Μαθαίνουμε για το συνένζυμο Q10


Μαθαίνουμε για το συνένζυμο Q10

Από τις πλέον πιο διαδεδομένες ουσίες, το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη (ubiquinone) ή βιταμίνη Q, αποτελεί βασικό καταλύτη σε συνεργασία με άλλα ένζυμα (συν-ενζυμο) για τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών, σε βιολογική ATP που είναι το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού.

Ιστοί όπως το μυοκάρδιο, οι σκελετικοί μύες και ο εγκέφαλος, απαιτούν αυξημένα επίπεδα συνενζύμου Q10, καθώς εκτελούν αυξημένο έργο στον οργανισμό. Το συνένζυμο Q10 μπορούμε να το βρούμε σε πληθώρα ζωικών ή φυτικών τροφών όπως σόγια, χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια, λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, παρόλα αυτά η περιεκτικότητα είναι μικρή για να καλύψει την συνιστώμενη ποσότητα που κυμαίνεται από 30-400mg, αναλόγως των διαφορετικών αναγκών ή συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Η παραγωγή ενέργειας δεν είναι η μοναδική ιδιότητα του συνενζύμου Q10. Πλέον χρησιμοποιείται για την επίδραση του στην καρδιομυοπάθεια, στην αρρυθμία, στην στεφανιαία νόσο των αρτηριών και στην υπέρταση. Μελέτες έδειξαν βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με καρδιομυοπάθεια μετά από καθημερινή λήψη 100mg συνενζύμου Q10, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές μειώσεις στην πίεση του αίματος σε ασθενείς που λάμβαναν δοσολογίες 60-100mg ημερησίως. Σημαντική είναι η χορήγηση συνενζύμου Q10 σε ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες (λοβαστατίνη, πραβαστατίνη) για την μείωση της χοληστερόλης, καθώς έχουν ως παρενέργεια την παρεμπόδιση παραγωγής συνενζύμου Q10 στο σώμα. Επίσης το  συνένζυμο Q10 ως λιποδιαλυτή ουσία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπών συμπεριλαμβανομένου και της LDL χοληστερόλης, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των ελευθέρων ριζών, στοιχείο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην πρόληψη κατά της στεφανιαίας νόσου.  Η συμμετοχή του συνενζύμου Q10 στην παραγωγή ενέργειας το καθιστά σημαντικό συστατικό για την αντιμετώπιση της κόπωσης σε αθλητές ή σε οποιαδήποτε περίπτωση που απαιτείται παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα και μυϊκή αντοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση του συνενζύμου Q10 αρχίζει μετά την ηλικία των 20, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη του μέσω εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής είναι απαραίτητη.  

Επισκεφτείτε σήμερα ένα κατάστημα Holland & Barrett, όπου θα βρείτε το συνένζυμο Q10, ιδανικό για τον οργανισμό. 

Tags συνένζυμο Q10, Holland and Barrett


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0003 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0245 s // Total time: 0.0248 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X