Εσύ τί θα γίνεις τώρα που μεγάλωσες;


Εσύ τί θα γίνεις τώρα που μεγάλωσες;

Η μαμά μου, μου το έλεγε «πάρε παιδί μου ένα πτυχίο και μετά όλα τα άλλα είναι εύκολα». Και είχε ένα κάποιο δίκιο το 2000 τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, το 2012 σαν να δυσκόλεψαν πολύ, ενώ το 2020 ο επαγγελματικός χάρτης θα αλλάξει ριζικά.

Παλαιότερα όταν μας ρωτούσαν σε εκείνη την κρίσιμη ηλικία των 12-13 τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε απαντούσαμε με σιγουριά «καλόγρια» «πυροσβέστης» «αστροναύτης» «γιατρός» κ.λπ. Στα 18 οι ορίζοντές μας γινόντουσαν λίγο πιο καλλιτεχνικοί «ηθοποιός» «δημοσιογράφος» «ζωγράφος» «σκηνοθέτης» κ.λπ. Μετά τις εξετάσεις προσγειωνόμασταν στον πλανήτη γη… και είτε κάναμε αυτό που ονειρευόμασταν είτε απλά επιλέγαμε αυτό που θεωρούσαμε την καλύτερη επένδυση για το μέλλον μας. Τα χρόνια πέρασαν, ο χρόνος κάποιους δικαίωσε και κάποιους άλλους τους εξανάγκασε να αλλάξουν δρόμο. Πήραμε πτυχίο, κάναμε μεταπτυχιακό, εργαστήκαμε και αποκτήσαμε και ένα πλούσιο ανταγωνιστικό βιογραφικό. Τώρα όμως εν μέσω κρίσεων (πολιτικών και οικονομικών) τι γίνεται; Με τη βοήθεια των ειδικών χαρτογραφούμε τα επαγγέλματα που θα έχουν υψηλές μετοχές -τουλάχιστον μέχρι να πάρεις πτυχίο- στο χρηματιστήριο της αγοράς εργασίας.

1. Λογιστές: Το επάγγελμα του λογιστή ή του βοηθού λογιστηρίου προϋποθέτει καλές χρηματοοικονομικές γνώσεις και πτυχίο οικονομικού πανεπιστημίου ή τεχνολογικής κατεύθυνσης στη λογιστική. Οι γνώσεις μηχανογράφησης, σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποτελούν εχέγγυο επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι απόφοιτοι των σχολών, έχουν πολλές επιλογές. Μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της βιομηχανίας, ή σε δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, έχουν τη δυνατότατα να ανοίξουν το δικό τους λογιστικό γραφείο. Ελεγκτές: Όπως είναι γνωστό ένα από τα τρία θεσμικά όργανα λειτουργίας του θεσμού της Ανώνυμης Εταιρείας, σχεδόν σε όλες τις χώρες του Κόσμου, είναι ο Ελεγκτής. Ο ρόλος αυτού του θεσμικού οργάνου, με αυξημένα μάλιστα επαγγελματικά προσόντα και ανεξαρτησία, προσωπική και λειτουργική, έχει ανατεθεί στον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή. Τι να σου πω, πάντως αν καταφέρνεις και καταλαβαίνεις όλα αυτά τα λογιστικά, εγώ σου βγάζω το καπέλο.
ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΩ: Σε κυπριακά πανεπιστήμια ή σε πανεπιστήμια της Αγγλίας.
2. Προγραμματιστές Η/Υ: Ο προγραμματιστής αναπτύσσει προγράμματα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ελέγχει την εξέλιξη αυτών. Ο προγραμματιστής κατέχει κομβική θέση μέσα στην επιχείρηση, καθώς παρακολουθεί, αναπτύσσει, βελτιώνει και ρυθμίζει κάθε εφαρμογή στην οποία εμπλέκονται υπολογιστές. Πρέπει να διαθέτει ευστροφία, ικανότητα λογικών υπολογισμών, υπομονή και ακρίβεια. Απαραίτητα προσόντα για το επάγγελμα, θεωρούνται  η αναλυτική ικανότητα σκέψης, καθώς και η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Και φυσικά πρέπει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στον τομέα…
ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΩ: Σε κυπριακά πανεπιστήμια, αλλά στο επάγγελμα αυτό περισσότερο χρειάζεται η εμπειρία από ό,τι το πτυχίο.
3. Δικηγόρος: Είναι αυτός που αναλαμβάνει να παρέχει νομικές συμβουλές σε κάποιον ή να τον εκπροσωπήσει ενώπιον δικαστηρίου. Μπορεί να είναι είτε ελεύθερος επαγγελματίας είτε μισθωτός (σχέση έμμισθης εντολής) είτε και τα δύο. Καμία σχέση με ό,τι βλέπεις στις ταινίες μην κάνεις το λάθος και επειδή σου αρέσει η σειρά Law and Order αποφασίσεις να σπουδάσεις νομική. Το Χόλιγουντ ποτέ δεν ήταν καλός λόγος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΩ: Παντού, φτάνει να σχετίζεται με το σύστημα της Κύπρου, συνεπώς σε συμφέρει εκτός από τα κυπριακά πανεπιστήμια και τα αγγλικά.
4. Foreign Exchange Dealers. Καθήκον του χρηματιστή είναι να εμπορεύεται μετοχές εταιρειών, χρήματα και άλλα στα Χρηματιστήρια Αξιών για λογαριασμό του πελάτη του. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν, πολλά και ανάμεσα σε αυτά και η γνωστή ατάκα «Τόκιο; Πούλα -Πούλα». Μπορεί να εργαστεί σε τράπεζα, επενδυτική ή χρηματιστηριακή εταιρεία, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Στην Κύπρο έχει πάρα πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στον κλάδο του FX trading (εμπορία ξένων συναλλαγμάτων).
ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΩ: Προτιμώνται οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων Αμερικής ή Αγγλίας.
5. Επαγγέλματα Υγείας: Είτε ως γιατρός είτε ως νοσοκόμα, πάλι τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τομέα της υγείας είναι και θα είναι απαραίτητα στη ζωή μας. Δες στο Grey’s Anatomy έχει μείνει καμιά τους άνεργη; Όχι, ακόμα και η Adisson πήγε και έκανε δικό της Private Practice! Πάντως ό,τι και να γίνει, η ουσία είναι μία, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, γιατί τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία είναι τα πλέον ουσιαστικά.
ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΩ: Μεταξύ μας καλύτερα να πας σε αμερικάνικο ή αγγλικό πανεπιστήμιο.
Ευχαριστούμε τον κύριο Γιώργο Γεωργίου διευθυντή της Approved Personnel - AP Executive για τις πληροφορίες.

