Ιωσήφ Μαρινάκης: A real man


Ιωσήφ Μαρινάκης: A real man

Χωρίς να καταρρίπτει την εικόνα του καθαρόαιµου αρσενικού, ο Ιωσήφ Μαρινάκης, αποδεικνύει πως ένας γοητευτικός άντρας µπορεί να είναι και ιππότης και τζέντλεµαν.

Είναι όσο γοητευτικός και όσο ταλαντούχος φαίνεται. Από εκεί και πέρα ο Ιωσήφ Μαρινάκης είναι ένας πολύ ευγενικός άντρας και φυσικά δεν έχει καµία σχέση µε την εικόνα του σκληρού της TV. Το αντίθετο. Ανήκει σε αυτή τη σπάνια κατηγορία αντρών, που δεν έχει πρόβληµα να υποσχεθεί σε µία γυναίκα πως θα την κάνει βασίλισσα και το εννοεί… Γι' αυτό και όταν του προτάθηκε να είναι ένας εκ των παρουσιαστών των Βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, απάντησε αµέσως θετικά. «Είναι σηµαντικό πράγµα να τιµάς τη γυναίκα. Θεωρώ τη γυναίκα, κάτι πολύ ιδιαίτερο και πολύ δυνατό. Οπότε αυτή η βραδιά -που ήταν αφιερωµένη στη γυναίκα και µάλιστα σε γυναίκες, οι οποίες πραγµατικά έχουν ξεπεράσει τα όρια και τον εαυτό τους, έχουν προσφέρει και έχουν δείξει πράγµατα- ήταν πολύ σπουδαία» µου λέει.

