Αφιέρωμα: Ποιά είναι τελικά η δίαιτα Dukan!


Αφιέρωμα: Ποιά είναι τελικά η δίαιτα Dukan!

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τη διάσημη, αλλά συνάμα αμφιλεγόμενη δίαιτα.

Η ιστορία πίσω από τη δίαιτα Dukan
Πριν μερικά χρόνια, ο Γάλλος γιατρός Pierre Dukan δέχθηκε μία επίσκεψη από έναν άντρα, ο οποίος ήθελε να χάσει κιλά χωρίς όμως να στερείται το κρέας. Έτσι, ο δρ Dukan του «επέτρεψε» να τρώει μόνο κρεατικά για 5 μέρες και να πίνει μπόλικο νερό. Στη συνέχεια του ζήτησε να προσθέσει ψάρια και θαλασσινά στη διατροφή του για ακόμη 5 μέρες και μετά να καταναλώνει γαλακτοκομικά, πουλερικά και αυγά. Στο τέλος του επέτρεψε να τρώει λαχανικά. Ο άντρας αυτός έχασε 20 κιλά και τη συγκεκριμένη δίαιτα ακολούθησαν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στο κόσμο, με τους «θαυμαστές» της να αυξάνονται καθημερινά. Μεταξύ αυτών η Pippa Middelton, η Jennifer Lopez και το supermodel Gisele Bundchen.

 Οι 4 φάσεις της δίαιτας περιληπτικά
1. Η επίθεση: Για 3 με 10 ημέρες καταναλώνονται μόνο πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Επίσης, συστήνεται η κατανάλωση άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών, καθώς και άφθονο νερό. Γιατί; Για να χαθούν γρήγορα 2-3 κιλά και να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός του ανθρώπινου σώματος σε χρόνο dt. Επιτρέπονται: κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι, όλα τα θαλασσινά, γάλα 1-2% λιπαρά
Απαγορεύονται: αρνί, πάπια, χοιρινό, ζαμπόν, τηγανητά, σαρδέλες σε λάδι, τόνος σε λάδι, γάλα σόγιας, γιαούρτι.
2. Ο συνδυασμός: Στη δεύτερη φάση, συνεχίζεται η πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλά εισέρχονται σταδιακά στη διατροφή ορισμένα λαχανικά.Γιατί;Για απώλεια 1 κιλού (ανά εβδομάδα).Τι να τρώς; αγγούρι, ντομάτα, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, λάχανο, φασολάκια, μελιτζάνα, μανιτάρια, πιπεριές, σέλινο, μαϊντανό, κολοκύθι. Τι να μην τρώω;φασόλια, φακές, καρότα, αρακά, μπάμιες, αβοκάντο,  ρεβίθια, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια.
3. Η ενοποίηση: Σ’ αυτό το στάδιο προστίθενται υδατάνθρακες, ενώ προβλέπονται και 2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα. Η φάση της ενοποίησης, ή αλλιώς προσυντήρησης, διαρκεί 10 μέρες για κάθε χαμένο κιλό. Γιατί; Για να αποφευχθεί τυχόν επαναπρόσληψη βάρους. Μην αναμένεις απώλεια κιλών. Τι να τρώς; Ό,τι έτρωγες πριν, συν 1 (μόνο) φρούτο την ημέρα, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 250 γρ. (μακαρόνια, κους κους, φασόλια, φακές, ρεβίθια).
4. Η συντήρηση: Μπορείς να τρως ό,τι θέλεις, φτάνει μόνο να τηρείς τους εξής κανόνες: μόνο πρωτεΐνες μία μέρα την εβδομάδα και  3 κουταλιές δημητριακά βρώμης κάθε μέρα. Γιατί; Για να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό.

Τι πρέπει να γνωρίζεις
-Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που ακολούθησαν τη συγκριμένη δίαιτα αντιμετώπισαν δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλους αλλά και κακή αναπνοή λόγω της αυξημένης πρόσληψης πρωτεϊνών.
-Είναι ακατάλληλη για άτομα με ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας, υψηλής χοληστερόλης, νεφρικής νόσου και διατροφικών διαταραχών.
-Η αυθεντική δίαιτα Dukan δεν είναι vegetarian-friendly. Ωστόσο, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κρέατα με θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αυγά καθώς και κινόα, ούτως ώστε να πάρεις τις πρωτεΐνες που απαιτούνται.

Πάντως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευθείς το διατροφολόγο σου.

Tags Δίαιτα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7587 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2832 s // Total time: 3.0419 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X