Στρατηγικής σημασίας η νέα τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου


Στρατηγικής σημασίας η νέα τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Νέα τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Στόχος της Συνόδου είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

Στην ατζέντα θα βρεθούν και θέματα πολιτικής συνεργασίας σε περιφερειακά ζητήματα και το μεταναστευτικό. Δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το συγκεκριμένο τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρω-μεσογειακή Συνεργασία.

Στις 9.00 το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Θ’ ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Θ’ ακολουθήσει στις 11.00 κατ' ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και διαβουλεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Μετά το τέλος της τριμερούς θα υπάρξει νέα κοινή διακήρυξη και θα γίνουν δηλώσεις.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις σταθερά θεωρούν ότι η τριμερής συνεργασία, αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε μία εποχή γενικότερης αποσταθεροποίησης.

Ζητούμενο παραμένει αν οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η πρώτη διοργανώθηκε στο Κάιρο επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου υπογράφηκε και η ομώνυμη διακήρυξη, η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η σειρά της Αθήνας σε μία εξόχως συμβολική κίνηση να δείξει ότι η τριμερής συνεργασία έχει διάρκεια και βάθος.

Tags ΤΡΙΜΕΡΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2674 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3585 s // Total time: 2.6259 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X