Επαφές Πετρίδη στις ΗΠΑ για την οικονομική πτυχή της λύσης


Επαφές Πετρίδη στις ΗΠΑ για την οικονομική πτυχή της λύσης

Ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον ο κύκλος διμερών επαφών μεταξύ αντιπροσωπείας της κυπριακής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη και Αμερικανών τεχνοκρατών από διάφορα υπουργεία, με επικεφαλής την αναπληρωτή βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ.

Ο κ. Πετρίδης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, της Υπηρεσίας Οικονομικής Ανάπτυξης (Economic Development Agency) και άλλων υπουργείων, στο πλαίσιο του διμερούς οικονομικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις οικονομικές πτυχές της λύσης του κυπριακού.

«Σκοπός του διαλόγου ήταν να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δίδοντάς τους παράλληλα και ουσία, όσον αφορά σε θέματα τεχνικής βοήθειας από μέρους των ΗΠΑ, είτε συμμετοχής της Κύπρου σε διάφορα προγράμματα, για θέματα που άπτονται επενδύσεων και προώθηση των συμφερόντων της Κύπρο στις ΗΠΑ, ή αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Ανέφερε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και σε υπηρεσιακό επίπεδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και απτά αποτελέσματα του διαλόγου, με την τροχοδρόμηση κάποιων συνεργασιών.

«Μετά τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ο στόχος τώρα είναι να ενδυναμωθούν με απτό τρόπο και οι σχέσεις στον τομέα της οικονομίας, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.

Στο πρόγευμα που διοργάνωσε χθες το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ συμμετείχαν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Honeywell, General Electric, Exxon – Mobil, Noble Energy, Fed Ex, εκπρόσωποι funds κ.α..

«Μιλήσαμε εκτενώς και εξηγήσαμε τις προοπτικές της Κύπρου», είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και κάποιες από τις εταιρείες ήδη τροχοδρομούν κάθοδο στην Κύπρο για να μελετήσουν τις προοπτικές δραστηριοποίησής τους εκεί.

«Παρόντες ήταν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας της Δημοκρατίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Ήταν μία πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση. Θα παραμείνουμε σε επαφή μαζί τους», είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ο οικονομικός διάλογος με τις ΗΠΑ διεξάγεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο το αν θα διεξαχθεί σε ακόμη υψηλότερο, αλλά αν περάσει σε επίπεδο επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας.

«Σε ότι αφορά το επίσημο επίπεδο, να τροχοδρομηθεί μια συγκεκριμένη συνεργασία, ενδεχομένως και σε επίπεδο Υπουργών. Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι πραγματικοί οικονομικοί δεσμοί που θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Εχουμε πει πως ανεξαρτήτως της λύσης, πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα, με απτά αποτελέσματα. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει για συγκεκριμένα ζητήματα, για μεταρρυθμίσεις και για συγκεκριμένες ευκαιρίες προώθησης σ’ αυτά τα θέματα, ώστε ανεξαρτήτως της λύσης του Κυπριακού να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη συνεργασία με οικονομικό υπόβαθρο μεταξύ των δύο χωρών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε ότι με τους Αμερικανούς αξιωματούχους συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο και αφορούν και τη δημόσια υπηρεσία και τα δημόσια οικονομικά και τις προκλήσεις για το μέλλον.

«Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ενώπιόν μας υπάρχει μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, για να μπορούμε ακριβώς να δημιουργήσουμε αυτό το οικοσύστημα που θα μπορεί βιώσιμα πλέον να αντλεί επενδύσεις στην Κύπρο και από την Αμερική, αλλά και άλλες χώρες. Σ’ αυτό οι ΗΠΑ έχουν μία απίστευτη τεχνογνωσία. Μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας παρέχουν τεχνογνωσία. Αλλά και να τροχοδρομήσουμε συνεργασία με κάποιους οργανισμούς – όπως η Economic Development Agency – που ήδη μας προσκάλεσαν να συμμετάσχουμε σε προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη».

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν με το μνημόνιο. Θα συνεχιστούν για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, με προτεραιότητα την ανάπτυξη.
«Κι εκεί πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες συνεργασίες με χώρες όπως η Αμερική, μια μεγάλη αγορά με πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο».

Ο κ. Πετρίδης είχε επίσης συνάντηση με τον διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Αφρική Σίριλ Μούλερ.

«Συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας που θα υποβοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ούτως ώστε να καταφέρουμε μία βιώσιμη και ενιαία οικονομία, είπε ο κ. Πετρίδης. «Να γίνει μελέτη της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών μιας ενιαίας οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην πραγματική οικονομία, τόσο  σε σχέση με τον δημοσιονομικό τομέα, όσο και τον τραπεζικό, για την οικονομία και της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην τουρκοκυπριακή, για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ενιαίο μακροοικονομικό πλαίσιο”, είπε.

Και συνέχισε: “Για να γίνουν εκτιμήσεις γύρω από το πώς θα κινηθεί η οικονομία στο μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι η λύση θα εμπεριέχει τις παραμέτρους που θα διασφαλίζουν οικονομική βιωσιμότητα, ανάπτυξη και την λειτουργικότητα. Στην Κύπρο είχαμε μία κρίση, διορθώσαμε τα κακώς έχοντα κάνοντας διαρθρωτικές αλλαγές. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και μαζί οι δύο οικονομίες μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά για να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές τις οποίες μπορεί να παρέχει μία λύση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος χρειάζεται τεχνογνωσία, επιστημονοσύνη, εμπειρογνωμοσύνη στο πιο υψηλό παγκόσμια επίπεδο και θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτά που προσφέρουν οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια”.

Τέλος, δήλωσε πως “σε ό,τι αφορά το θέμα δημιουργίας ταμείου το οποίο θα επιχορηγήσει το κόστος, ή μέρος του κόστους της λύσης, έχουμε αγγίξει κι αυτό το θέμα. Γίνονται παράλληλα επαφές και από μας και από τα Ηνωμένα Εθνη και με κυβερνήσεις, ώστε να γίνει κι αυτό το ταμείο μία πραγματικότητα και να συνεισφέρει στην επιχορήγηση του κόστους της λύσης».

Tags ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0106 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4520 s // Total time: 2.4626 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X