Γιώργος Θεοφάνους: Θα συμμετέχει στο επόμενο X-Factor;


Γιώργος Θεοφάνους: Θα συμμετέχει στο επόμενο X-Factor;

Τι αποκαλύπτει ο ίδιος

Ένας άνθρωπος πολυπράγµων, αυθεντικός και ειλικρινής. Ένας καλλιτέχνης, από τους πιο ταλαντούχους που πέρασαν ποτέ από τη µουσική σκηνή µας. Ο Γιώργος Θεοφάνους µιλάει για το "X-Factor", το "Junior Music Stars", τα επόµενα σχέδια του, αλλά κάνει και ανοιχτή πρόταση για συνεργασία…

Το "X-Factor" τελείωσε, τι είναι αυτό που κρατάτε;

Κρατάω πολλές όµορφες στιγµές µε την παρέα της επιτροπής. Ένα στοίχηµα του ΣΚΑΪ και του ΣΙΓΜΑ, το οποίο κερδήθηκε µε µια εκποµπή που ανέβασε τον πήχη στα µουσικά talent show, τόσο από πλευράς παραγωγής αλλά και µε το υψηλό επίπεδο των παιδιών που συµµετείχαν.

Μετά τη νίκη του Λέοντα, στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα ξέσπασε πόλεµος µεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, καθώς πάντα οι νικητές είναι Κύπριοι. Το άξιζε στα αλήθεια; Φταίει το ότι στηρίζουµε υπερβολικά τους Κύπριους;

Δεν µπαίνω σ’ αυτή τη διαδικασία του ρατσισµού. Είναι καλός; Καλά κάνει και τον ψηφίζει ο κόσµος. Κύπριος, Ελλαδίτης, µαύρος, λευκός… τι ρόλο παίζει; Η ερώτηση είναι: ταλαντούχος ή όχι; Και ο Λέοντας είναι ταλαντούχος.

Εσείς τι συµβουλεύσατε τον Αντρέα Λέοντα, µετά τη νίκη του;

Να παραµείνει προσγειωµένος να χαρεί αυτό που συµβαίνει, αλλά να µην παρασυρθεί.  Και να είναι έτοιµος να δουλέψει πολύ. Οι καριέρες δεν κερδίζονται, αλλά χτίζονται.

Σας ρώτησαν όλοι για τη Νωαίνα, αλλά θα πάω ένα βήµα παρακάτω. Πολλές τραγουδίστριες του εξωτερικού, προκαλούν πάντα µε την εµφάνιση τους και είναι δηµοφιλείς στη νεολαία. Μήπως το παίζουµε λίγο περισσότερο συντηρητικοί από ό,τι είµαστε;

Μιλήσαµε πολύ για αυτό. Ήταν µια άτυχη στιγµή της Νωαίνας, η οποία είναι εξαιρετικό ταλέντο. Εγώ, δηλώνω συντηρητικός.

Για ποιο από τα παιδιά θα επιλέγατε να γράψετε τραγούδι

Μαζί µε τον Νίκο Μωραΐτη δώσαµε στον Αντρέα Λέοντα τον "Πρώτο ρόλο". Ένα πολύ σύγχρονο ελληνικό pop τραγούδι, µε στοιχεία στην ενορχήστρωση που «κρατάνε» όλο το fan base, το οποίο δηµιουργήθηκε µέσα από τον διαγωνισµό. Φρέσκο και σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα «Ελληνικό», όπως ακριβώς κατά την άποψη µου ταιριάζει για πρώτο βήµα στον Λέοντα. Στον Ίαν, όπως υποσχέθηκα πριν µερικές εβδοµάδες στον αέρα, ηχογραφήσαµε ξανά το «Ένα τραγούδι ακόµα» και µαζί µε τον Χρήστο Δάντη το τραγούδι απογειώνεται και πάλι, 13 χρόνια µετά από την πρώτη του κυκλοφορία κάνει «δεύτερη πτήση» και χαίροµαι πολύ γι’ αυτό.

Στον τελικό µάθαµε ότι θα υπάρξει και δεύτερο "X-Factor", έχουν γίνει καθόλου συζητήσεις;

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι συµµετοχές.  Το "X-Factor" είναι ένα talent show το οποίο έχει το προβάδισµα σε όλο τον κόσµο, οπού παίζεται. Είναι µε τέτοιο τρόπο φτιαγµένο ώστε τα παιδιά που συµµετέχουν να µαθαίνουν, να παραµένουν πιο πολύ µέσα στα live, να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, αλλά όχι µε battles όπως γίνεται π.χ. στο «Voice» όπου δεν προλαβαίνεις να γνωρίσεις τα παιδιά και να ταυτιστείς να τα αγαπήσεις ή να τα απορρίψεις. Το "Voice" έχει πολύ καλό format, αλλά η ωραιότερη φάση είναι αυτό µε τις καρέκλες, µετά χάνει το ενδιαφέρον του, κατά την άποψη µου.

