Αυτά είναι τα 15 πολύτιμα τρόφιμα που θρέφουν και φροντίζουν την επιδερμίδα


Αυτά είναι τα 15 πολύτιμα τρόφιμα που θρέφουν και φροντίζουν την επιδερμίδα

Το καλοκαίρι, µε την έντονη έκθεσή µας στον ήλιο, το δέρµα αφυδατώνεται και τα σηµάδια του καλοκαιριού φθείρουν την επιδερµίδα. Αν και η αντηλιακή προστασία µπορεί να περιορίσει τη ζηµιά που προκαλεί ο ήλιος στο δέρµα µας, κάποια τρόφιµα µπορούν να συντείνουν στην ενυδάτωσή του και την ανάπλασή του. Τι πρέπει λοιπόν να περιέχει το πιάτο µας για να πάρει τροφή το δέρµα µας;

1. ΜΟΥΡΑ: Τα µούρα σε οποιοδήποτε χρώµα όπως οι φράουλες, τα βατόµουρα. Τα µούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συµπεριλαµβανοµένων της βιταµίνης Γ, των ανθοκυανίνων, τα καροτινοειδή και έτσι προφυλάσσουν το δέρµα από τη διαδικασία της γήρανσης.

2. ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες µπορούν να βοηθήσουν ενάντια σε φλεγµονώδη παθήσεις του δέρµατος όπως το έκζεµα.

3. ΜΕΝΤΑ: Ένα ποτήρι ζεστό τσάι µέντας, φτιαγµένο µε φρέσκα µέντα, όχι µόνο θα σας βοηθήσει στη διαδικασία χώνεψης αλλά µπορεί να προσφέρει στο δέρµα λάµψη και υγεία. Συµπεριλάβετε το τσάι µέντας καθηµερινά στο διαιτολόγιό σας και σε λίγες µέρες θα δείτε τα αποτελέσµατα.

4. ΝΤΟΜΑΤΑ: Η ντοµάτα πλούσια σε βιταµίνη Γ µπορεί να προωθήσει τη δηµιουργία κολλαγόνου επουλώνοντας έτσι το δέρµα από σηµάδια και δίνοντάς του µια πιο φρέσκα όψη. Ιδιαίτερα µετά από µεγάλη απώλεια βάρους όπου το κολλαγόνο στο δέρµα µειώνεται αισθητά η ντοµάτα µπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική.

5. ΝΕΡΟ: Ένα από τα πιο σηµαντικά στοιχεία της διατροφής για το δέρµα. Το νερό όχι µόνο θα δώσει στο δέρµα σας την ελαστικότητα και τη φρεσκάδα που αποζητάτε αλλά θα βοηθήσει να καθαρίσουν οι τοξίνες και τα σµήγµατα. Στοχεύετε σε 6-8 ποτήρια καθαρού νερού την ηµέρα.

6. Τόφου: Πέραν από την πολύτιµη χρήση που έχει για τους χορτοφάγους ή σε άτοµα που νηστεύουν το τόφου µπορεί να είναι θρεπτικό και για το δέρµα. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, σηµαντικές για τη δηµιουργία νέου ιστού του δέρµατος, αλλά και ακόρεστα λιπαρά οξέα µπορεί να βοηθήσει το δέρµα ιδιαίτερα σε άτοµα µε δερµατικές διαταραχές.

7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Αποδεδειγµένα έρχονται να βοηθήσουν στην υγεία του δέρµατος, αφού περιέχουν πολύτιµα για αυτό συστατικά όπως βιταµίνη Ε, µαγνήσιο, µαγγάνιο, κάλιο καθώς και σίδηρο. Επίσης αποτελούν µια σηµαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία µπορεί να βοηθήσει µε την επούλωση του ιστού και τη δηµιουργία νέου ιστού.

8. ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ: Αυτοί οι µικροί σπόροι είναι µεγάλοι σε ιδιότητες, αφού η περιεκτικότητά τους τόσο σε ωµέγα-3, ωµέγα -6 και µικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταµίνη Ε και ψευδάργυρο µπορεί να βοηθήσει το δέρµα να είναι και να µοιάζει πιο φρέσκο και καθαρό απαλλαγµένο από σµήγµατα.

9. ΌΣΠΡΙΑ: Υπάρχει µια ένδειξη ότι σταθερά ζάχαρα αίµατος µπορεί να διαδραµατίσουν ρόλο στην υγεία του δέρµατος. Οπόταν φαγητά µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη όπως τα όσπρια µπορεί να συµβάλουν σε καλύτερο δέρµα. Επίσης περιέχουν την απαραίτητη πρωτεΐνη καθώς και κοκτέιλ βιταµινών και ιχνοστοιχείων.

10. ΑΥΓΟ: Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά και σελήνιο και ψευδάργυρο βοηθούν το δέρµα να είναι φρέσκο και καθαρό από σµήγµατα.

11.ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ: Τα ευεργετικά για την υγεία Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουµε σε ψάρια όπως σολοµός, τσιπούρα και αντζούγιες µπορούν να είναι σηµαντικά και για το δέρµα αφού µπορούν να το κάνουν πιο λαµπερό. Επίσης προσφέρουν στον οργανισµό και στο δέρµα την απαραίτητη πρωτεΐνη.

12. ΣΤΡΕΙΔΙΑ: Γνωστά για τις εξαιρετικές αφροδισιακές τους ιδιότητες τα στρείδια µπορούν να αποβούν και θρεπτικά για το δέρµα αφού προσφέρουν στον οργανισµό ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταµινών και ιχνοστοιχείων το οποίο ανανεώνει το δέρµα.
13. ΠΑΝΤΖΑΡΙ: Το παντζάρι δεν είναι µόνο ένα νόστιµο συνοδευτικό αλλά µπορεί να αποδειχθεί θαυµατουργό για το δέρµα. Πλούσιο σε βιταµίνη Α, βιταµίνη Ε, κάλιο και µαγνήσιο µπορεί να προσφέρει στο δέρµα µια υγιή λάµψη, να βοηθήσει στην επούλωση ουλών και σηµαδιών και να βοηθήσει στην αποβολή τοξινών από το σώµα.

14. ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το λαχταριστό αυτό λαχανικό πλούσιο σε βιταµίνη Ε και βιταµίνη Γ µπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρµα κρατώντας το έτσι νέο και διατηρώντας την ελαστικότητά του. Συµπεριλάβετε το αβοκάντο στις σαλάτες σας ή καταναλώστε το µε λεµόνι σαν σνακ.

15. ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Το εποχιακό αυτό λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά εκτός από τη θετική επίδραση που έχει στα λιπίδια του αίµατος φαίνεται ότι όταν καταναλώνεται συχνά µπορεί να προσφέρει στο δέρµα λάµψη και φωτεινότητα. Μην διστάσετε να το δοκιµάσετε ωµό µε λεµόνι ή µαγειρεµένο στο φούρνο.
 

Tags τροφες, δερμα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2360 s (249 Queries.) // Parse time: 0.8077 s // Total time: 3.0437 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X