Πράγα, ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι


Πράγα, ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι

Η πόλη που θες να χαθείς στα καλντερίμια της και να ζήσεις το δικό σου παραμύθι.

Η πόλη που περπατιέται άνετα, που θέλεις να χαθείς στα καλντερίμια της και αν είσαι τυχερή να ζήσεις το δικό σου παραμύθι, με μουσική υπόκρουση ένα ξεχασμένο τζαζ κομμάτι.

Η Πράγα είναι τζαζ! Με κάθε έννοια. Είναι μια μικρή παραμυθούπολη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι και μια πόλη εναλλακτική. Είναι η πρωτεύουσα της Τσεχίας, η πόλη του Κάφκα αλλά και της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής (μιλάμε για την παλιά πόλη, γιατί κάποιες άλλες περιοχές θυμίζουν έντονα σοβιέτ, με μονομπλόκ πολυκατοικίες). Η πόλη αναπτύσσεται στις δύο όχθες του ποταμού Μολδάβα, με τη γέφυρα του Καρόλου (την πιο γνωστή από όλες τις γέφυρες) να ενώνει τις δύο πλευρές. Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η παλιά πόλη (Στάρε Μιέστο) με την εβραϊκή συνοικία και τη νέα πόλη προς τα νότια. Στο δυτικό τμήμα δεσπόζει το κάστρο της Πράγας γνωστό ως Χρατσάνι και οι πολύχρωμες προσόψεις των κτιρίων της Μάλα Στράνα.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πράγα

▲ Αρχικά, πρέπει να πιεις μπίρα, αυτό λένε όλοι οι Τσέχοι. Άλλωστε, η μπίρα είναι το εθνικό ποτό της Τσεχίας. Δοκίμασε τις μπίρες στο ‘U Medvidku’ (Na Perstyne 7), όπως επίσης και τις παραδοσιακές του γεύσεις, οι οποίες το κάνουν να ξεχωρίζει από τις pub που γνωρίζεις.
▲ Στην παλιά πόλη, ανάμεσα στα παλιά κτίσματα και τις εκκλησίες, ξεχωρίζει το αστρονομικό ρολόι (από το 1490) του παλιού δημαρχείου, που είναι και η βασική ατραξιόν της περιοχής. Εδώ θα πιεις τον καφέ σου στο εξαιρετικό καφέ του παλιού Δημαρχείου, με Αρ Νουβό αρχιτεκτονική, βελούδινους καναπέδες και περιποίηση αυτοκρατορική.
▲ Το ‘DOX’ (www.dox.cz) είναι ένα κέντρο τέχνης που άνοιξε το 2008 και αναφέρεται αποκλειστικά στη μοντέρνα τέχνη. Τσέκαρε το πρόγραμμα, σίγουρα θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα, όπως την έκθεση Amor Psyche Action Vienna, μόνο που για να σου επιτραπεί η είσοδος πρέπει να είσαι πάνω από 18.
▲ Μην ξεχάσεις να πας στη δυτική πλευρά του ποταμού για να βρεις το σπίτι του Κάφκα στον αριθμό 22. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο ‘χρυσό σοκάκι’ όπου εκεί κάποτε ζούσαν αλχημιστές, όλοι στην υπηρεσία του βασιλιά, ενώ αργότερα έγινε στέκι καλλιτεχνών.
▲ Άκουσε τζαζ, στην Πράγα θα βρεις πολλές καλές σκηνές τζαζ. Εγώ σου προτείνω το ‘Agharta Jazz Centrum’ (+420222211275) και το ‘Jazzboat’ (+420731183180) όπου θα ακούσεις τζαζ εν πλω, βλέποντας ταυτόχρονα και τα αξιοθέατα.
▲ Ζήσε την εμπειρία τού fine dining. Δοκίμασε γεύσεις στο εστιατόριο ‘Alcron’ (+420222820000) αλλά και στο ‘Kampa Park’ (+420296826112), με θέα τη γέφυρα του Καρόλου.
▲ Δες το μικρό Πύργο του Άιφελ… στους δρόμους της Μάλα Στράνα υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες καθώς και επαύλεις, ενώ στο λόφο θα βρεις τον -60 μέτρων Πύργο Πέτρζιν-, μια μικρογραφία του Πύργου του Άιφελ.
▲ Πρέπει να ζήσεις Χριστούγεννα στην Πράγα. Η πόλη γίνεται ακόμα πιο όμορφη τώρα που οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι με χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, που πουλούν τα παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα. Η πιο διάσημη ατραξιόν ωστόσο βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, με το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Επίσης, η αγορά στη Wenceslas Square, στην Πλατεία Ειρήνης, στη Holesovice και στο Kampa, όπου μικρότερες, εξίσου όμορφες, χριστουγεννιάτικες αγορές, σας περιμένουν για να σας ζεστάνουν με svařák! Καυτό κόκκινο κρασί με κανέλα! Μην ξεχάσεις επίσης να δοκιμάσεις το τοπικό ντόνατ ονόματι trdlo. Εκπληκτική ατμόσφαιρα, τέλος, δημιουργούν και τα κονσέρτα στους δρόμους, με αριστουργήματα της κλασικής μουσικής.
▲ Παραμονή των Χριστουγέννων το γουρουνόπουλο έχει την τιμητική και όλα τα εστιατόρια κλείνουν νωρίς. Για να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή, καλύτερα να έχεις κλείσει μέρες νωρίτερα. Όσον αφορά στο φαγητό, στη Βοημία το κρέας είναι άφθονο, μαγειρεύεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, ενώ η σούπα από το τραπέζι σου δεν πρόκειται να λείψει. Φυσικά θα δοκιμάσεις γκούλας όπως και το ειδικό ψωμί που το σερβίρουν μαζί.

Πώς θα πας
Το αεροδρόμιο Ruzyně (Ρούζινιε) βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια και απέχει από το κέντρο της Πράγας 17 χιλ. Γα να φτάσεις, λοιπόν, από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης χρειάζεσαι περίπου 20-25 λεπτά ή περίπου 55 λεπτά αν χρησιμοποιήσεις την αστική συγκοινωνία. Από Κύπρο (Λάρνακα) μπορείς να πας στην Πράγα με Austrian lines (μέσω Βιέννης) με Lufthansa (μέσω Βερολίνου) ή με Cyprus Airways (μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης).

Πηγή: Time Out Κύπρου

Tags πράγα, Ταξιδι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4762 s (232 Queries.) // Parse time: 0.3418 s // Total time: 2.8180 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X