Οµολογώ πως στα βραβεία έκανες όλες τις γυναίκες να αισθανθούν βασίλισσες…
Όχι µόνο στα βραβεία. Στις γυναίκες αξίζει να είναι κάθε µέρα βασίλισσες. Είναι όµορφο πράγµα να ανεβάζεις τη γυναίκα. Και από την άλλη θεωρώ πως εάν εµείς οι άντρες είµαστε και λίγο έξυπνοι, το να έχουµε τις γυναίκες βασίλισσες είναι προς όφελός µας. (γέλια) Εµείς απολαµβάνουµε µετά. Όταν η γυναίκα είναι καλά και αισθάνεται καλά, είµαστε και εµείς καλά.
Και εσύ αυτή την περίοδο φαίνεσαι πολύ καλά, άρα κάτι περισσότερο θα ξέρεις…
(γέλια) Αυτό είναι η αλήθεια. Η παράσταση Θα σε Κάνω Βασίλισσα στο Θέατρο Γκλόρια που µόλις ολοκληρώθηκε πήγε πάρα πολύ καλά. Ήταν µία πολύ ωραία και πολύ έντιµη δουλειά, µε δέκα άτοµα θίασο, αριθµός πολύ µεγάλος για τις εποχές που ζούµε. Και ο κόσµος που ήρθε στην παράσταση πέρασε καλά. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό για µένα και χαίροµαι που συµµετείχα σε µία τέτοια δουλειά.
Πώς αισθανόσουν στη σκηνή, βλέποντας τον κόσµο να γελάει;
Είναι ένα συναίσθηµα που δεν περιγράφεται. Πολύ ωραίο, πολύ δυνατό και µε γεµίζει. Είναι αυτό που λένε, πως το χειροκρότηµα κάνει τον καλλιτέχνη να απογειώνεται.
Αισθάνθηκες πως συνέβαλες και εσύ µε τον τρόπο σου στο να βοηθήσεις τους ανθρώπους, έστω να χαµογελάσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγµές;
Ναι. Έστω και λίγο. Όχι πως έκανα κάτι τεράστιο, αλλά τουλάχιστον κάτι κάναµε. Γι' αυτό είναι οι τέχνες, για να αγγίζουν και να µπαίνουν στις ψυχές των ανθρώπων.
Οικονοµικά όµως η τέχνη είναι προσιτή;
Εµείς προσπαθήσαµε να την κάνουµε. Όταν ξεκίνησε η παράσταση, το εισιτήριο ήταν πιο ακριβό και από την πρώτη εβδοµάδα εισηγηθήκαµε στην παραγωγή να µειωθεί η τιµή του. Πράγµα που έγινε. Όλοι µας προσπαθούµε, γιατί όταν υπάρχει κρίση και περνάς µία δύσκολη στιγµή, καλό είναι ο ένας να δίνει το χέρι στον άλλο.
Το επάγγελµα του ηθοποιού επηρεάστηκε άµεσα από την οικονοµική κρίση. Εσύ πώς βιώνεις αυτή την κατάσταση;
Σίγουρα, έχουν µειωθεί και τα µπάτζετ και οι δουλειές στην τηλεόραση. Ευτυχώς το θέατρο καλά κρατεί και αποδεικνύει πως η τέχνη σε περιόδους κρίσης, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσµια, πηγαίνει µπροστά. Ο κόσµος, στηρίζει την τέχνη και η τέχνη στηρίζει όλη αυτή την κατάσταση. Τώρα απ' εκεί και πέρα σαν Ιωσήφ, πραγµατικά βιώνω αυτό που συµβαίνει γύρω µου και στην τσέπη µου. ∆όξα τω Θεώ όµως, µέχρι σήµερα δούλευα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά αυτή τη στιγµή. Που έχουν τις γνώσεις, τη δύναµη να πιάσουν την πέτρα στα χέρια τους και να τη στύψουν και είναι άνεργοι. Και αυτό είναι λυπηρό.
Ξεκίνησες από το θέατρο, έγινες όµως πολύ γνωστός από την τηλεόραση. Σου λείπει το τηλεοπτικό µέσο;
Ναι µου λείπει, αν και θεωρώ ότι είναι καλό για έναν ηθοποιό να κάνει κάποια διαλείµµατα στα τηλεοπτικά του. Οπότε αυτή η αποχή, θεωρώ ότι µου κάνει καλό. Αλλά το παραδέχοµαι, µου λείπει γιατί η επικοινωνία και η επαφή που έχεις µε τον κόσµο µέσω της τηλεόρασης είναι διαφορετική.
Αισθάνεσαι προδοµένος από το µέσο αυτό;
