Ανακοινώθηκε η δημιουργία "Σπιτιού του Παιδιού" στην Κύπρο


Ανακοινώθηκε η δημιουργία "Σπιτιού του Παιδιού" στην Κύπρο

Απόφαση για δημιουργία ενός Σπιτιού του Παιδιού, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, αλλά και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των υπηρεσιών πάρθηκε από τους Υπουργούς Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Το Σπίτι του Παιδιού αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία όπως ανέφερε η Ειδική Σύμβουλος της ad hoc Έπιτροπής Αναστασία Παπαδοπουλου αναμένεται να κατατεθεί και να εγκριθεί ως το τέλος το χρόνου από το Υπουργικό, με τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού να μετατίθεται χρονικά μετά την έγκριση της στρατηγικής.

Στις δηλώσεις της η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «έχει παρθεί σήμερα η απόφαση όπως δημιουργηθεί το Σπίτι του Παιδιού».

Σ` αυτό το σπίτι, επισήμανε, «θα αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό με στόχο την προστασία του παιδιού, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών».

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα δράσης και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα».

«Με τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού ουσιαστικά θα διευκολύνουμε την άμεση αντιμετώπιση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενός περιστατικού από την πρώτη στιγμή που αυτό παρουσιάζεται», είπε.

Θέλουμε, πρόσθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «να δώσουμε μια παιδοκεντρική προσέγγιση σ` όλες τις δράσεις μας και γι αυτό το λόγο κρίναμε ότι με τη δημιουργία του Σπιτιού αυτού είναι δυνατόν όλες οι υπηρεσίες συντονισμένα να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες που να μπορούν όχι μόνο να λειτουργήσουν κατασταλτικά αλλά και να συμβάλλουν ουσιαστικά στο να στηριχτεί στη συνέχεια το παιδί ως ένα θύμα αυτών των παράλογων ή ακατανόητων ενεργειών».

Σε ερώτηση πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει το Σπίτι του Παιδιού η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι το συντομότερο δυνατόν».

Το Σπίτι του Παιδιού, εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, αποτελεί «ένα κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα κατατεθεί και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας».  Εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, πρόσθεσε.

Απαντώντας την ίδια ερώτηση, ο κ. Νικολάου  είπε ότι «από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο κάθε ένας έχει καθορισμένο τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσει», προσθέτοντας ότι «προσπάθειά μας είναι να συντονιστούν όλες αυτές οι ενέργειες». Να μπουν, ανέφερε, «κάτω από μία ομπρέλα, η οποία θα στηρίζεται στο Σπίτι αυτό».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν υποδομές και πως θα πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή ως προς το τι θα γίνεται σε κάθε επαρχία.  Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «αυτή η δράση είναι προτεραιότητα μας γι αυτό το λόγο την προτάξαμε έναντι οποιωνδήποτε άλλων δραστηριοτήτων τις οποίες εισηγήθηκε και η επιστημονική μας σύμβουλος».

Tags κυπρος, παιδια, σεξουαλικη παρενόχληση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6101 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2446 s // Total time: 2.8547 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X