Ζάχαρη: Πως να απαλλαχθείτε από τον εθισμό!


Ζάχαρη: Πως να απαλλαχθείτε από τον εθισμό!

Διαβάστε αναλυτικά

Όσο κι αν την "αγαπάµε", η αλήθεια είναι ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την υγεία µας. Οι αρνητικές επιπτώσεις της µεγάλης κατανάλωσης ζάχαρης είναι η αύξηση του σωµατικού λίπους και βάρους, οι µεγάλες αυξοµειώσεις στα επίπεδα της ενέργειάς µας, η επιταχυνόµενη γήρανση των κυττάρων του δέρµατος καθώς και ο αυξηµένος κίνδυνος εµφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αντίστασης στην ινσουλίνη και σακχαρώδη διαβήτη.

Aντίθετα, τα οφέλη από τη µείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι η απώλεια βάρους, η µείωση του σωµατικού λίπους ιδιαίτερα στην κοιλιά, υγιέστερη επιδερµίδα, καθώς και σταθερότερα επίπεδα ενέργειας και ψυχικής διάθεσης.

ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

Μπορεί να έχετε σκεφτεί να κόψετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, όµως µια τέτοια δραστική αλλαγή είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει στην πράξη. Έτσι καλύτερα κάντε µικρές, απλές αλλαγές που θα είναι εύκολο να διατηρήσετε µακροπρόθεσµα, χωρίς να πάθετε «στέρηση» και χωρίς να αποκλείσετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας.

ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Πολλά συσκευασµένα και επεξεργασµένα τρόφιµα, όπως είναι διάφορα δηµητριακά προγεύµατος, µπάρες δηµητριακών, σάλτσες, µπισκότα, παγωτά και έτοιµα επιδόρπια γιαουρτιού, περιέχουν µεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Καλό είναι να αγοράζετε τρόφιµα χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη και να προσθέτετε εσείς ελάχιστη ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό για να ικανοποιήσετε τη γεύση σας. Για παράδειγµα, καλύτερα να αγοράζετε δηµητριακά προγεύµατος ή γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσδώσετε γλυκιά γεύση προσθέτοντας λίγο µέλι ή ψιλοκοµµένα φρέσκα ή αποξηραµένα φρούτα ή κάποια ολιγοθερµιδική γλυκαντική ύλη της αρεσκείας σας.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΓΛΥΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Δηµιουργήστε δικά σας κέικ, µπισκότα ή γλυκά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη µε υγιεινά συστατικά όπως πολτοποιηµένες µπανάνες, πολτό µήλου, πουρέ γλυκοπατάτας, φοινίκια, παντζάρια, αποξηραµένα δαµάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα ή λίγο µέλι. Φτιάξτε υγιεινά παγωτίνια σε ειδικές πλαστικές θήκες για παγωτό σε ξυλάκι από φρέσκο πολτό φρούτων όπως µπανάνα, φράουλα ή µάνγκο. Επίσης, χρησιµοποιήστε καρυκεύµατα, όπως είναι η κανέλα, το µοσχοκάρυδο και το κακάο, που ενισχύουν τη γλυκύτητα σε ένα φαγητό ή επιδόρπιο.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Περιορίστε τη ζάχαρη που προέρχεται από ροφήµατα όπως φρουτοποτά, ζαχαρούχα αναψυκτικά, ροφήµατα καφέ µε σιρόπι και φρουτοχυµούς σε µεγάλη ποσότητα (πέραν από ένα ποτήρι την ηµέρα). Καλύτερα να τρώτε δυο µε τρία φρούτα την ηµέρα αντί να πίνετε φρουτοχυµούς ή φρουτοποτά. Προτιµήστε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Σε περίπτωση που βάζετε ζάχαρη στον καφέ ή στο τσάι σας, µειώστε τη στη µισή ποσότητα ή χρησιµοποιήστε κάποια ολιγοθερµιδική γλυκαντική ύλη της αρεσκείας σας. Αντικαταστήστε τη ζαχαρούχα σκόνη σοκολάτας µε γνήσιο κακάο στο γάλα.

Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ

Τα τρόφιµα µε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί απελευθερώνουν την ενέργειά τους πιο αργά και έτσι νιώθουµε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να ξεκινήσετε τη µέρα σας µε ένα πρόγευµα πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαµηλό σε ζάχαρη ώστε να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης (ζαχάρου) στο αίµα και να είστε γεµάτοι ενέργεια. Έτσι θα µπορείτε να αντισταθείτε µε ευκολία σε οποιουσδήποτε γλυκούς πειρασµούς. Διαλέξετε φρυγανιές ολικής αλέσεως µε αυγό ή αναρή ή τυρί cottage ή ένα σάντουιτς µε κοτόπουλο ή γαλοπούλα και σαλατικά ή ένα µπολ µε βρώµη, γάλα, κανέλα και λίγους ξηρούς καρπούς αντί για κρουασάν, µπισκότα ή δηµητριακά προγεύµατος γεµάτα ζάχαρη.

ΧΟΡΤΑΣΤΕ ΥΠΝΟ

Είναι εύκολο να το ρίξετε στα γλυκά για να σας τονώσουν όταν υποφέρετε από κόπωση και έλλειψη ύπνου. Οι µελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις ορµόνες που ρυθµίζουν τον µεταβολισµό µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η όρεξη για κατανάλωση γλυκών, ζαχαρούχων τροφών. Δυστυχώς η ζάχαρη είναι µια προσωρινή λύση, διότι µετά από λίγες ώρες θα νοιώσετε ξανά κούραση και ατονία και θα θέλετε ακόµη περισσότερη. Εποµένως φροντίστε να κοιµάστε καλά πηγαίνοντας νωρίς για ύπνο όποτε είναι δυνατό.

Πηγή: Περιοδικό “OK!”

Tags ζαχαρη, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4873 s (231 Queries.) // Parse time: 3.5863 s // Total time: 6.0736 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X