Τρόποι για να καταπολεμήσετε την υπερφαγία λόγω στρες


Τρόποι για να καταπολεμήσετε την υπερφαγία λόγω στρες

Μήπως το ψυγείο είναι ο αγαπημένος σας προορισμός όταν είστε αγχωμένοι; 

Αν ναι, τότε ίσως να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι καταφεύγουν στο φαγητό μετά από έντονο στρες, ή αλλιώς στους λεγόμενους stress eaters. 

Το πρόβλημα βέβαια δεν έγκειται στο γεγονός ότι καταφεύγουμε στο φαγητό αλλά στο οτι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και επιλέγουμε συγκεκριμένο είδος τροφών μετά από στρες! Πράγματι, το στρες συχνά επηρεάζει τόσο την επιθυμία για φαγητό όσο και την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής.

Πιο συγκεκριμένα, σε περιόδους έντονου στρες μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο συναισθηματικής πρόσληψης τροφής (emotional eating) ή το σύνδρομο νυκτερινής λήψης τροφής (night eating syndrome). Tο πρώτο αφορά στην υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες, προπαρασκευασμένων γευμάτων εμπορίου (fast food) και λιγότερων φρούτων και λαχανικών (ποτέ κανείς δεν θέλησε να «ριμάξει» μια σαλάτα!).

Το δεύτερο αφορά στην κατάσταση πρωινής ανορεξίας και βραδινής υπερφαγίας που συνοδεύεται σε πολλές των περιπτώσεων με αϋπνία. Οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν περισσότερο σχετισθεί με την προσπάθεια του ατόμου να ανακουφιστεί από το στρες παρά με την πείνα, οδηγώντας σε σημαντική υπέρβαση του ημερήσιου θερμιδικού ορίου. Μάλιστα, σε έρευνα στην Ιαπωνία βρέθηκε οτι το 76% των γυναικών σε κατάσταση στρες προτίμησε ως αγχολυτικό τη σοκολάτα. Περισσότερο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές φαίνεται να είναι οι παχύσαρκοι ή άτομα που ακολουθούν συχνά στερητικές δίαιτες αδυνατίσματος.

Ωστόσο, οι συμπεριφορές αυτές δεν ανακουφίζουν από το στρες αλλά τουναντίον, «στρεσάρουν» περισσότερο τον οργανισμό. Οι τροφές αυτές σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να δράσουν ως στρεσογόνοι παράγοντες για το σώμα, καθιστώντας τον ευάλωτο στην ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, διατροφικές διαταραχές ή ακόμα και κατάθλιψη. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά μικρά tips για την επιτυχή καταπολέμηση της υπερφαγίας λόγω στρες:

  -Αξιολογήστε αν η επιθυμία για φαγητό συμπίπτει με το υψηλά επίπεδα στρες ή σωματικά σημάδια πείνας.
  -Προσπαθήστε να καθυστερήσετε την κατανάλωση τροφής όταν αισθάνεστε στρες και αγωνία, ειδικότερα όταν δεν υπάρχουν σωματικές ενδείξεις πείνας.
  -Χρησιμοποιήστε μια τριτοβάθμια κλίμακα για να ταξινομήσετε την πείνα που αισθάνεστε (πεινασμένος, ικανοποιημένος, κορεσμός).
  -Τρώτε αργά. Χρειάζονται 20 λεπτά για να δώσει το στομάχι σας σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο.
  -Επαναλάβετε τη φράση «θα μπορέσω να έχω λίγο ακόμη αργότερα». 
  -Αποφύγετε τις θερμίδες από τα ροφήματα. Τα άτομα συνήθως δεν υπολογίζουν αυτές τις θερμίδες στο καθημερινό τους διατροφολόγιο!
  -Μετά από ένα σνακ (100-200 θερμίδων) βρείτε κάτι που θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας βοηθήσει να αναβάλετε την περαιτέρω κατανάλωση τροφής για διάστημα τουλάχιστον μιας ώρας. (π.χ. κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις).

Tags Διατροφή, στρες, φαγητο, ΨΥΓΕΙΟ, αγχος, ΨΥΧΟΧΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6016 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3761 s // Total time: 2.9778 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X