Ω3-λιπαρά και παιδιά


Ω3-λιπαρά και παιδιά

Το άλφα λινολενικό οξύ (ALA) αποτελεί τα απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω3 και χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή άλλων απαραίτητων λιπαρών που είναι το εικοσαπεντανοικό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοικό οξύ (DHA) τα οποία βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. 

Το άλφα λινολενικό οξύ βρίσκεται σε φυτικά έλαια, στον λιναρόσπορο και το λινέλαιο, καθώς και σε  ξηρούς καρπούς (πχ. καρύδια).Το EPA και το DHA συνεισφέρουν στην ομαλή λειτουργία της καρδίας, ενώ παράλληλα το DHA συνεισφέρει και στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εγκεφάλου και των ματιών (όραση).

Όσον αφορά τα παιδιά, έχει γίνει μια διασύνδεση της δυσκολίας στην ανάγνωση και μάθηση καθώς και της προβληματικής συμπεριφοράς με χαμηλά επίπεδα καλών λιπαρών Ω3 στη διατροφή. Συγκεκριμένη μελέτη έγινε με σκοπό να δείξει την σχέση που μπορεί να έχει η πρόσληψη Ωμέγα-3 καλών λιπαρών σε παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής και Υπερκινητικότητας) ηλικίας 8-16 χρόνων.

Σκοπός ήταν να διαφανεί ο συσχετισμός των Ωμέγα 3 με την μείωση ή όχι της προβληματικής συμπεριφοράς στα παιδιά αυτά. Στην έρευνα αυτή ένα σύνολο παιδιών ηλικίας 8-16 χρονών χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην μια ομάδα δινόταν ένας φρουτοχυμός την ημέρα ο οποίος περιείχε 1 γραμμάριο ωμέγα 3 και στην άλλη ομάδα  ο ίδιος χυμός χωρίς όμως τα ωμέγα 3. (placebo)

Η θεραπεία κράτησε για 6 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των παιδιών που λάμβανε τα Ωμέγα 3 παρουσίασε μακράς διάρκειας βελτίωση σχετικά με την προβληματική συμπεριφορά ακόμη και 6 μήνες μετά την θεραπεία.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι μελέτες που έγιναν για παιδιά που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), έδειξαν ότι μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την αγωγή αυτή με τη λήψη συμπληρωματικής ποσότητας Ω3 λιπαρών οξέων.

Δυστυχώς φαίνεται ότι στα παιδιά όσο και στους ενήλικες η πρόσληψη των απαραίτητων Ω3 και Ω6 λιπαρών να είναι μικρότερη από τις Διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και αυτό λόγω της χαμηλής πρόσληψης ξηρών καρπών, φυτικών ελαίων, πράσινων λαχανικών και ψαριών.

Οι συστάσεις των ειδικών όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών συνοψίζονται στα εξής:
•Αύξηση της κατανάλωσης των απαραίτητων Ω3 και Ω6 λιπαρών με κατανάλωση ψαριών, άγριων χόρτων και ξηρών καρπών.
•Μείωση της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάσταση τους από απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά με κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών.
•Μείωση των τράνς λιπαρών.
•Κατανάλωση υγιεινών φυτικών ελαίων και αντικατάσταση των λιπαρών ζωικής προέλευσης που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, με φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο, λινέλαιο, λάδι από σπόρους ‘Chia’ ) που αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων Ω-λιπαρών.

Στα Holland & Barrett μπορείτε να βρείτε τα Ωμέγα 3 λιπαρά άλλα και μια ποικιλία από προϊόντα τα οποία αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων Ω-λιπαρών.

Tags Holland and Barrett, Ω3, ΛΙΠΑΡΑ, παιδι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4131 s (279 Queries.) // Parse time: 0.3210 s // Total time: 2.7341 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X