Τα βασικά λάθη στη διατροφή των παιδιών


Τα βασικά λάθη στη διατροφή των παιδιών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί, διότι η σημερινή διατροφή των παιδιών περιλαμβάνει υπερβολική πρόσληψη διαιτητικού λίπους, κυρίως κορεσμένου, και ανεπαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. 

Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους έχει συσχετιστεί με αυξημένη LDL χοληστερόλη στην παιδική ηλικία και μπορεί να αυξήσει τελικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή,  μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη της μέγιστης ανάπτυξη του σκελετού και την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.

Μερικά απο τα βασικά λάθη των γονέων στη διατροφή των παιδιών τους είναι :
• Παραλείπουμε το πρόγευμα
Καταρχάς, πολλά παιδιά δεν τρώνε καθόλου πρόγευμα, αν και γνωρίζουν ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Από έρευνες που έγιναν η ικανότητα για μάθηση και ο δείκτης νοημοσύνης είναι στενά συνδεδεμένα με το πρωινό. Επίσης τα παιδιά που δεν παίρνουν πρόγευμα έχουν αυξημένες πιθανότητες για παχυσαρκία αφού τρωνε πιο μεγάλες ποσότητες μετά το μεσημέρι ή επηρεάζουν τον μεταβολισμό τους, το σωματικό βάρος και τα λιπίδια του αίματος (αυξημένη χοληστερόλη).

Το πρωινό χρειάζεται καθημερινά έτσι ώστε να αποφεύγεται:
   1. αδυναμία
   2. μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και απορρόφησης πληροφοριών
   3. Παχυσαρκία
   4. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Τα περισσότερα παιδία δεν τρώνε καθόλου πριν ξεκινήσουν για το σχολείο ενώ άλλα παίρνουν κάτι στο σχολείο που δεν είναι πάντα το σωστό (πχ. Κρουσάν, πατατάκια, αναψυκτικά κλπ) , γενικά προϊόντα ψηλά σε περιεκτικότητα λίπους και ζάχαρης.  Ένα σωστό πρόγευμα μπορεί να περιλαμβάνει δημητριακά με γάλα, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με χαμηλά λιπαρά ή χαμ γαλοπούλας και λαχανικά.
• Χρησιμοποιούμε τα γλυκά ως επιβράβευση
Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό κι οι γονείς πολλές φορές ακολουθούν το δρόμο της «εξαγοράς». Δυστυχώς αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο. Γι’ αυτό αποφύγετε να συνδέετε το γλυκό με τ’ άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε σαν το θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου.

• Απαγορεύουμε εντελώς τα γλυκά
Αυτή είναι μια ακραία και λανθασμένη τακτική. Μελέτες δείχνουν πως όταν απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση των γλυκών, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους γι αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους. Τι να κάνετε: Προσπαθήστε τα επιδόρπια να μην ξεπερνούν τις 150 Kcal (2 μπισκότα, 1 απλό παγωτό). Επιλέξτε γλυκά με βάση το γάλα και τα φρούτα.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι γονείς έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες και στη φυσική δραστηριότητα των παιδιών τους. Η πρώιμη επιρροή των γονέων σχετίζεται με τη σχέση που θα αναπτύξουν τα παιδιά με τα τρόφιμα, αργότερα στη ζωή τους. Για παράδειγμα, η επιλογή τροφίμων, από τους νεαρούς ενήλικες, συνδέεται με την εικόνα των γονιών να τους μιλούν για τη διατροφή, κατά την παιδική τους ηλικία. Άρα, το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο το παιδί τροφοδοτείται, θεωρείται ότι είναι κρίσιμο για την δια βίου καθιέρωση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Μαργαρίτα Σωκράτους
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons), RD
Σπετσών 18, διαμ 102, Αγιοι Ομολογητές, 1082
Τηλ. 22 108231
Info@ieatwise.com
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ieatwise.com
 

Tags Διατροφή, παιδια, λάθος, ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ, τροφες, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0399 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2137 s // Total time: 2.2536 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X