Πάντως, είναι τροµερά ευχάριστο να γίνονται τέτοια show στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πέρα από το ότι είναι η µόνη ίσως ευκαιρία σήµερα στα νέα παιδιά να δείξουν τη δουλειά τους, δίνει και εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους, σε µια περίοδο πολύ δύσκολη για την Ελλάδα. Χαίροµαι ειλικρινά.

Αυτή τη στιγµή τρέχετε για το "Junior Music Stars", µιλήστε µας λίγο γι’ αυτό.

Το «JMS» είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγµατικότητα. Το δουλεύω αρκετά χρόνια. Ξεκίνησα λίγο µετά το πρώτο «X-Factor», το 2009 και χαίροµαι πολύ που το ΣΚΑΪ και το ΣΙΓΜΑ αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω σε ένα format το οποίο δεν έρχεται από το εξωτερικό, αλλά είναι φτιαγµένο «µέσα» στα σύνορα µας. Αυτό δείχνει εµπιστοσύνη στο πρόσωπο µου, και ευχαριστώ τα δύο κανάλια που πιστεύουν σε αυτό το show. Θέλησα να δείξω στον κόσµο ότι µουσική δεν είναι µόνο το τραγούδι, ο Νταλάρας, ο Πάριος, η Χαρούλα, η Μαρινέλλα ή ο Ρέµος, η Θεοδωρίδου κοκ. Μουσική είναι και το να µαθαίνεις µουσική! Να παίζεις όργανα, να ασχολείσαι µε τα τραγούδια και τις εποχές που γράφτηκαν, τους δηµιουργούς και τις συνθήκες που τους έκαναν να τα γράψουν. Γι’ αυτό 16 παιδιά - 8 τραγουδιστές και 8 µουσικοί - ηλικίας 8-14 ετών, θα δηµιουργήσουν δυο ανάµεικτες οµάδες, και όχι η µια κατηγορία εναντίον της άλλης. Θα λειτουργήσουν µέσα από θεµατικές εκποµπές, µαζί µε τους καθηγητές τους - τέσσερις αξιόλογους καθηγητές/κριτές - και µια οµάδα δασκάλων µουσικών οργάνων, για να παρουσιάσουν κάθε βδοµάδα αυτό που ετοίµασαν, κερδίζοντας «Stars», βαθµούς δηλαδή. Τα παιδιά προέρχονται από όλη την ελληνική επικράτεια, τις 14 περιφέρειες της Ελλάδας και Κύπρου από εκατοντάδες συνεργαζόµενα ωδεία, µουσικές σχολές και µουσικά σχολεία. Αυτό δίνει αξιοπιστία στο αποτέλεσµα. Οι δυο πρώτοι νικητές θα κερδίσουν σαν έπαθλο τις µουσικές σπουδές τους µέχρι και την ενηλικίωση τους.

Έχετε όµως ένα δύσκολο έργο, έχετε να κάνετε µε παιδιά, όνειρα και ελπίδες, και αναγκαστικά θα γκρεµίσετε πολλά, σας ανησυχεί αυτό;

Κανένα όνειρο δεν γκρεµίζεται. Κανένα παιδί δεν φεύγει µέχρι και τον τελικό, που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας σε µια µεγάλη συναυλία-γιορτή. Είναι η πρώτη φορά που θα συµµετέχει µια τόσο µεγάλη ορχήστρα ζωντανά σε µουσικό πρόγραµµα. Εγώ θα είµαι οικοδεσπότης αλλά και µαέστρος της. Μας δίνει επίσης, µεγάλη χαρά που θα είναι µαζί µας η «Καµεράτα» (Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής) αλλά και ένα εξαιρετικό σύγχρονο µουσικό σχήµα, µια οµάδα 25 µουσικών, οι οποίοι θα πλαισιώνουν τα παιδιά κάθε βδοµάδα. Είµαι πολύ περήφανος γι’ αυτό που κάνουµε.