Όχι, η τηλεόραση είναι ένα µέσο, δεν το παίρνω προσωπικά. Ίσα-ίσα σαν µέσο µου έχει προσφέρει πολλά. Κάποιες στιγµές σταµατάει να δίνει, αλλά θεωρώ πως κάποια πράγµατα πρέπει να µπουν στη θέση τους. Μέχρι πρότινος, γινόντουσαν παραπάνω σειρές από όσο θα έπρεπε και τώρα πολύ λιγότερες από ό,τι πρέπει. Κάποια στιγµή τα πράγµατα θα έρθουν στα ίσα τους.
Το κόψιµο της εκποµπής µαγειρικής, Νηστικοί Πράκτορες στην οποία συµµετείχες, ήταν ένα χαστούκι για σένα;
Χαστούκι δεν ήταν. Η σειρά είχε σίγουρα καλύτερα νούµερα από πέρυσι και εγώ ήµουν ικανοποιηµένος. Απ' εκεί και πέρα, δεν έβγαζε τα χρήµατα που ήθελε το κανάλι. Οπότε αποφάσισαν να µειώσουν το κόστος και να τη δώσουν σε έναν άλλο παραγωγό. Σίγουρα µε ενόχλησε. Κάτι που τελειώνει άδοξα δεν είναι το πιο ωραίο πράγµα. Με στενοχώρησε αλλά απ' εκεί και πέρα ήταν µία καλή παρέµβαση. Έκανα ταξίδια στην Ελλάδα, γνώρισα ανθρώπους, καινούργιες κουζίνες, νέες εµπειρίες. Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό.
Και φυσικά η εκποµπή αυτή έβγαλε προς τα έξω ένα ταλέντο που λίγοι ήξεραν. Την αγάπη σου για τη µαγειρική…
(Γέλια) Από µικρός χωνόµουνα στην κουζίνα της µαµάς µου. Μάθαινα, έφτιαχνα πράγµατα και µου άρεσε. Πριν από αρκετά χρόνια πήγα και σε σχολή µαγειρικής, από χόµπι. Είναι πολύ όµορφο να µαγειρεύεις και να δηµιουργείς µέσα στην κουζίνα. Πόσο µάλλον να µαγειρεύεις για τους ανθρώπους που αγαπάς. Για τη γυναίκα σου, για τον άνθρωπό σου, για τους φίλους σου.
Μαγειρεύεις συστηµατικά;
∆υο τρεις φορές την εβδοµάδα σίγουρα.
Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;
Έχω διάφορες. Η ιταλική κουζίνα µου αρέσει πάρα πολύ, όπως και η ελληνική παραδοσιακή και φτιάχνω πολύ ωραίο παστίτσιο. Τώρα το βράδυ που θα επιστρέψω στην Αθήνα θα φτιάξω πολύ ωραία ζουµερά µπιφτέκια.
Ο έρωτας τελικά περνά από το στοµάχι;
Ο έρωτας νοµίζω περνά από όλα. ∆ηλαδή όταν µαγειρέψεις για έναν άνθρωπο µε τον οποίο είσαι ερωτευµένος, όλα αυτά τα συναισθήµατα θα βγουν στο φαγητό και ο άλλος θα το καταλάβει. Οπότε τελικά ίσως και να περνά από το στοµάχι.
Με τη µαγειρική κέρδισες τη Χρύσα;
Νοµίζω πως και µε τη µαγειρική. (γέλια). Βέβαια η Χρύσα στη διατροφή της είναι λίγο Σπαρτιάτισσα, κάνει υγιεινή και σωστή διατροφή. ∆ηλαδή το παστίτσιο µου δεν το έχει δοκιµάσει ποτέ και το 'χω παράπονο.
Τελικά παντρεύεστε;
∆εν έχουµε βάλει ούτε ηµεροµηνίες, ούτε τέτοια, αλλά ήδη έχει µετακοµίσει µαζί µου στην Αθήνα, ζούµε µαζί, οπότε σιγά-σιγά, οδεύουµε προς τα εκεί.
Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στη Χρύσα;
Ένα σηµαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι µε κάνει και γελώ, εκτός του ότι είναι µία σέξι και πολύ όµορφη γυναίκα. Έχουµε επίσης πολλά κοινά, είναι πολύ ευγενικός άνθρωπος και πολύ αξιόλογο παιδί. Περνώ πάρα πολύ καλά µαζί της.
Της έχεις υποσχεθεί πως θα την κάνεις βασίλισσα;
Νοµίζω ότι αυτό το κάνω από την πρώτη µέρα που την γνώρισα ή τουλάχιστον προσπαθώ. Και νοµίζω ότι της αξίζει κιόλας.
Η προοπτική δηµιουργίας οικογένειας είναι στα σχέδιά σου, ή σε φοβίζει;
