Η μετανάστευση στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα


Η μετανάστευση στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας για το θέμα της μετανάστευσης. Εκ μέρους της Κύπρου μεταβαίνει σήμερα στην Μάλτα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ενώ στις εργασίες της συνόδου θα συμμετάσχει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα μεταβεί στη Βαλέτα από το Αμάν της Ιορδανίας.

Η Σύνοδος συγκαλείται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε αυτήν θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ και των Αφρικανικών χωρών και επικεφαλής Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών (ΟΗΕ, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Στην Σύνοδο αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για τη διαχείριση της μετανάστευσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια προς τις αφρικανικές χώρες, ώστε να χτυπηθούν οι βασικές αιτίες της μετανάστευσης από την Αφρική που είναι κυρίως οικονομικές και κοινωνικές. Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να πιέσουν με αυτό τον τρόπο τους Αφρικανούς ηγέτες να δεχτούν πίσω τους οικονομικούς μετανάστες από την ήπειρο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των περίπου 800.000 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στις ευρωπαϊκές ακτές φέτος.

Παρόλο που πρόκειται για την 6η σύνοδο ηγετών της ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης μέσα σε αυτό το χρόνο, ωστόσο ο διεθνής Τύπος επισημαίνει ότι μόνο 135 από 160.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε όλη την ήπειρο, μόνο € 47,5 εκατ αναπτυξιακής βοήθειας έχουν δοθεί στις χώρες της Αφρικής από τα € 1,8 δισ που φιλοδοξεί να δώσει η ΕΕ, ενώ μόνο € 50 εκ από τα € 500 εκ έχουν δοθεί από τα κράτη-μέλη για το ταμείο κρίσης για τη Συρία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να παράσχουν τα χρήματα, το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους για να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων.

Η πρόκληση υπογραμμίστηκε περασμένη εβδομάδα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αναμένονται τρία εκατομμύρια μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2017.

Tags μεταναστες, μαλτα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8263 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5936 s // Total time: 3.4199 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X