"Δεσποινίς Τζούλια" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στον Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ


"Δεσποινίς Τζούλια" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στον Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ

Σε σκηνοθεσία Άγι Πάικου και μετάφραση Πέλου Κατσέλη

Η "Δεσποινίς Τζούλια" συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα έργα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε επί σκηνής το 1888.

Αν και μικρότερο σε έκταση θεωρείται ίσως το πιο αξιοσημείωτο από τα δράματα του Στρίντμπεργκ γιατί πέρα από τη θεματική του (η διαμάχη των δύο φύλων για κυριαρχία, η οποία εντείνεται μέσα από τη σύγκρουση δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων) ενυπάρχει και η απόπειρα αναδιαμόρφωσης, από μέρους του δραματουργού,της θεατρικής γραφής -όπως  βέβαια γινόταν αντιληπτή μέχρι τότε.

Ο Στρίντμπεργκ συμπυκνώνει  τη δράση και την εξέλιξή της σε μία μόνο πράξη -διατηρώντας έτσι την ενότητα χώρου και χρόνου- και εστιάζει όχι μόνο στην πάλη των δύο φύλων αλλά και  στη σύγκρουση δύο κοινωνικών τάξεων:  της άρχουσας/αριστοκρατικής,η οποία παρουσιάζεται ως σαθρή και καταρρέουσα (η οποία εκπροσωπείται από την Τζούλια)και της εργατικής/λαικής , η οποία παρουσιάζεται ως ανερχόμενη αλλά αδίστακτη (εκπροσωπείται από τον Ζαν αλλά και από την Κριστίν). Περισσότερα στο Time Out Cyprus

Tags ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΣΤΙΑ, παρασταση, Θεατρο, go out, διασκεδαση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.2152 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2663 s // Total time: 3.4815 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X