Το Ανώτατο αποφασίζει για τα ωράρια καταστημάτων


Το Ανώτατο αποφασίζει για τα ωράρια καταστημάτων

Eνώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα τεθεί στις 12.00 το μεσημέρι για οδηγίες η προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την καταψήφιση των Κανονισμών, που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ωράριο των καταστημάτων.

Η Νομική Υπηρεσία με ανακοίνωση της διευκρινίζει ότι με την προσφυγή ζητείται δήλωση του Δικαστηρίου ότι η Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 10.12.2015, με την οποία απέρριψε τους Κανονισμούς, που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τον καθορισμό θεμάτων λειτουργίας των καταστημάτων, παραβιάζει την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και είναι άκυρη.

Περαιτέρω ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο η έκδοση δήλωσης, σύμφωνα με την οποία οι απορριφθέντες Κανονισμοί του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζουν να είναι έγκυροι και μπορούν να δημοσιευθούν και τεθούν σε ισχύ αμέσως.

Αιτητές στην προσφυγή είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ως φορείς Εκτελεστικής Εξουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στις 3/12/2015 ότι ο νόμος, που ψήφισε η Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων στις 7/5/2015 είναι αντισυνταγματικός και βρίσκεται σε ασυμφωνία με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, ο καθορισμός περιοχών και ζωνών, αλλά και η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για κάποια καταστήματα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά, ουσιαστικά ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

Πρόταση Επ.Εργασίας γι' αύξηση ποινών σε παραβιάσεις ωραρίων

Η Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στο λιανικό εμπόριο, αποφάσισε χθες να ετοιμαστεί πρόταση νόμου, η οποία θα αυξάνει τις ποινές σε όσους παράνομα λειτουργούν τις Κυριακές ή τις Τετάρτες μετά την καθορισμένη ώρα. Παράλληλα επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας Δευτέρα με Σάββατο μέχρι τις 19.30, ενώ διατηρεί την κυριακάτικη αργία.

Η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε, επίσης, την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος, με σκοπό να συζητήσει με το Υπουργείο Εργασίας την πιθανή τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2006.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, η Αστυνομία προχώρησε σε 213 καταγγελίες παγκύπρια για καταστήματα, τα οποία άνοιξαν την περασμένη Κυριακή, κατά παράβαση του υφιστάμενου ωραρίου.

Tags ΩΡΑΡΙΑ, καταστήματα, ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4882 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2443 s // Total time: 2.7325 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X