Γλουτένη: Μπορεί η αποφυγή της να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;


Γλουτένη: Μπορεί η αποφυγή της να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Τι είναι η γλουτένη; Η γλουτένη είναι µια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κάποια δηµητριακά και πιο συγκεκριµένα το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και είναι υπεύθυνη για το φούσκωµα που προκαλείται στα παρασκευασµένα µε αυτά προϊόντα. Φυσικά ελεύθερα γλουτένης είναι η βρώµη, το καλαµπόκι, το ρύζι, το φαγόπυρο, το κεχρί.

Tα τελευταία χρόνια µια µεγάλη γκάµα προϊόντων ελεύθερα σε γλουτένη εµφανίστηκε στην αγορά και περιλαµβάνει προϊόντα όπως είναι το αλεύρι, ψωµί, δηµητριακά προγεύµατος, βάση πίτσας, µπισκότα, µακαρόνια, κράκερ και πολλά άλλα. Τα προϊόντα αυτά δηµιουργήθηκαν για να διευρύνουν τις επιλογές των ατόµων που έχουν κοιλιοκάκη, µια πάθηση όπου υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη.

Μπορεί η κατανάλωση σε προϊόντα ελεύθερα από γλουτένη να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Το ερώτηµα που προκύπτει για πολλούς, αφού διάφορα ακούγονται και γράφονται, είναι κατά πόσο µια διατροφή ελεύθερη από γλουτένη να βοηθήσει στην απώλεια σωµατικού βάρους ή όχι.

Ας ξεκινήσουµε µε ένα σηµαντικό σηµείο. Τα προϊόντα που είναι ελεύθερα γλουτένης λόγω της χρήσης καλαµποκιού, ρυζιού και πατάτας κυρίως για την παρασκευή τους τείνουν να έχουν χαµηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τι σηµαίνει αυτό; Όπως είναι γνωστό οι φυτικές ίνες µπορούν να προκαλέσουν και να παρατείνουν το αίσθηµα του κορεσµού µετά την κατανάλωση του γεύµατος. Συνεπώς έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στη µικρότερη κατανάλωση µερίδων και στον περιορισµό των τσιµπολογηµάτων ενδιάµεσα στα γεύµατα. Πολλές έρευνες καταλήγουν στο συµπέρασµα ότι µια διατροφή που περιλαµβάνει τουλάχιστον 25γρ. φυτικές ίνες µπορεί να βοηθήσει τόσο στην επίτευξη, όσο και στη διατήρηση υγιούς σωµατικού βάρους. Μάλιστα µια έρευνα τονίζει ότι τα άτοµα που έχουν καθηµερινά επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών έχουν και πιο υγιές σωµατικό βάρος.

Επιπρόσθετα µια διατροφή ελεύθερη γλουτένης αυτόµατα περιορίζει τις επιλογές σε πολλά τρόφιµα όπως για παράδειγµα µπισκότα, σοκολατογκοφρέτες, κέικ. Αυτό σηµαίνει ότι µια πιθανή απώλεια βάρους δεν προκύπτει επειδή αφαιρέθηκε η γλουτένη από τη διατροφή, αλλά επειδή οι επιλογές σε αγαπηµένα τρόφιµα περιορίζονται. Από την άλλη µια διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη µπορεί πολλές φορές ακριβώς λόγω αυτού του περιορισµού στην οµάδα των υδατανθράκων να οδηγήσει σε αύξησή κατανάλωσης της πρωτεΐνης και του λίπους στη διατροφή, για παράδειγµα µεγαλύτερη κατανάλωση ξηρών καρπών, τυριού, γιαουρτιού, κρέατος. Τα τρόφιµα αυτά ενώ είναι πολύ ευεργετικά και προσφέρουν στον οργανισµό µια µεγάλη ποικιλία µικροθρεπτικών και µακροθρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη, µονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σίδηρο και ασβέστιο είναι και πλούσια σε θερµίδες και µπορούν να συντείνουν σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και εποµένως αύξησή του σωµατικού βάρους.

Είναι επίσης σηµαντικό να αναφερθεί ότι τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης είναι πιο ακριβά σε σχέση µε τα αντίστοιχα τους προϊόντα. Μάλιστα µια έρευνα που σύγκρινε 56 προϊόντα ελεύθερα γλουτένης µε τα αντίστοιχα τους προϊόντα βρήκε ότι αυτά ήταν κατά 200% ακριβότερα. Ένα άτοµο δύσκολα θα δεσµευτεί και θα κρατήσει µια διατροφή για απώλεια βάρους η οποία είναι ακριβή. Αυτό µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα την γρήγορη παύση της προσπάθειας ή τον περιορισµό ή/ και την αποφυγή µια ολόκληρης διατροφικής οµάδας, της οµάδας των υδατανθράκων. Συνεπώς µακροπρόθεσµα δεν είναι µια εύκολα εφικτή διατροφή για άτοµα που µόνο στόχο έχουν την απώλεια βάρους.

Εν κατακλείδι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν ότι µια διατροφή ελεύθερη γλουτένης µπορεί να είναι βοηθητική στην απώλεια σωµατικού βάρους. Αντίθετα τείνει να είναι µια ακριβή και περιοριστική διατροφή που µπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια αρχικά (λόγω της περιοριστικής της φύσης) αλλά µάλλον τα αντίθετα αποτελέσµατα θα έχει µακροπρόθεσµα. Μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης είναι σχεδιασµένη και πρέπει να αφοµοιώνεται από άτοµα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και για τα οποία είναι εξαιρετικά βοηθητική και σηµαντική για την ανακούφιση των συµπτωµάτων, την αύξηση και διατήρηση υγιούς σωµατικού βάρους.

Πηγή: Περιοδικό "OK!"

 

Tags γλουτενη, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0003 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0185 s // Total time: 0.0188 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X