Καρύδα το θαύμα της φύσης!


Καρύδα το θαύμα της φύσης!

Στα ινδικά το όνομα της καρύδας είναι «Kalpa Vriksha» και σημαίνει «το δέντρο που χαρίζει όλα τα ζωτικά συστατικά για τη ζωή», ενώ στις Φιλιππίνες χαρακτηρίζεται ως «δέντρο της ζωής».

Φαίνεται λοιπόν πόσο σημαντικό θεωρείται το δέντρο της καρύδας αλλά και οι καρποί της για την υγεία και ομορφιά. Παρά το γεγονός ότι στον τόπο μας, θεωρούμε την καρύδα ως ένα εξωτικό προϊόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καρύδα συνιστά τη βάση της διατροφής πολλών λαών στις τροπικές περιοχές, ενώ παράλληλα διαπιστώνουμε πως οι λαοί αυτοί έχουν πολύ καλή υγεία.

Ο χυμός της καρύδας αποτελείται από απλά σάκχαρα, ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα, που βοηθούν στην πέψη και στον μεταβολισμό. Συνεπώς τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους ή ακόμα αθλούνται, προτιμούν το χυμό ή και το λίπος της καρύδας στην καθημερινή τους διατροφή.

Το λίπος της καρύδας περιέχει κατά βάση κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, περιέχει μια ασυνήθιστη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (ΤΜΑ). Αμέσως μετά την κατανάλωση των ΤΜΑ, κατευθύνονται απευθείας στο συκώτι και μεταβολίζονται προκειμένου να παραχθεί ενέργεια, ενώ πολύ δύσκολα αποθηκεύονται στο σώμα. Επίσης, τα ΤΜΑ έχουν ερευνηθεί για την πιθανή τους δράση ενάντια  σε νόσους όπως Αλτσχάιμερ και επιληψία.

H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων, και έτσι το ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της, όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Tο παρθένο λάδι καρύδας είναι επίσης πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία τοξινών. Eπίσης, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμητολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E.

Μια ακόμη δράση της καρύδας, λιγότερο γνωστή, αλλά επίσης σημαντική είναι το λεγόμενο  «oil pulling» (Kavala Gandoosha ή Kavala Graha).  Αποτελεί μια αρχαία τεχνική για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Μάλιστα, όσοι την εφαρμόζουν υποστηρίζουν ότι λευκαίνει τα δόντια και επιπλέον χαρίζει λαμπερό δέρμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κόπωσης.

Τέλος, η ζάχαρη που παράγεται από την καρύδα, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κρυσταλλική ζάχαρη, χωρίς όμως να περιέχει λιγότερες θερμίδες. Θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή από την παραδοσιακή κρυσταλλική ζάχαρη, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια τροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland and Barrett, όπου θα βρείτε τις διάφορες μορφές καρύδας, που μπορούν να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν τη διατροφή σας, με τα πολύτιμά της συστατικά.

Tags καρύδα,Διατροφή,υγεια,Holland and Barrett


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9559 s (278 Queries.) // Parse time: 0.7039 s // Total time: 3.6598 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X