Το «Μουσικό Εργαστήρι» γνωρίζει µεγάλη επιτυχία. Υπάρχει η σκέψη να επεκταθείτε και σε άλλες πόλεις;

Σκέψη υπάρχει, χρόνος δεν υπάρχει. Μακάρι να µπορούσα να βρω συνεργάτες στις άλλες πόλεις και να το προχωρήσουµε µαζί. Να λοιπόν µια γραπτή πρόταση, σε κάποιον που θέλει και µπορεί να συνεργάζεται - δεν είναι και εύκολο - να το συζητήσουµε!

Σας έτυχε να συµβουλεύσετε νεαρό άτοµο να σταµατήσει να ασχολείται µε τον χώρο γιατί βλέπατε ότι δεν είχε µέλλον;

Πολλές φορές. Θέλω να λέω την αλήθεια, όπως και εγώ περιµένω το ίδιο όταν κάποιος ακούει ένα τραγούδι µου. Δεν είναι δυνατόν να αρέσουµε σε όλους και για όλα όσα κάνουµε. Δίνουµε τον καλύτερο εαυτό µας και πάµε παρακάτω.

Τελικά η µουσική είναι ταλέντο ή εκπαίδευση;

Είναι απαραίτητα και τα δυο. Υπάρχει και τρίτος παράγοντας, ο Θεός. Όποιος πιστεύει ότι τα κάνει όλα µόνος του, λανθάνεται.

Εµείς βλέπουµε πάντα τον τραγουδιστή, τον front-man, µήπως τελικά θα έπρεπε να θαυµάζουµε τους συνθέτες και τους στιχουργούς περισσότερο, αφού εκείνοι µας έδωσαν το τραγούδι που αγαπάµε;

Θα ‘πρεπε! Εγώ δεν έχω κανένα παράπονο. Ο κόσµος µού έχει δείξει την αγάπη του από την πρώτη στιγµή, και συνεχίζει να το κάνει. Απλά, βλέποντας καµία φορά στα συνέδρια της ΣΩΜΣΕ, του σωµατείου Ελλήνων δηµιουργών, στο οποίο συµµετέχουν µουσικοί, στιχουργοί, ποιητές - µε πάνω από 12000 µέλη - και όπου είµαι αντιπρόεδρος, µε τον µέγα Λευτέρη Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου, βλέπω τις προηγούµενες γενιές ξεχασµένες, απογοητευµένες και λυπάµαι πολύ, πραγµατικά.

Εσείς αλήθεια, τι µουσική ακούτε;

Δεν ακούω µουσική. Πολύ σπάνια. Όταν ακούω, αναλύω τον ήχο, την παραγωγή, την ενορχήστρωση και η απόλαυση γίνεται δουλειά και κούραση. Ειλικρινά, το αποφεύγω.

Τα πράγµατα στον χώρο έχουν δυσκολέψει, τόσο λόγω της κρίσης αλλά κυρίως λόγω του διαδικτύου, ωστόσο χωρίς µουσική δεν θα µπορούσαµε να ζήσουµε. Υπάρχει τρόπος να επαναφέρουµε χρήµατα στον χώρο;

Μόνο µε σεβασµό στους δηµιουργούς. Η βιοµηχανία του τραγουδιού εξαρτάται από την εργασία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ας το σκεφτόµαστε αυτό κάθε φορά που κατεβάζουµε παράνοµα ένα τραγούδι.

Θα ρωτούσα για όνειρα και φιλοδοξίες, νοµίζω όµως πως έχετε πετύχει όλους τους στόχους σας, ή µήπως όχι;

Αλίµονο αν πετύχαινα όλους µου τους στόχους. Τι θα µε κρατούσε τότε ζωντανό;

Τα τελευταία χρόνια έχετε εν µέρει "ξεφύγει" από τα αδιάκριτα βλέµµατα στην προσωπική σας ζωή. Τυχαίο ή συνειδητά;

Θέλει µεγάλη προσπάθεια αυτό, ο κάθε ένας από εµάς βάζει και τα όρια του.

Διακοπές θα προλάβετε να κάνετε φέτος;

Θα κατέβω Κύπρο τον Δεκαπενταύγουστο, όπως κάνω πάντα στη γιορτή της Παναγίας. Όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι έχουµε γυρίσµατα για το «Junior Music Stars».

Πηγή: Περιοδικό "OK!", Ένθετο I LOVE TV

Tags γιωργος θεοφανους, showbiz κύπρος, gossip


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4418 s (234 Queries.) // Parse time: 0.4032 s // Total time: 3.8450 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X