Στα παλιά του τα παπούτσια


Στα παλιά του τα παπούτσια

Πώς να ελέγξουμε το θυμό όταν μας... αγνοεί!

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο θυμός δεν είναι πρωταρχικό αλλά δευτερεύον αίσθημα, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται από το φόβο, την απόγνωση, τον πόνος, την απογοήτευση και την ταπείνωση. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο θυμός είναι πρωταρχικά προσωπικό συναίσθημα. Δηλαδή ότι το άτομο που βιώνει τον θυμό είναι επί της ουσίας υπεύθυνο για την ύπαρξή του και κατά συνέπια κανένας άλλος δεν ευθύνεται για τον δικό του αίσθημα θυμού. Η άποψη αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δεκτή και αρεστή στο ευρύ κοινό, αφού όλοι θυμώνουμε και συνήθως χρήζουμε υπεύθυνους τα τρίτα άτομα.

Στην περίπτωση που κάποιος μας έχει «γραμμένους», η αποδοχή αυτής της θεωρίας γίνεται σχεδόν ακατόρθωτη. Αν και φαινομενικά οι θεωρίες αυτές φαίνονται άσχετες μεταξύ τους, στην πραγματικότητα, η μια συμπληρώνει την άλλη.  Το ότι ο θυμός προέρχεται από μια σειρά συναισθημάτων που προκαλούν ψυχολογική δυσφορία συμπληρώνεται από το σκεπτικό του ότι η δυσφορία είναι παντελώς προσωπική και δεν ευθύνεται κανένας άλλος εκτός από εμάς αφού εμείς επιτρέπουμε να δημιουργηθεί.
          
Όταν κάποιος μας αγνοεί, η απογοήτευση που νιώθουμε είναι αναμφισβήτητη αλλά χρειάζεται να θυμόμαστε, ότι το άλλο άτομο έχει το κάθε δικαίωμα να μην ανταποκριθεί στο οποιοδήποτε κάλεσμά σας με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Αυτό άλλωστε είναι προσωπική ελευθέρια, δικαίωμα του, και χρειάζεται να σεβαστούμε αυτό που για τον οποιοδήποτε λόγο εκφράζει τον άλλο. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα εμπόδια που προξενεί ο θυμός στην διεκπεραίωση των καθημερινών μας υποχρεώσεων αλλά και στην επικοινωνία των σχέσεων  μας.

Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη για επίλυση του θυμού μας. 

Η αποδοχή μιας μεταφορικής ήττας στα ερωτικά μας σίγουρα είναι επώδυνη. Χρειάζεται όμως και να προστατέψουμε τον εαυτό μας από τον εαυτό μας. Ως άνθρωποι έχουμε την τάση να μεταφράζουμε την συμπεριφορά των άλλων σαν δείκτες της προσωπικής μας αξίας, π.χ., «δεν είμαι αρκετά καλή για αυτόν» κτλ, και αυτό είναι το μοιραίο μας λάθος.  Χρειάζεται μια σταθερή και ανεπηρέαστη έννοια του εαυτού μας, έτσι ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι ούτε στο θυμό, ούτε σε αρνητικές εκτιμήσεις του εαυτού μας λόγο συμπεριφορών άλλων.

Info: Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγ. Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής, Φωτίου 3, River Court, Block C, 3ος οροφ., γραφείο 16, Λευκωσία, τηλ.: 22458750, 99532393

Tags θυμός, σχεσεις, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0700 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2553 s // Total time: 2.3253 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X