Αισθητική αλλιώς!


Αισθητική αλλιώς!

Οι εξελίξεις στη πλαστική χειρουργική μας αλλάζουν γνώµη για το...λίπος. Μήπως ήρθε η ώρα να το «αγαπήσουµε»;

Το λίπος είναι μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Από τη µία προσπαθούµε να το ξεφορτωθούµε µε εξαντλητικές δίαιτες, γυµναστική, µηχανήµατα και χειρουργεία και από την άλλη αποτελεί άριστη πρώτη ύλη για θεραπείες αντιγήρανσης και ανανέωσης. Τώρα όµως µπορείς να έχεις δύο αποτελέσµατα σε ένα: και να απαλλαγείς από το περιττό τοπικό λίπος και να χρησιµοποιήσεις το λίπος που θα αφαιρεθεί για να βελτιώσεις την εµφάνισή σου.

Η αφαίρεση του λίπους
Το λίπος αποτελεί ένα άριστο υλικό στα χέρια του πλαστικού χειρουργού. Όµως, πρώτα πρέπει να το πάρει από το σώµα µας. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις και η επιλογή εξαρτάται αφενός από την ποσότητα λίπους που διαθέτεις και αφετέρου από την ποσότητα λίπους που απαιτείται για τη χρήση που επιθυµείς. Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που χρειάζεται µεγάλη ποσότητα λίπους, και εφόσον υπάρχει στο σώµα µας περίσσεια, θα χρειαστεί να κάνουµε επέµβαση λιποαναρρόφησης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο γιατρός λαµβάνει το λίπος µε τη βοήθεια λεπτής βελόνας και µε τοπική αναισθησία, συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς. Μετά τη συλλογή του, το λίπος υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία καθαρισµού και προετοιµασίας και στη συνέχεια είναι έτοιµο για χρήση.

Κατά των ρυτίδων
Η χρήση του λίπους για την εξοµάλυνση και το γέµισµα των ρυτίδων είναι µία τεχνική που κερδίζει διαρκώς έδαφος, αφού πρόκειται για αυτόλογο υλικό. Με τη χρήση µικρών ατραυµατικών βελόνων –χωρίς µύτη–, το καθαρό και υγιές πλέον λίπος τοποθετείται κάτω από το δέρµα και γεµίζει τις ρυτίδες από µέσα. Συγκεκριµένα, µπορεί να εξαλείψει τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις «ρυτίδες της λύπης», το µεσόφρυο, το «πόδι της χήνας» και πιθανώς κάποιες βαθιές ρυτίδες στο µέτωπο.
∆ΙΑΡΚΕΙΑ: Η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί ένα τέταρτο ενώ µαζί µε τη συλλογή του λίπους µπορεί να φτάσει και τη μισή ώρα.
ΚΟΣΤΟΣ: Ξεκινά από 1.200 ευρώ.

Περισσότερος όγκος
Μία άλλη χρήση του λίπους στη µάχη κατά της αντιγήρανσης του προσώπου είναι η δυνατότητά του να «γεµίζει» τα ελλείµµατα που παρουσιάζονται µε το πέρασµα του χρόνου και να προσθέτει όγκο. Έτσι, ο πλαστικός µπορεί να τοποθετήσει λίπος στα ζυγωµατικά, για να τους δώσει όγκο και νεανική όψη, στο σαγόνι, για να το αυξήσει όταν δίνει την αίσθηση ασυµµετρίας στο πρόσωπο, στις παρειές, για τους δώσει περισσότερο όγκο όταν δείχνουν πως έχουν «κρεµάσει», και στα χείλη, για να γίνουν πιο σαρκώδη και έντονα. Επίσης, µπορεί να βελτιώσει γενικά το περίγραµµα του προσώπου, χαρίζοντας πιο γεµάτη και νεανική όψη. Το λίπος δεν χρησιµοποιείται για να γεµίσει τις σακούλες κάτω από τα µάτια, µιας και είναι αποτέλεσµα χαλάρωσης του δέρµατος της περιοχής και των από κάτω ιστών. Σ’ αυτή την περίπτωση τη λύση δίνει η βλεφαροπλαστική.
∆ΙAΡΚΕΙΑ: Η όλη διαδικασία συλλογής και έγχυσης διαρκεί μισή με μία ώρα.
ΚOΣΤΟΣ: Ξεκινά από 1.500 ευρώ.

