Τα iPhone θα αποκτήσουν όσφρηση, χάρις σε ένα νέο τσιπ


Τα iPhone θα αποκτήσουν όσφρηση, χάρις σε ένα νέο τσιπ

Σε ένα με δύο χρόνια, ο κάτοχος ενός smartphone της Apple θα μπορεί να αξιοποιήσει το τηλέφωνο για να ελέγξει αν το κρασί του έχει ξινίσει ή μήπως η αναπνοή του μυρίζει άσχημα.

Αυτό υπόσχεται η αμερικανική εταιρεία Adamant Technologies, η οποία αναπτύσσει ένα τσιπ για τα iPhone που θα μπορεί να ανιχνεύσει και να «καταλάβει» μία μεγάλη ποικιλία από οσμές, περίπου όσες και ο σκύλος.

Η δημιουργία μιας «ηλεκτρονικής μύτης» δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάτι που αποδεικνύεται από τις αντίστοιχες συσκευές που έχουν μέχρι στιγμής κατασκευάσει άλλες εταιρείες ή ερευνητικά ινστιτούτα. Αν και αρκετά ευαίσθητες, όλες αυτές οι συσκευές ανιχνεύουν ένα είδος μυρωδιάς – για παράδειγμα, οι συσκευές αλκοτέστ μετρούν αποκλειστικά τις συγκεντρώσεις αλκοόλης στην αναπνοή. Έτσι, δεν μπορούν να συγκριθούν με την ανθρώπινη όσφρηση, χάρις στην οποία μπορεί κανείς π.χ. να καταλάβει ότι στον ίδιο χώρο ψήνεται π.χ. ταυτόχρονα μία πίστα και ένα γλυκό από σοκολάτα.

Σύμφωνα όμως με την Adamant Technologies, το τσιπ της ξεπερνά κατά πολύ τις ικανότητες της ανθρώπινης όσφρησης. Κι αυτό γιατί, αν μύτη μας περιέχει 400 «αισθητήρες» που της επιτρέπουν να παγιδεύει και να αναλύει χημικές ενώσεις από τον αέρα, για τον ίδιο σκοπό το ηλεκτρονικό κύκλωμα χρησιμοποιεί 2.000 αισθητήρες. Έτσι, είναι ευαίσθητο σε όσες περίπου μυρωδιές μπορεί να ανιχνεύσει και ο σκύλος.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες τη μαζική παραγωγή του τσιπ, σε μία βιομηχανική μονάδα στο Τέξας. Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξει εφαρμογές για λειτουργικό σύστημα του iPhone, κάθε μία από τις οποίες θα αξιοποιεί την όσφρηση του τσιπ για έναν συγκεκριμένο σκοπό – για παράδειγμα, μία τέτοια εφαρμογή θα ελέγχει την κακοσμία του στόματος. Η Adamant υπολογίζει ότι οι δοκιμές του hardware και του software θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο χρόνια, ώστε να κυκλοφορήσει το προϊόν της στην αγορά.

Στην εμπορική του μορφή, το προϊόν θα έχει τη μορφή ενός μικρού εξαρτήματος που θα συνδέεται στα iPhone και δεν θα κοστίζει περισσότερο από 100 δολάρια. Εκτός από την κακοσμία του στόματος, η εταιρεία υποστηρίζει πως μερικές ακόμη από τις πρώτες χρήσεις που θα υποστηρίζει το εξάρτημα θα είναι η μέτρηση του αλκοόλ στην αναπνοή, αλλά και η παρακολούθηση ασθενειών που δημιουργούν μια χαρακτηριστική «χημική υπογραφή» στην ανάσα.

Tags iphone, apple, gadget


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.6637 s (251 Queries.) // Parse time: 0.7376 s // Total time: 2.4013 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X