Τα 5 οφέλη του προγράμματος στη ζωή ενός παιδιού


Τα 5 οφέλη του προγράμματος στη ζωή ενός παιδιού

O προγραμματισμός και η οργάνωση είναι βασικά στοιχεία για την ομαλή καθημερινότητα ενός παιδιού 

Βελτιώνει τη συνεργασία. Όταν το παιδί γνωρίζει περίπου το πρόγραμμα της ημέρας και το έχει συζητήσει με τους γονείς του τότε αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ τους. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, επωφελούνται όταν έχουν μια οπτική του προγράμματος της καθημερινότητάς τους. Όταν τους συμβαίνει αυτό, συνεργάζονται καλύτερα στις μεταβάσεις από τη μία δραστηριότητα στην άλλη όπως για παράδειγμα από το πρωινό γεύμα στον παιδικό σταθμό ή από μια βόλτα στην παιδική χαρά σε μια επίσκεψη στον παιδίατρο.

Μειώνει το άγχος του παιδιού και των γονιών. Κάποιες στιγμές μπορεί να έχετε αντιληφθεί μία περίεργη νευρικότητα από την πλευρά του παιδιού σας όταν πρόκειται να πάτε κάπου ή να κάνετε κάτι. Όταν όμως ένα παιδί γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια της ημέρας τότε είναι σε θέση να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για την αλλαγή στη δραστηριότητα και στο χώρο. Τα παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνά ρωτούν τους γονείς, “Τι κάνουμε σήμερα;” ή “Πού πάμε τώρα;”. Για τις ερωτήσεις αυτές, μια γρήγορη και εύκολη λύση για να λύσετε την περιέργεια του παιδιού σας και να μειώσετε το άγχος του, είναι να του παρουσιάσετε ένα πλάνο του προγράμματος της μέρας.

Αναπτύσσει αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα. Μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να ακούγεται βαρετή σε έναν ενήλικα, αλλά για ένα παιδί είναι το θεμέλιο της ασφάλειας. Είτε πρόκειται για την θέσπιση απλών βημάτων πριν τον ύπνο – γάλα, πιτζάμα, δόντια, προσευχή-, είτε για την τυποποιημένη προετοιμασία για το σχολείο το πρωί, το παιδί θα επωφεληθεί από τέτοιες διαδικασίες. Όταν η ρουτίνα ακολουθείται βήμα προς βήμα ξανά και ξανά, τότε το παιδί διδάσκεται εξαιρετικά τις συνήθειες της αυτοπειθαρχίας και της υπευθυνότητας.

Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και ανεξαρτησίας. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, αποκομίζει μεγάλη χαρά όταν επιβραβεύεται ακόμη και για την μικρότερη επιτυχία του. Έτσι, σύντομα με την επανάληψη και τους επαίνους, το παιδί θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ανεξαρτησία, για να κάνει τις διάφορες διαδικασίες με απόλυτη επιτυχία!

Κάνει το παιδί ευτυχισμένο. Αν ένα παιδί ξεκινήσει τη μέρα του έχοντας μια οπτική της ρουτίνας, θα έχει την αίσθηση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας που θα το κάνει αυτόματα να αισθάνεται πιο σίγουρο και πιο συνεργατικό.

Tags πρόγραμμα,οργανωση,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ,παιδι,γονεις,οικογενεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0004 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0133 s // Total time: 0.0137 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X