Λιναρόσπορος: Τα οφέλη για την υγεία σας


Λιναρόσπορος: Τα οφέλη για την υγεία σας

Η λατινική ονομασία του λιναρόσπορου είναι Linum usitatissimum (Λίνον το ωφελιμότατον), το κοινώς το αποκαλούμενο λινάρι και ανήκει στην οικογένεια των Λινοειδών.

Στην Ελλάδα η παραγωγή του ξεκίνησε μετά την εποχή του Ηροδότου και ήταν γνωστό ως φυτό με το όνομα λίνον. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των σπόρων του λιναριού ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες, αφού ο  Ιπποκράτης, όπως και ο Θεόφραστος (5ος και 4ος αιώνας), τους συνιστούσαν για τη θεραπεία φλεγμονών.

Ο λιναρόσπορος, μοιάζει με το σπόρο του σουσαμιού, αλλά είναι μεγαλύτερος και πιο σκληρός. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν λιγνάνες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και να προλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη. Η προστατευτική τους δράση φαίνεται ότι αυξάνεται όσο μικρότερη είναι η ηλικία που αρχίζει η κατανάλωση τους.  Μελέτη του 2013, παρουσίασε ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου, και συγκεκριμένα των φυτοοιστρογόνων, από γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα των εξάψεων και των εφιδρώσεων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα των σχετικών ορμονών. Η λιγνίνη, αποδεικνύεται ότι δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλεί η έκθεση σε ακτινοβολία όπως σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο. Επίσης φαίνεται ότι μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Μια μελέτη που έγινε σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά, φαίνεται να παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.

Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι οι πλούσιες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και για αυτό μπορεί να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στα θαλασσινά ή δεν καταναλώνουν καθόλου ψαρικά.

Περίπου 5 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε έναν μήνα μπορούν να μειώσουν την “κακή” χοληστερόλη κατά 10%, αποτέλεσμα αρκετά σημαντικό ιδιαίτερα για άτομα με ευπάθεια στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το Λινέλαιο περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες (Β1, Β2, C, Ε, καροτένιο), ωμέγα-6 και ωμέγα-9 απαραίτητα λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, σίδηρο και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο που είναι επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η ψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες προστατεύουν τον οργανισμό από παθήσεις των εντέρων και βοηθούν έτσι στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα βοηθούν στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και την κατάθλιψη.

Ο λιναρόσπορος, φαίνεται να δρα ως μαλακτικό, καταπραϋντικό, αντιβηχικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες αλλά και καθαρτικό, ενώ παράλληλα οι ώριμοι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χαλαρωτικό αποχρεμπτικό, και είναι επίσης καταπραϋντικό για την γαστρίτιδα και τον ερεθισμένο λαιμό.

Ο σπόρος λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος, στο γιαούρτι σαν επιδόρπιο και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά. Υπάρχει βέβαια και το λάδι λιναρόσπορου, που όμως περιέχει πολύ λιγότερα από τα πολύτιμα συστατικά, αφού αυτά περιέχονται στην κύρια σάρκα του σπόρου και όχι στο λάδι του.

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland & Barrett, όπου θα βρείτε τις διάφορες μορφές λιναρόσπορου που μπορούν να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν την υγεία σας με τα πολύτιμα του συστατικά

Tags ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ, υγεια, Διατροφή, Holland and Barrett


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3218 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3063 s // Total time: 2.6282 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X