Κομισιόν: Δεν συνδέεται ενταξιακή πορεία Τουρκίας- κυπριακό


Κομισιόν: Δεν συνδέεται ενταξιακή πορεία Τουρκίας- κυπριακό

Την ώρα, που όλα δείχνουν, ότι η Τουρκία ξαναμπαίνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, με αφορμή την προσφυγική κρίση και τα ανταλλάγματα, που ζητά για τη συνεργασία της στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, στη διευκρίνιση ότι δεν διασυνδέονται το Κυπριακό και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία προβαίνει η Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σε ερώτηση χθες στις Βρυξέλλες κατά πόσον «η σπουδή της Κομισιόν» να συνεργαστεί με την Τουρκία στο προσφυγικό υπονομεύει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, απάντησε πως τα δύο ζητήματα δεν διασυνδέονται.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ένταξη νέων μελών, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Γίνεται απλώς προετοιμασία της διαδικασίας, είπε.

Συνεχίζονται, ανέφερε, οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση εντός του 2016.

Η κ. Αντρέεβα επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί σ’ ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, μετά τη λύση και η Κομισιόν στηρίζει τη διαδικασία σταδιακής εφαρμογής και καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη προόδου.

Ουδεμία νύξη...

Ουδεμία νύξη έγινε, ούτε πίεση ασκήθηκε στον Πρόεδρο της δημοκρατίας, για να συγκατατεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο άνοιγμα κεφαλαίων, που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.     

Έγινε, επίσης, ξεκάθαρο, τόσο από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, όσο και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η προνομιακή μεταχείριση, που η Τουρκία επιδιώκει στην ενταξιακή της πορεία, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις και τα 28 κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

Tags κυπρος, τουρκια, ευρωπη, πρόσφυγες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1043 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4446 s // Total time: 2.5489 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X