6 λόγοι που η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία μας


6 λόγοι που η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία μας

Μια απλή αγκαλιά όλα μπορεί να τα γιατρέψει! Γι\' αυτό μην ξεχνάτε να τις βάλετε στο πρόγραμμά σας  

1. Μας κάνει να νιώθουμε καλά
Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, η ωκυτοκίνη (γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς») απελευθερώνεται και μας κάνει να νιώθουμε όμορφα. Η χημική αυτή ουσία έχει συνδεθεί επίσης με τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργεί αισθήματα αφοσίωσης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Matt Hertenstein του πανεπιστήμιο DePauw, η ωκυτοκίνη προσφέρει την απαραίτητη βιολογική βάση για την ανάπτυξη σχέσεων με άλλους ανθρώπους.

2. Μείωνει την αρτηριακή πίεση
Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά ενεργοποιούν τους υποδοχείς πίεσης που ονομάζονται pacinian αιμοσφαίρια, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Aνακουφίζει τους φόβους μας
Μια έρευνα σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και το άγγιγμα μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το να αγκαλιάζετε κάποιον ή κάτι (όπως ένα λούτρινο αρκουδάκι) βοηθά στην καταπράυνση των φόβων και στην αντιμετώπιση της υπαρξιακής ανησυχίας.

4. Κάνει καλό στη καρδιά
Σύμφωνα με πείραμα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συνεργάτες τους ανέπτυξαν μία επιτάχυνση στους παλμούς της καρδιά σε ποσοστό 10 παλμών ανά λεπτό σε σύγκριση με τους πέντε παλμούς ανά λεπτό μεταξύ εκείνων που αγκάλιαζαν τους συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

5. Είναι φυσικό αγχολυτικό
Αν έχεις στρες, δώσε μία αγκαλιά! Μόλις το κάνεις, θα μειώσεις άμεσα την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη που παράγεται στο σώμα μας. Απελευθερώνεται η ένταση από τον οργανισμό και να στέλνονται κατευναστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

6. Εξασφαλίζουν λιγότερο άγχος στην ενήλικη ζωή
Τα βρέφη που έχουν δεχτεί πολλές αγκαλιές είναι λιγότερο αγχώδεις ενήλικες. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Emory σε αρουραίους βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του αγγίγματος και της ανακούφιση του στρες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στον άνθρωπο, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη των βρεφών επηρεάζεται από τον τρόπο ανατροφής τους.

Tags ΑΓΚΑΛΙΑ, ψυχολογια, ΚΑΛΟ, υγεια, ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ, φοβος, αγχος, καρδιά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9781 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3783 s // Total time: 3.3564 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X