Οκτώ εβδομάδες διαλογισμού για «καλύτερο μυαλό»


Οκτώ εβδομάδες διαλογισμού για «καλύτερο μυαλό»

Η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει ότι η τεχνική του διαλογισμού οδηγεί σε αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και καταλήγει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εξάσκηση του διαλογισμού.  

Η επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Sara Lazar, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε πως τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν οτι οι αντικειμενικές αλλαγές στον εγκέφάλο μπορεί να αποτελούν το υπόβαθρο της υποκειμενικής ευημερίας, γαλήνης και σωματικής χαλάρωσης που αναφέρουν οι άνθρωποι οι οποίοι εξασκούν το διαλογισμό, επισημαίνοντας πως «ο διαλογισμός προσφέρει οφέλη που παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Οι συμμετέχοντες εφάρμοζαν την τεχνική για 8 εβδομάδες και δαπανούσαν κατά μέσο όρο 27 λεπτά ημερισίως με τη χρήση ηχογραφημένου διαλογισμού mindfulness (ενσυνειδητότητας). Ο διαλογισμός mindfulness απαιτεί επικέντρωση στο εδώ-και-τώρα,  επίγνωση των αισθήσεων, των συναισθημάτων και της κατάστασης του νου χωρίς κριτική ή απόσπαση προσοχής (σε επόμενο άρθρο θα περιγράψουμε αναλυτικά με ποιο τρόπο να εφαρμόσεις την τεχνική διαλογισμού mindfulness). Η ανάλυση της μαγνητικής τομογραφίας πριν και μετά τις 8 εβδομάδες και εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν εξασκούσε το διαλογισμό, κατέδειξε αυξημένη πυκνότητα φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο, ο οποίος ευθύνεται σημαντικά για τη μάθηση και τη μνήμη, και σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτογνωσία, τη συμπόνια, και την ενδοσκόπηση.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στους συμμετέχοντες που ανέφεραν μείωση του στρες παρατηρήθηκε μείωση της πυκνότητας της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, που ευθύνεται σημαντικά για το άγχος και το στρες. Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν σημειώθηκε στην ομάδα ελέγχου, ενισχύοντας την εγκυρότητα της μελέτης.
«Τα εν λόγω ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για τη μελέτη της τεχνικής σε ανθρώπους που υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με το στρες, όπως τη διαταραχή μετατραυματικού στρες», δήλωσε η Δρ. Amishi Jha, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Προηγούμενες μελέτες σε διαφορετικούς ασθενείς έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός mindfulness μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα διαταραχών όπως άγχους, κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών, ή διαταραχής ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Πηγή   
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21071182

Tags ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, μυαλο, ουσίες, ερευνα, στρες, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9351 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3088 s // Total time: 2.2439 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X