Ψώνια μαζί με τα παιδιά: Τι κάνουμε όταν τα θέλουν όλα


Ψώνια μαζί με τα παιδιά: Τι κάνουμε όταν τα θέλουν όλα

Η παιδοψυχολόγος του ilovestyle.com, μας εξηγεί.

Την στιγμή που προσπαθούμε να προφυλαχτούμε απ’ τα χειρότερα που μας επιφυλάσσει η οικονομική κρίση, τα παιδιά εξακολουθούν να ζουν την δική τους καθημερινότητα και να ζητάνε αλόγιστα αυτά που επιθυμούν.

Εάν λοιπόν έχετε φτάσει στο σημείο να μην μπορείτε να περάσετε το κατώφλι του σπιτιού σας χωρίς να αγοράσετε…. το μισό σουπερμάρκετ, δοκιμάστε τα πιο κάτω׃

 Πρώτα από όλα χρειάζεται να είστε προνοητικοί, δηλαδή να προλαβαίνετε προβλήματα. Παρατηρήστε σε ποιους χώρους εκδηλώνει συνήθως το παιδί σας αρνητική συμπεριφορά. Αυτοί οι χώροι θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα το σουπερμάρκετ, το σπίτι της γιαγιάς, κ.α.

Προετοιμάζεστε να πάτε για ψώνια; Εξηγήστε στο παιδί από πριν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει παιχνίδια σήμερα, όμως μπορεί να αγοράσει μπισκότα ή τσιπς. Μπορείτε ακόμη να πείτε: «Χρειάζομαι πραγματικά τη συνεργασία σου όταν θα πάμε για ψώνια. Ήσουν πολύ καλός στα μαγαζιά την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεργάστηκες βοηθώντας με να διαλέξω! Το θυμάσαι; Ξέρω ότι θα τα καταφέρεις και σήμερα».

Αναθέστε του βοηθητικό ρόλο. Στο σουπερμάρκετ, πείτε στο παιδί να σας βάλει ντομάτες στη σακούλα, στο κατάστημα ρούχων ρωτήστε το αν κατά τη γνώμη του το συγκεκριμένο χρώμα θα άρεσε στην γιαγιά. Αυτό λειτουργεί ιδιαιτέρως για τα παιδιά που επιζητούν την προσοχή γιατί έτσι παίρνουν αυτό που θέλουν.

Οριοθετήστε πριν ξεκινήσετε μια δραστηριότητα. Όταν για παράδειγμα έχετε να κάνετε μια επίσκεψη, πέστε του ακριβώς τι θέλετε από εκείνο και τις επιπτώσεις που θα έχει αν δεν ακολουθήσει τους κανόνες.

Μην κάνετε πολλή φασαρία για κάτι καινούριο. Καλύτερα μην λέτε «Τι ωραίο που είναι το καινούριο σου παντελόνι». Το παιδί έτσι αποκτά μια ακατανίκητη επιθυμία για το καινούριο και θα θέλει συνεχώς νέα ρούχα χωρίς να έχουν χαλάσει ή να έχει φορέσει αρκετά τα παλιά.

Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν αγοράζετε εσείς συνεχώς για τον εαυτό σας, τότε θα μάθει και το παιδί να ζητά. Αντίθετα, μεταδώστε αξίες που τονίζουν ότι οι ιδέες κι ο χαρακτήρας μετρούν περισσότερο από τα υλικά αγαθά.

 Φτιάξτε μαζί με το παιδί μερικά από τα πράγματα που επιθυμεί! Αν αγοράσετε το σπιτάκι της αγαπημένης της κούκλας, δώστε της την ευκαιρία να φτιάξει η ίδια τα αξεσουάρ! Ακόμη, δημιουργήστε για το σπίτι σας ορισμένα πράγματα που επιθυμείτε να αγοράσετε.

 Μάθετε το παιδί να αποταμιεύει τα χρήματα που του έχει δώσει η γιαγιά, για πράγματα που θέλει, αντί να του τα δίνετε εσείς έτοιμα στο πιάτο. Έτσι θα υπερηφανεύεται για το κατόρθωμα του να πάρει κάτι και θα καταλάβει επίσης πως είναι να μην έχεις κάτι.

 Μαζί με το ωραίο κλίμα που έχουν οι γιορτές, αλλά και όχι μόνο, αδράξετε την ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας την έννοια της φιλανθρωπίας. Βοηθήστε το να προσφέρει με την σειρά του και να φανεί χρήσιμο μέσω κάποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων ή δίνοντας κάτι δικό του που το ίδιο έχει αποφασίσει, σε παιδιά που δεν έχουν ευνοηθεί τόσο από τη μοίρα. Προτείνετε του για παράδειγμα να μαζέψει τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί πια ή κάποια ρούχα που δεν χρειάζεται και πηγαίνετε μαζί του να τα προσφέρετε σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Βάλτε τα παιδιά σας να φτιάξουν δώρα και κάρτες. Ενθαρρύνετε τα να φτιάξουν και για σας κάτι. Εξηγήστε τους πόσο όμορφα νιώθουμε όταν δίνουμε. Δείξτε ενθουσιασμό όταν γίνει αυτό!

Μάθετε στο παιδί σας να κάνει δώρα, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το αδερφάκι του. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρει σταδιακά να μάθει το νόημα της αγάπης και της φροντίδας για όλους.

Info: Επικοινώνησε με την παιδοψυχολόγο Φώτια Παναγίδου στο fotiap@gmail.com

Tags παιδι, μαγαζιά, ψώνια, παιχνίδια, kids


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2857 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2444 s // Total time: 2.5301 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X