Εκδρομή στην Τόχνη


Εκδρομή στην Τόχνη

Από ποδηλασία και ιππασία, μέχρι ψάρεμα. Όλα τα \'χει η Τόχνη.

Πού βρίσκεται
Στο μέσο περίπου της διαδρομής Λευκωσίας-Λεμεσού και Λάρνακας-Λεμεσού. Θα σου πάρει μισή ώρα από Λευκωσία και 20-25 λεπτά από Λεμεσό, αντίστοιχα. Αν πας από Λευκωσία, βγες καλύτερα από τη Χοιροκοιτία και ακολούθησε τις πινακίδες μέσω του παλιού αυτοκινητόδρομου.

Τι να δεις & τι να κάνεις
Άφησα το αυτοκίνητο στην πλατεία, εκεί στην εκκλησία, και κατευθύνθηκα στο Κοινοτικό Συμβούλιο που βρίσκεται παραδίπλα. Έχω να πω πως τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι ίσως τα ομορφότερα στο νησί! Παλιό, παραδοσιακό κτίριο με εσωτερική καμάρα, όπου μάλιστα σε κάποια φάση στεγαζόταν ένα καφενείο! Εκεί με παρότρυναν να επισκεφτώ την πανέμορφη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που χρονολογείται απ’ το 14ο αιώνα και είναι κτισμένη πάνω ακριβώς από τον ποταμό και πιθανόν πάνω στα κατάλοιπα του παλιού ναού που έκτισε η ίδια η Αγία Ελένη το 326 μ.Χ., όταν είχε επισκεφθεί το νησί ως η μητέρα του Αυτοκράτορα επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ. Απέναντι βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα -ανάμεσά τους και δύο Ιερά Ευαγγέλια-, ενώ εκεί κοντά βρίσκεται και το Κονάτζι του Χ΄΄Βαρνάβα (που διαθέτει χώρο συνεδριάσεων αλλά και δωμάτια για διαμονή). Μου ανέφεραν επίσης ότι δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψω να διασχίσω το 2,8 χιλιομέτρων κυκλικό μονοπάτι μελέτης της φύσης ‘Τόχνη’, στα νοτιοανατολικά του χωριού. Καθώς μου μιλούσαν για τις ομορφιές και την πλούσια χλωρίδα της διαδρομής, στην παρέα εντάχθηκε και ο κύριος Σωφρόνης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ‘Cyprus Villages’. Ένας πολύ φιλόξενος άνθρωπος ο οποίος αφού μου έκανε μια γρήγορη ξενάγηση σε κάποια απ’ τα πανέμορφα σπιτάκια που διαθέτει στο χωριό, μου απαρίθμησε και όλες τις δραστηριότητες που προσφέρει η εταιρεία. Στην Τόχνη υπάρχει κέντρο ιππασίας, κέντρο ποδηλασίας, προσφέρεται mountain bike coaching, μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις τη διαδικασία παρασκευής χαλουμιού από την κυρία Λούλλα στη Χοιροκοιτία, να κάνεις μαθήματα μαγειρικής φτιάχνοντας φαγητό (ταβά, κλέφτικο, ψωμιά, ελιόπιτες και γλυκά) σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, μπορείς να πας να μαζέψεις πορτοκάλια και μανταρίνια, να πας στους ελαιώνες (Οκτώβριο-Γενάρη) για να μαζέψεις ελιές τις οποίες ακολούθως θα τις πας στο μύλο για να βγάλεις λάδι, να κάνεις γιόγκα στα συνέδρια που διοργανώνονται κατά καιρούς, να πας για περπάτημα σε διάφορες διαδρομές, ενώ μέχρι και για ψάρεμα στο Ζύγι (στις 05.00 το πρωί) μπορείς να πας αν θες, φέρνοντας μάλιστα την ψαριά σου για να τη μαγειρέψεις στην ταβέρνα ‘Τόχνη’. Πείστηκες; Η δική μου όρεξη πάντως άνοιξε για τα καλά!

Πού να φας
Στην ταβέρνα ‘Τόχνη’ (24332998) προσφέρονται δύο επιλογές για μεζέ, με €18 και €20 αντίστοιχα, ενώ την Κυριακή για ευνόητους λόγους ο μεζές αλλάζει κάπως. Σπέσιαλ μεζέ θα φας και στην ‘Τερατσιά’ (24333331, 99661105) που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, ενίοτε προσφέρει και κυνήγι, αλλά και στην ταβέρνα ‘Νόστος’ (24333122) στην πλατεία.

Πού να μείνεις
Μ’ ένα κλικ στο section ‘αγροτουρισμός’ στην ιστοσελίδα του χωριού (www.tochni.com.cy) θα δεις μαζεμένες όλες τις επιλογές. Προσωπικά προτείνω ανεπιφύλακτα τα σπιτάκια της ‘www.cyprusvillages.com.cy’ (24332998, €25-€35 το άτομο με πρόγευμα) λόγω ακριβώς των πολλών έξτρα που προσφέρει η εταιρεία, αλλά και γιατί είναι cozy και φτιαγμένα με πολύ στυλ και άφθονο μεράκι.

Tags τόχνη, εκδρομή, go out


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9402 s (234 Queries.) // Parse time: 0.7629 s // Total time: 3.7031 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X