Πως μας παχαίνει το αλκοόλ;


Πως μας παχαίνει το αλκοόλ;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η κατανάλωση αλκοόλ µε καλή παρέα και φαγητό είναι για πολλούς αγαπηµένη συνήθεια, συνυφασµένη µε τη διασκέδαση και την κοινωνικότητα. Περιέχει όµως ταυτόχρονα και κινδύνους τόσο για την υγεία µας όσο και για τη σιλουέτα µας.

ΠΟΣΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ

Σύµφωνα µε την Αµερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η επιτρεπόµενη πρόσληψη αλκοόλ είναι µέχρι ένα ποτό την ηµέρα για τις γυναίκες και µέχρι δυο ποτά την ηµέρα για τους άντρες, µε τη συνοδεία φαγητού. Ένα ποτό ισοδυναµεί περίπου µε ένα κουτάκι µπύρα (330ml) ή ένα ποτήρι κρασί (120ml) ή ενάµιση σφηνάκι δυνατό ποτό 40% (40ml) όπως βότκα, ουίσκι, τεκίλα κ.ά.
Αλκοόλ και καρδιά.

Εντούτοις, η Αµερικάνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, λαµβάνοντας υπόψη τις πολλές αρνητικές συνέπειες από την τακτική και καταχρηστική κατανάλωση αλκοόλ, κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν συστήνετε ως µέτρο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Δηλαδή, αν δεν πίνετε αλκοόλ, δεν συστήνετε να ξεκινήσετε.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΑΛΚΟΟΛ

Υπάρχουν συγκεκριµένες οµάδες ατόµων που δεν πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ, όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυµονούσες, άτοµα µε κίρρωση ήπατος, άτοµα µε συγκεκριµένες αιµατολογικές διαταραχές, άτοµα µε ψηλά τριγλυκερίδια, µε αρρύθµιστη υπέρταση (ψηλή πίεση), άτοµα µε ιστορικό αλκοολισµού, µε καρδιακή ανεπάρκεια, άτοµα που λαµβάνουν ορισµένα φάρµακα, οι οδηγοί οχηµάτων και οι χειριστές µηχανηµάτων.

ΑΛΚΟΟΛ, ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ

Το αλκοόλ είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισµό και προσδίδει 7 θερµίδες ανά γραµµάριο, δηλαδή περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που δίνουν από 4 θερµίδες ανά γραµµάριο, και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους που δίνει 9 θερµίδες ανά γραµµάριο.

Επειδή ο οργανισµός µας δεν µπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ, το χρησιµοποιεί άµεσα ως καύσιµο, πριν από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και την πρωτεΐνη. Mε άλλα λόγια, όταν καταναλώσουµε αλκοολούχα ποτά, το σώµα θα προτιµήσει να «κάψει» πρώτα το αλκοόλ µε αποτέλεσµα να χρησιµοποιήσει συνολικά λιγότερη ενέργεια (θερµίδες) από τις υπόλοιπες τροφές που καταναλώσαµε. Έτσι, τα άτοµα που πίνουν συχνά αλκοολούχα ποτά, έχουν αυξηµένη πιθανότητα να πάρουν βάρος, διότι η ενέργεια που θα περισσέψει θα µετατραπεί σε σωµατικό λίπος. Επιπλέον, όσο το αλκοόλ βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίµατος, το σώµα θα χρησιµοποιήσει συνολικά λιγότερες θερµίδες από τις αποθήκες σωµατικού λίπους, µε αποτέλεσµα να επιβραδύνεται η διαδικασία απώλειας βάρους σε άτοµα που επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Επίσης, το αλκοόλ σχετίζεται µε αυξηµένη κατανάλωση φαγητού, ιδιαίτερα σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου το ποτό ρέει άφθονο και παράλληλα υπάρχουν πολλοί γαστρονοµικοί πειρασµοί στη διάθεσή µας. Ο λόγος είναι διότι το αλκοόλ ανοίγει την όρεξη και µειώνει την αυτοσυγκράτησή µας όσον αφορά στην ποσότητα και ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουµε. Παράλληλα, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να µειώνει το επίπεδο ζαχάρου (γλυκόζης) στο αίµα, αυξάνοντας έτσι το αίσθηµα της πείνας και την επιθυµία κατανάλωσης φαγητού.
Επίσης το αλκοόλ συνοδεύεται συνήθως µε αλµυρά σνακ, πλούσια σε θερµίδες όπως ξηροί καρποί, πατατάκια και κράκερ που µας φορτώνουν µε ακόµα περισσότερες περιττές θερµίδες και κιλά. Η δίψα που προκαλούν τα αλµυρά σνακ µας κάνει να πίνουµε περισσότερο ποτό για να «ξεδιψάσουµε». Δυστυχώς όµως το αλκοόλ, κάθε άλλο παρά µας ξεδιψά. Αντίθετα, µας αφυδατώνει. Σίγουρα θα έχετε προσέξει πως µετά από µια νύκτα υπερκατανάλωσης αλκοόλ, ξυπνάτε ζαλισµένοι και διψασµένοι.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ

• Ένα ποτήρι κρασί ή σαµπάνια 120ml (80-100kcal)
• Μικρό κουτάκι µπίρα 330ml (100kcal)
• Καθαρό ποτό όπως 40ml βότκα ή ουίσκι ή τζιν µε πάγο ή σόδα ή αναµειγµένο µε αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη ή χυµό (110-160kcal)
• Κοκτέιλ: Gin and Tonic, Cosmopolitan, Bloody Mary (130-170kcal)

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Μείνετε µακριά από λικέρ, καθώς και ποτά που περιέχουν κρέµα, ζαχαρούχα αναψυκτικά, σιρόπια και ζάχαρη όπως ορισµένα κοκτέιλ. Κοκτέιλ όπως daiquiri και margarita µπορεί να παρέχουν από 300kcal µέχρι 500kcal, αναλόγως της ποσότητας. Δηλαδή, σχεδόν τις ίδιες θερµίδες µε ένα γεύµα ή ένα µεγάλο κοµµάτι γλυκό.

Πηγή: Περιοδικό "ΟΚ!"
 

Tags αλκοόλ,βαρος,κιλά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8058 s (228 Queries.) // Parse time: 0.4753 s // Total time: 3.2812 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X