Μνημείο για τα παιδιά που επέζησαν του Ολοκαυτώματος


Μνημείο για τα παιδιά που επέζησαν του Ολοκαυτώματος

Από κοινού τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Φιλίας, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μοσέ Γιαλόν.

Το μνημείο ανεγέρθη προς τιμή των 2.200 παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο μεταξύ 1946 και 1949 από επιζώντες του Ολοκαυτώματος και βρίσκεται στο «Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Βασιλείου Καποτά», στη Λευκωσία, το οποίο υπήρξε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας ο χώρος του Βρετανικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (γνωστό με το ακρωνύμιο BMH). Υπήρξε, παράλληλα, ο τόπος γεννήσεως για πολλά Εβραιόπουλα, οι γονείς των οποίων κρατούνταν στα βρετανικά στρατόπεδα της Ξυλοτύμβου, της Δεκέλειας και του Καράολου, ως παράνομοι μετανάστες κατά την προσπάθειά τους να μεταβούν στο Ισραήλ.

Μιλώντας κατά τα αποκαλυπτήρια, η Zehavit Blumenfeld, ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν τότε στο BMH, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά της. Είπε ότι καθώς ερχόταν στην εκδήλωση, η μητέρα της, που έχει πλέον πεθάνει, της «ψιθύρισε» να μην κλάψει τη στιγμή που θα ακούσει τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ. «Δεν μπόρεσα. Ήταν μόνο λίγες σταγόνες. Σήμερα είμαι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη» είπε.

Οι Κύπριοι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να βοηθήσουν

Παρόντες στην εκδήλωση, πέραν των δύο Υπουργών Άμυνας, ήταν η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο Yael Ravia-Zadok, στρατιωτικοί, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.
Η κ. Blumenfeld, που είναι μέλος του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου-Ισραήλ, μίλησε για το όνειρό της να αναγερθεί το μνημείο και πρόσθεσε ότι «μερικές φορές τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα».
«Στέκομαι εδώ ταπεινά μπροστά σας, στο όνομα 52.000 παράνομων μεταναστών και 2.200 μωρών που γεννήθηκαν στα στρατόπεδα, έχοντας ένα μήνυμα: Σας ευχαριστώ...για όλα όσα κάνατε για να διευκολύνετε τη ζωή των παράνομων μεταναστών και των παιδιών τους στα στρατόπεδα» των Βρετανών, είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις Κυπρίων που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να βοηθήσουν τους Εβραίους, όπως ο Πρόδρομος Παπαβασιλείου που έχει πλέον πεθάνει. Τους χαρακτήρισε «μια στέρεη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών».
Εξέφρασε τέλος την ευχή, ένα δεύτερο μνημείο να μπορέσει να αναγερθεί σύντομα στην Αμμόχωστο, όπου βρισκόταν το στρατόπεδο του Καράολου.

Η υλοποίηση της υπόσχεσης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε ότι η σημερινή τελετή είναι η υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δόθηκε στην Zehavit Blumenfeld τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η κ. Blumenfeld αποτελεί μια «ζωντανή μαρτυρία των εκατέρωθεν δεσμών φιλίας» που σφυρηλατήθηκαν όταν οι Εβραίοι, που είχαν επιζήσει του Ολοκαυτώματος, είδαν την Κύπρο ως έναν τόπο ελπίδας που σηματοδοτούσε μια νέα αρχή.

«Το μνημείο που εγκαινιάζουμε σήμερα συμβολίζει την φυσική σχέση μεταξύ των λαών μας, οι οποίοι μοιράζονται την αναζήτηση για επιβίωση και ένα κοινό όραμα για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον» συνέχισε, λέγοντας πως αποτελεί ένδειξη της κυπρο-ισραηλινής φιλίας.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην «ιστορική» επίσκεψη του Υπουργού Γιαλόν στην Κύπρο, λέγοντας ότι αποτελεί τεκμήριο του «πόσο μακριά έχουν φτάσει οι σχέσεις μας», οι οποίες μετατράπηκαν πρόσφατα σε «μια σχέση στρατηγικής επιλογής».

«Καθώς αναπτύσσονται οι δεσμοί μας, η πολιτική μας βούληση να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις γίνεται πιο ισχυρή» είπε και ανέφερε ότι η στέρεα βάση της κυπρο-ισραηλινής συνεργασίας εντοπίζεται στους «πυλώνες που παρέχει η συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την αντιμετώπιση ασύμμετρων προκλήσεων στην περιοχή. Η γεωπολιτική αξία της Κύπρου, συνέχισε, έγκειται στο γεφυρωτικό της ρόλο ως αξιόπιστου εμπλεκόμενου μέρους, που διαθέτει στέρεες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

«Η σχέση μας, εξ ορισμού, δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε και είναι ανοιχτή σε όσους μοιράζονται το εποικοδομητικό γεωστρατηγικό μας όραμα» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «Κύπρος και Ισραήλ είναι εταίροι στη στρατηγική αξιοπιστία».

Εξέφρασε τέλος ελπίδα ότι η επανένωση της Κύπρου θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την περιφερειακή ειρήνη.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι σπουδαία φίλη του Ισραήλ και οι δεσμοί μας είναι πολύ στενοί και στρατηγικοί».

Πρόσθεσε ότι το ΒΜΗ είναι κομμάτι της ιστορίας, τόσο του εβραϊκού λαού όσο και της Κύπρου. «Η ιστορία του νοσοκομείου που στεκόταν σε αυτό το σημείο είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του εβραϊκού λαού. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μας υπενθυμίζει το μακρύ και δύσκολο ταξίδι που κάναμε στην πορεία της εγκαθίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ» είπε.

Αναφέρθηκε και στην αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση που επέδειξαν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο πριν από 70 χρόνια, καθ` οδόν για το Ισραήλ.

Η Κύπρος είναι ένας καλός γείτονας

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλόν, ο λαός του Ισραήλ θεωρεί την Κύπρο έναν καλό γείτονα και πραγματικό φίλο. Πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερο ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών και των αμυντικών μας συστημάτων, τόσο περισσότερο επωφελούνται οι δύο λαοί μας».

Μίλησε τέλος για τη «μάχη ενάντια σε όσους προσπαθούν να ανατρέψουν τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας» και είπε ότι μόνο μέσω της συνεργασίας μπορεί ο Δυτικός κόσμος, όπου εντάσσονται Κύπρος και Ισραήλ, να νικήσουν τις δυνάμεις αυτές του κακού.

Οι δύο Υπουργοί κατά την άφιξή τους στο χώρο του στρατοπέδου επιθεώρησαν τιμητικό άγημα. Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου και Ισραήλ, ενώ οι δύο Υπουργοί προχώρησαν σε παρακείμενο χώρο με φωτογραφίες από την εποχή των βρετανικών στρατοπέδων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, Ισραηλ, κυπρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5580 s (251 Queries.) // Parse time: 0.5126 s // Total time: 3.0706 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X