Δες το και έτσι
Ζούμε σε περίεργους καιρούς. Η οικονομική κρίση και η παγκοσμιοποίηση έχουν μπερδέψει το θέμα εργασίας μίας και οι μελλοντικοί hot κλάδοι και από την προσέγγιση, αλλά και το positioning της κάθε χώρας. Επιγραμματικά η δική μας πρόβλεψη προσανατολίζεται στους ακόλουθους τομείς.
1. Σωστούς Επαγγελματίες
Ανεξαρτήτως τομέα και κλάδου, ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται επαγγελματίες, πρώτα στη στάση και μετά στην εξειδίκευση. Το business world δεν σηκώνει πλέον Δημοσιοϋπαλληλικές κουλτούρες, όπου η έγνοια μας είναι τι ώρα θα σχολάσουμε. Ο πελάτης και το service είναι το Α & Ω. Σκληρή δουλειά και απόδοση είναι το νέο ζητούμενο.
2. Young Entrepreneurs – Νέους Επιχειρηματίες
Το χάος που προκαλεί η οικονομική κρίση, οι νέες τεχνολογίες και το σχετικά χαμηλό κόστος έναρξης, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για νέους entrepreneurs, που έχουν μία εξειδίκευση και βλέπουν πέραν τα στενά πλαίσια της Κύπρου. Με χαμηλά overheads, ο κόσμος και η Κύπρος χρειάζονται νέες ιδέες, νέους επαγγελματίες και νέες εταιρείες.
3. Internet/Social Media Developers/Smart Phones Applications
Το διαδίκτυο και ειδικά τα social media (Facebook, Twitter) έχουν ήδη ξεκινήσει να αποδίδουν ROI. Στην Κύπρο υπάρχουν παρά μόνο 2-3 ειδικοί στα social media και ακόμη λιγότεροι στη δημιουργία applications για Smart Phones.
4. Internet Marketers
Προβλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη της ζήτησης για Internet Marketers. Αυτοί οι τυχεροί θα είναι άτομα με μάρκετινγκ background, αλλά με αναπτυγμένες γνώσεις σε θέματα προσέλκυσης πελατών από το ίντερνετ, email marketing κ.λπ.
5. Corporate Lawyers
Έχουμε πολύ καλό φορολογικό προϊόν και γι’ αυτό μάς προτιμούν, συνεπώς αυξάνεται και η ζήτηση για Corporate Lawyers.
6. Corporate Administrators
Καμία εταιρεία fiduciary ή corporate services δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς corporate administrators, που να «πιάνουν» πουλιά στον αέρα. Πέραν τούτου, αυτά τα άτομα πρέπει να έχουν ανεπτυγμένη αίσθηση ευθύνης και follow up, να μιλούν 2-3-4 γλώσσες και να έχουν αναπτύξει client relationship skills. Το μέλλον τους ανήκει.
7. Επαγγελματίες με Γνώση Ξένων Γλωσσών - Multilingual Business Professionals
Αγγλικά, Ρώσικα (το παρόν), Κινέζικα (το μέλλον), Τούρκικα (το μέλλον με προϋποθέσεις). Αν ξέρεις αυτές τις γλώσσες και τις συνδυάσεις με ένα πτυχίο business, law, accounting, audit, θα έχεις χτυπήσει jackpot.
8. Προσωπικοί Βοηθοί - Personal Assistants
Κάθε μάνατζερ που σέβεται το χρόνο του θα έχει ανάγκη για μια Προσωπική Βοηθό, την οποία θα πληρώνει πολύ καλά και θα έχει απίστευτη δύναμη. Είναι το δεξί του χέρι.
9. Επαγγελματίες Τεχνίτες - Technical Professionals
Όχι απλά τεχνίτες. Επαγγελματίες τεχνίτες που να έχουν και κανένα δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, να είναι οργανωμένοι, στην ώρα τους, καθαροί και να ξέρουν και 5 πράματα στο μάρκετινγκ. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από νέας γενιάς ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, πελεκάνους, καθαριστές κ.λπ. Σημειώνω το νέας γενιάς.
10. Επαγγελματίες Πωλητές - Sales Professionals
Τίποτα δεν γίνεται μέχρι να πουληθεί κάτι. Οι επαγγελματίες πωλητές είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς. Δεν είναι ταλέντο. Είναι γνώση, πειθαρχία και συνεχής προσωπική αναβάθμιση ικανοτήτων.
Ευχαριστούμε τον κύριο Πέρση Χριστοδούλου της Executive Connections.

Πηγή: Madame Figaro

Tags επαγγέλματα, επαγγελμα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6878 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2146 s // Total time: 2.9024 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X