25% του ΑΕΠ.

Οι προτάσεις, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι, ξεκαθάρισε, προτάσεις, που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς η μόνη ρεαλιστική

Ως θετικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κρατάει την εποικοδομητική διάθεση, που επιδεικνύει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη πολύ σύντομα σε μία ρεαλιστική πρόταση.

Προς το παρόν, «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση των κυρίων Γιούνκερ - Τσίπρα ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ και διήρκεσε περισσότερο από 90 λεπτά. Ακολούθησε γεύμα με τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Οι τρεις συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα, καθώς επίσης και στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συνομιλίες έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.

Λόγω της χθεσινοβραδινής συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30.

Tags ΤΣΙΠΡΑΣ, οικονομια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7309 s (279 Queries.) // Parse time: 0.4936 s // Total time: 3.2245 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X