4 φλυντζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου


4 φλυντζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου

Ο καφές αποτελεί παγκοσμίως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων και μπορεί να χαρακτηριστεί ως το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να συσχετίζεται με διάφορα νοσήματα.

Παρ’όλα αυτά, σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το American Heart Association, οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά μέτριες ποσότητες καφέ ημερησίως (4 φλυτζάνια) παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, νευρολογικές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και αυτοκτονίες. Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες όπου συμπεριλάμβαναν 74.890 γυναίκες από την Nurses’ Health Study, 93.054 γυναίκες από τη Nurses'Health Study 2 και 40.557 άνδρες από το Health Professional Follow up-study. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν ή να καταναλώνουν αλκοόλ, γι’ αυτό, οι μη-καπνιστές χωρίστηκαν έτσι ώστε τα οφέλη να γίνουν πιο εμφανή.

Το όφελος αυτό ισχύει για την κατανάλωση καφεϊνούχων καθώς και ντεκαφεϊνέ καφέδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι μόνο η καφεΐνη που μπορεί να δώσει προνόμια υγείας, αλλά, ενδεχομένως, η φυσική μορφή και οι χημικές ενώσεις στον καφέ. Ο καφές περιέχει το χλωρογενικό οξύ το οποίο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της γλυκόζης, την αντίσταση στην ινσουλίνη καθώς και συστηματική φλεγμονή, με αποτέλεσμα να μειώνει το ρίσκο για διαβήτη.

Το χλωρογενικό οξύ θεωρείται ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, δηλαδή μπορεί να αναστέλλει την οξείδωση άλλων μορίων. Η οξείδωση είναι μια χημική αντίδραση που περιλαμβάνει την απώλεια των ηλεκτρονίων, η οποία μπορεί να παράγει ελεύθερες ρίζες.  Αυτή η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που έχει το χλωρογενικό οξύ, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο ακόμα και καρκίνο.
H αντιοξειδωτική δράση του χλωρογενικού οξέως μπορεί να μειώσει την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, που είναι υπεύθυνη για το κλείσιμο των αρτηριών με αποτέλεσμα να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι, έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ από 3 μέχρι 5 ποτήρια την μέρα, μπορεί να μειώσει των κίνδυνο για θνησιμότητα κατά 7%.

Η κατανάλωση καφεϊνούχων και ντεκαφεϊνέ καφέδων μπορεί να συσχετιστεί με τη μείωση της κατάθλιψης που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονίες. Αυτό συμβαίνει λόγω της αντικαταθλιπτικής δράσης που έχει ο καφές με αποτέλεσμα το ρίσκο για θνησιμότητα να μειώνεται.

Επιπλέον, υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να συσχετιστούν και με μείωση της κύρωσης του ήπατος, η οποία είναι μια ασθένεια που προσβάλει το ήπαρ. Οι έρευνες έδειξαν ότι καταναλωτές τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα των τεσσάρων ηπατικών ενζύμων, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Συνοψίζοντας, η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Μεγάλες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ μέχρι το σημείο των τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα έχουν έναν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι κατανάλωση καφεΐνης μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή τη μείωση καπνίσματος και τη σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση και τη διατήρηση ενός σωστού βάρους, είναι το ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας.

Νικολέττα Ντορζή MS, RD, CDN
Κλινική Διαιτολόγος

Αργυρώ Αριστοδήμου
Φοιτήτρια Κλινικής Διαιτολογίας

Tags καφες, υγεια, ζωη, θανατος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 5.7316 s (251 Queries.) // Parse time: 1.3063 s // Total time: 7.0380 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X