Όμορφο χαμόγελο και λεύκανση


Όμορφο χαμόγελο και λεύκανση

Σημαντικές συμβουλές για το θέμα της λεύκανσης, τη διαδικασία και σε τι εξυπηρετεί.

H λεύκανση είναι μια διαδικασία που "ξεπλένει" τις χρωστικές ουσίες από το σμάλτο, λευκαίνοντας τα δόντια.

Σε τι εξυπηρετεί;

Όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του, τότε με την τεχνική της λεύκανσης απομακρύνουμε τις χρωστικές αυτές. Επίσης όταν τα δόντια έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει τότε επίσης είναι αναγκαία η λεύκανση για να γίνουν πιο άσπρα.

Είναι επώδυνη;

Η λεύκανση είναι μια ανώδυνη διαδικασία για τους πλείστους ασθενείς. Σε ορισμένα άτομα ωστόσο  μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια, όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα, ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση. Η ευαισθησία των δοντιών και ο ερεθισμός των ούλων είναι η πιο συνηθισμένες παρενέργειες της λεύκανσης που όμως, υποχωρούν σε λίγες μέρες.

Η διαδικασία

Πρόκειται για μία συντηρητική μέθοδο, απλή, ανώδυνη, γρήγορη και ακίνδυνη, η οποία όμως πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται με τη συνδρομή ή την εποπτεία του οδοντιάτρου. Υπάρχουν τρείς τεχνικές λεύκανσης των δοντιών. Η πρώτη είναι αυτή που γίνεται στο ιατρείο από τον οδοντίατρο σε ραντεβού που διαρκεί μία ώρα περίπου με την βοήθεια του laser. Η δεύτερη τεχνική, είναι η λεύκανση που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή με ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια), που κατασκευάζει ειδικά για κάθε ασθενή ο οδοντίατρος, μέσα στους οποίους νάρθηκες τοποθετείται το υλικό και γίνεται η διαδικασία εφαρμογής κάποιες συνεχόμενες μέρες. Η τρίτη τεχνική είναι  ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών.

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει;

Η λεύκανση μπορεί να γίνει  σε οποιαδήποτε ηλικία άνω των 18 ετών για να έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα. Όσο για τους ηλικιωμένους ασθενείς πραγματικά θα εκπλαγούν αν γνωρίσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η λεύκανση.

Σημαντικά βήματα πριν τη λεύκανση

Προβλήματα των δοντιών όπως η τερηδόνα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την λεύκανση. Όταν τα δόντια έχουν ανοιχτές κοιλότητες από τερηδόνα, τότε η λευκαντική ουσία μπορεί να περάσει μέσα από αυτές και να προκαλέσει βλάβες στον πολφό( νεύρο) του δοντιού. Η λεύκανση μπορεί να κάνει τα δόντια σας ευαίσθητα στο κρύο και στις όξινες τροφές, αλλά η ευαισθησία αυτή είναι παροδική. Η λεύκανση δεν μπορεί να αλλάξει το χρώμα των κεραμικών στεφανών, των όψεων ή των παλαιών σας σφραγισμάτων. Η δράση του λευκαντικού παράγοντα πάνω στις  επιφάνειες του δοντιού, θα αλλάξει την απόχρωσή του, ενώ τα υλικά που τυχόν έχουν χρησιμοποιηθεί για σφραγίσματα και προσθετικές αποκαταστάσεις,  θα μείνουν ανεπηρέαστα από τη δράση των λευκαντικών παραγόντων, και  θα διατηρήσουν το αρχικό τους χρώμα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει η λεύκανση, και μετά να γίνει η αντικατάσταση αυτών των σφραγισμάτων ή των προσθέσεων. Πριν από κάθε λεύκανση προηγείται οδοντιατρικός καθαρισμός της τρυγίας (πέτρας) και πλάκας των δοντιών. Απόλυτη αντένδειξη για τη λεύκανση αποτελούν η ατελής διάπλαση των οδοντικών ουσιών (ατελής αδαμαντινογένεση και ατελής οδοντινογένεση).

Τι να προσέξεις μετά τη λεύκανση

Για δύο ώρες μετά τη λεύκανση δεν πρέπει να καπνίσεις, να πιεις καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί, έτοιμους χυμούς που μπορεί να περιέχουν συνθετικό χρώμα, ούτε να φας παντζάρια, καρότα, φράουλες, κεράσια, μούρα, γαριδάκια ή τυποποιημένα. Επίσης, απέφυγε τα χρωματιστά αλμυρά που σερβίρονται με αλκοολούχα ποτά.

Διάρκεια λεύκανσης

Ο μέσος όρος διάρκειας της λεύκανσης κυμαίνεται από ένα έως πέντε χρόνια και εξαρτάται από την ποιότητα και το φυσικό χρώμα των δοντιών (έχει αποδειχτεί πως η λεύκανση διαρκεί περισσότερο σε δόντια κίτρινης απόχρωσης), τη μέθοδο που επιλέχτηκε (η λεύκανση στο ιατρείο, σε συνδυασμό με τη λεύκανση στο σπίτι, επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα), τη συνέπεια στις οδηγίες του οδοντιάτρου και στη λήψη αναμνηστικών δόσεων λεύκανσης (μία φορά το χρόνο στο ιατρείο), τον περιορισμό των συνηθειών που επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών (κάπνισμα, καφές κτλ) και τη γενικότερη καλή στοματική υγιεινή.

Είναι επικίνδυνη για το σμάλτο των δοντιών;

Αν και παλαιότερα υπήρχε αυτή η αντίληψη, σήμερα έρευνες έχουν αποδείξει πως οι λευκαντικές ουσίες δεν καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας και να μην γίνονται υπερβολές.

Δρ. Αμαλία Π.Παναγιώτου
Για περισσότερες συμβουλές και απορίες στο τηλέφωνο 25251353.

Tags Λευκανση, Ομορφια, δόντια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6098 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4841 s // Total time: 3.0939 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X