Tρέξιμο με γυμνά πόδια.


Tρέξιμο με γυμνά πόδια.

Είναι η νέα μόδα και θεωρείται από πολλούς ως ένας τρόπος αποφυγής χρόνιων τραυματισμών. Πόσο επικίνδυνο είναι όμως το jogging με γυμνά πόδια;

Διάσημες αθλήτριες, όπως η Ζόλα Μπαντ, έχουν προφανώς ακούσει για τη νέα αυτή τάση και είναι πεπεισμένες πως έχει θετική επίδραση στην απόδοσή τους. Έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μόι στην Κένυα, κατέληξε πως χωρίς τα παπούτσια το τρέξιμο γίνεται με μικρότερες, αλλά και ελαφρύτερες δρασκελιές και το σώμα είναι πιο ευθυγραμμισμένο. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Λίμπερμαν, ο οποίος ήταν ο βασικός ερευνητής, το τρέξιμο χωρίς παπούτσια ωφελεί και στην εκγύμναση, αφού οι αθλητές στίβου χρησιμοποιούν τους μυς τους πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα προστατεύει από τραυματισμούς στο γόνατο, αφού όταν το πέλμα έρχεται σε επαφή με το έδαφος, το γόνατο είναι λυγισμένο σε θέση που προστατεύει τους συνδέσμους.

Πόσο αθώο όμως είναι τελικά;
Η ποδίατρος Μαρία Μαμιλιώτου μας εξήγησε ποιοι και γιατί θα πρέπει να αποφύγουν το barefoot jogging. Άτομα με πλατυποδία και γενικότερα άτομα που παρουσιάζουν εμβιομηχανικά προβλήματα. Άτομα που παρουσιάζουν αυξημένες φορτίσεις στην περιοχή της φτέρνας. Σε μια τέτοια περίπτωση το jogging με γυμνά πόδια επιβαρύνει ή δημιουργεί προβλήματα στη μέση και το σπόνδυλο. Άτομα που είναι υπέρβαρα δεν πρέπει να ακολουθούν ένα τέτοιο fitness trend, καθώς λόγω του αυξημένου τους βάρους, το πόδι δέχεται πολλές  φορτίσεις και είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς των οστών. Ακόμη μία ομάδα ατόμων που πρέπει να αποφύγει το jogging με γυμνά πόδια είναι αυτή των διαβητικών. Βεβαίως, αυτές δεν είναι οι μόνες ομάδες που πρέπει να πουν όχι στπ barefoot jogging καθώς η νέα μόδα του fitness είναι επικίνδυνη γενικότερα για άτομα που παρουσιάζουν παθολογικά προβλήματα στα κάτω άκρα.

Tags τρεξιμο, γυμνα, ποδια, παραλία, γυμναστικη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1032 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2381 s // Total time: 3.3412 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X