Το πού θα φέρουµε τα παιδιά µας είναι κάτι που µε φοβίζει πάρα πολύ. Μακάρι να µας αξιώσει ο θεός να κάνουµε παιδιά, αλλά πραγµατικά είναι κάτι που το σκέφτοµαι σοβαρά και λέω να 'ρθούνε να κάνουν τι; Αλλά από την άλλη…
∆εν µπορείς να αφήσεις τη ζωή να σε προσπερνά…
Ναι, η ζωή δεν είναι ούτε τα χρήµατα ούτε τίποτα. Αν υπάρχει αγάπη και καλή διάθεση, όλα τα άλλα τα προσπερνάς.
Κάνοντας µία αναδροµή στην πορεία σου στην υποκριτική, κρατάς µόνο χαρές;
Είναι ανάµεικτα τα συναισθήµατα. Υπάρχει αυτό το χειροκρότηµα πάνω στο σανίδι, που δεν το αλλάζεις µε τίποτα και που πραγµατικά σε γεµίζει. Το συναίσθηµα που ένιωσα όταν έπαιξα στην Επίδαυρο, δεν περιγράφεται. Θα µε ακολουθεί µέχρι να πεθάνω και ίσως το τελευταίο µου µειδίαµα να είναι ανάµεσα στον άνθρωπο, που αγαπώ και σε αυτό το πράγµα. Αλλά ναι, είναι και δύσκολος αυτός ο δρόµος. ∆εν λέω ότι µε έχει γεµίσει πίκρες, αλλά θέλει γερό στοµάχι.
Θα παρατούσες ξανά ένα βράδυ την Κρήτη, για να πας στην Αθήνα να σπουδάσεις υποκριτική;
Ναι δεν µετανιώνω γι' αυτά που έχω κάνει, µετανιώνω γι' αυτά που δεν έχω κάνει. Θα το ξανάκανα ακριβώς το ίδιο. Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή µου αλλά έχω µάθει να τα σέβοµαι, να τα εκτιµώ και ανάλογα να πορεύοµαι.
Η παγκόσµια οικονοµική κρίση σε έκανε να αλλάξεις πορεία και να αναθεωρήσεις ιδέες και αξίες;
Φυσικά, µε έχει γυρίσει πίσω στις πραγµατικές αξίες, που είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η φιλία, η αγάπη και η εµπιστοσύνη. Όλα όσα είχαµε ξεχάσει. Μέσα στα ακριβά πιάτα των ακριβών εστιατορίων, στα ακριβά αυτοκίνητα και στις πολυτέλειες, είχαµε ξεχάσει τις ανθρώπινες αξίες. Έχουν χαθεί φίλοι, άνθρωποι που θεωρούσα φίλους µου αυτή την περίοδο. Βλέπεις και αναθεωρείς πράγµατα µε όλο αυτό που συµβαίνει και θεωρώ ότι κάπου είναι και καλό.
Το ξεσκαρτάρισµα, βέβαια πληγώνει έτσι;
Ναι πληγώνει, αλλά πας παρακάτω.
Ανήκεις στην κατηγορία των αγανακτισµένων;
Αν υπήρχε και κατηγορία εξοργισµένων εκεί θα ήµουν. Είµαι περισσότερο από αγανακτισµένος. Έχουµε αφήσει πολλούς ανίκανους να διαχειρίζονται τη µοίρα και τη ζωή µας και µε θυµώνει πάρα πολύ αυτό.
Αν έπρεπε να χωρέσεις σε ένα θεατρικό όλο αυτό που συµβαίνει στον κόσµο σήµερα, τι θα επέλεγες;
Κάτι από Ίψεν. Ζούµε το θέατρο του παραλόγου. ∆εν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγµα.
Είσαι αισιόδοξος για το αύριο;
Φοβάµαι πως γίνεται ένα ανακάτεµα της τράπουλας, την οποία κρατάνε παγκοσµίως πολύ λίγοι και αυτοί καθορίζουν το µέλλον µας. Σίγουρα στο µικρόκοσµό µας µπορούµε και εµείς να επηρεάσουµε κάποια πραγµατάκια. Με φοβίζει όλο αυτό, αλλά ναι είµαι αισιόδοξος, γιατί ξέρω ότι ο άνθρωπος όταν θέλει κάτι µπορεί να το καταφέρει. Και θεωρώ ότι δεν θα νικήσει το χρήµα και η ύλη. Θεωρώ ότι η αγάπη, η αισιοδοξία και η θετική ενέργεια, εάν ενωθούν, µπορούν να κάνουν θαύµατα. 

Photo: Παντελής Χατζημηνάς
Styling: Αλεξία Μεγαλέμου

Πηγή: Madame Figaro

Tags Ιωσήφ, Μαρινάκης, Συνεντευξη, Madame, Figaro


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1053 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2114 s // Total time: 2.3168 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X