Απεβίωσε βρέφος 16 μηνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο


Απεβίωσε βρέφος 16 μηνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο

Ένα αγγελούδι μόλις 16 μηνών άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγεάις, το βρέφος 16 μηνών διακομίστηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση από ιδιωτικό νοσοκομείο της Λεμεσού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου 2016. Το βρέφος παρουσίαζε εικόνα σηπτικής καταπληξίας με διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη. Αντιμετωπίστηκε άμεσα με διασωλήνωση και τοποθετήθηκε σε μηχανικό αερισμό με ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών, το βρέφος απεβίωσε το  μεσημέρι της 8ης Φεβρουαρίου 2016. Με βάση την κλινική εικόνα, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως μικροβιακή λοίμωξη και έχει ενεργοποιηθεί το Πρωτόκολλο για τις «Διαδικασίες Αντιμετώπισης Πιθανού Περιστατικού Μηνιγγιτιδοκοκκικής Μηνιγγίτιδας ή Σηψαιμίας στα Κυβερνητικά Νοσηλευτήρια».

Για το λόγο αυτό εντοπίστηκαν όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου, που είναι τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το βρέφος, τους χορηγήθηκε η κατάλληλη χημειοπροφύλαξη και τους δόθηκαν οδηγίες.

Το περιστατικό κρίνεται ως μεμονωμένο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το κοινό.
Τι είναι η μηνιγγιτιδοκοκκινή νόσος

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνά γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Αδάμο Χατζήπαναγή, το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας πρόκλησης μηνιγγίτιδας.  Βέβαια δεν προκαλεί μόνο μηνιγγίτιδα αλλά μπορεί να προκαλέσει επίσης σηψαιμία (Βαριά μόλυνση σε όλο το ανθρώπινο σώμα). Τόσο η  μηνιγγίτιδα όσο και η σηψαιμία είναι από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων και του σάλιου.  Ο μηνιγγιτιδόκοκκος  κατατάσσεται σε διάφορους ορότυπους με βάση το πολυσακχαριδικό αντιγόνο της κάψας του (τμήμα του μικροβίου).  Οι ορότυποι που προκαλούν μηνιγγίτιδα είναι ο A, B, C,W135, και Y.

Ανάλογα με τον μικροοργανισμό που ευθύνεται για την μόλυνση, η μηνιγγίτιδα χωρίζεται στις δυο ακόλουθες μορφές.

1. Ιογενής μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε κάποιο ιό.
2. Μικροβιακή μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο. Τα συνηθέστερα μικρόβια είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας.

Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί  ενήλικες.

Πριν από 12 περίπου χρόνια, άρχισε να διατίθεται το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιδοκόκκου C. Αργότερα είχαμε στη διάθεση μας  το τετραδύναμο εμβόλιο A,C,W-135 και Y. Η χρήση των δυο αυτών εμβολίων μείωσε αποτελεσματικά  τις λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία) από αυτές τις οροομάδες μηνιγγιτιδοκόκκου.   Παράλληλα όμως αυξήθηκε η συχνότητα λοιμώξεων από την  οροομάδα B που σε μερικές χώρες είναι πάνω από 90%. (Αγγλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.).

Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Χατζήπαναγή που έχουμε για την Κύπρο σε σχέση με τη μηνιγγίτιδα, είναι: Μηνιγγίτιδα από τον τύπο B 74%, από τον τύπο C 21% και από τον τύπο Y 5%. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, λέγεται Bexsero (MEN B - 4CV). Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της τεχνολογίας «Reverse Vaccinology»  που περιλαμβάνει αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β για τον εντοπισμό δυνητικών αντιγόνων.

Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου με το εμβόλιο Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β διαγιγνώσκεται δύσκολα. Η  εξέλιξη της αρρώστιας είναι πολύ γρήγορη με αποτέλεσμα, 10% από τους ασθενείς να πεθαίνουν μέσα στις πρώτες  24 – 48 ώρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων παρά την έγκαιρη διάγνωση και εντατική θεραπεία.

Επιπλέον, 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, απώλεια της ακοής, ακρωτηριασμοί και μαθησιακές δυσκολίες.

Tags Μακάριο Νοσοκομείο, βρέφος, θανατος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3493 s (234 Queries.) // Parse time: 1.5087 s // Total time: 3.8580 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X