Νεανικά χέρια
Τα χέρια µας είναι από τα πρώτα σηµεία που µαρτυρούν πόσα κεράκια σβήσαµε στην τούρτα των γενεθλίων µας. Ωστόσο η λιποέγχυση µπορεί να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση. Το λίπος εγχέεται στα σηµεία εκείνα που παρουσιάζουν κενά και κάνουν τα χέρια να δείχνουν γηρασµένα, προσθέτοντας όγκο και χαρίζοντας νεανική όψη.
∆ΙAΡΚΕΙΑ: Η διαδικασία διαρκεί μισή με μία ώρα και το αποτέλεσµα είναι εµφανές ύστερα από 2-3 ηµέρες.
ΚOΣΤΟΣ: Ξεκινά από 1.000 ευρώ.

Αισθησιακές καµπύλες
Ένα σώµα για να είναι αισθησιακό χρειάζεται λίπος στα κατάλληλα σηµεία και απουσία του σε άλλα. Έτσι, ενώ θέλουµε µία επίπεδη κοιλιά, δεν µπορούµε να πούµε το ίδιο και για τους γλουτούς, οι οποίοι συχνά χρειάζονται περισσότερο λίπος για να δείχνουν πιο στητοί και στρογγυλεµένοι, ή για τις γάµπες, που επίσης συχνά θέλουν βελτίωση προκειµένου το σώµα να αποκτήσει τις ιδανικές αναλογίες. Για την έγχυση λίπους σε αυτές τις περιοχές απαιτούνται µεγαλύτερες ποσότητες καθαρού λίπους, γι’ αυτό και συνήθως η διαδικασία γίνεται συνδυαστικά µε λιποαναρρόφηση. Ο καλύτερος σχηµατισµός των γλουτών επιτυγχάνεται µε την αφαίρεση λίπους από τα ψωµάκια και από την περιοχή πάνω από αυτούς και την τοποθέτησή του στο σηµείο µέγιστης καµπυλότητας της οπίσθιας περιοχής. Όσον αφορά τις γάµπες, αφαιρείται λίπος από τα γόνατα και τοποθετείται στα κατάλληλα σηµεία ώστε να αποκτήσουν το επιθυµητό σχήµα και να δείχνουν πιο χυτές και πιο ψηλές. 
∆ΙAΡΚΕΙΑ: Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου µιάµιση ώρα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να φοράς ειδικό κορσέ για 2-4 εβδοµάδες.
ΚOΣΤΟΣ: Ξεκινά από 3.000 ευρώ.

Αυξητική στήθους
Η έγχυση λίπους µπορεί να εφαρµοστεί και στο στήθος, είτε για να αυξήσει το µέγεθός του είτε για να διορθώσει τους ασύµµετρους µαστούς. Αφού εφαρµοστεί τοπική αναισθησία στην περιοχή, το λίπος εγχέεται µε ειδικές βελόνες κάτω από το µαζικό αδένα και πάνω από το µείζονα θωρακικό µυ, χαρίζοντας όγκο και συµµετρία. Η αυξητική στήθους µε λιποέγχυση απαιτεί αρκετά µεγάλη ποσότητα λίπους, γι’ αυτό και συνήθως συνδυάζεται µε λιποαναρρόφηση. Το πρόβληµα είναι πως αφενός δεν µπορεί να αυξήσει σημαντικά το µέγεθος του στήθους, και αφετέρου ότι συχνά οι γυναίκες µε µικρό στήθος είναι και αρκετά αδύνατες, οπότε δεν έχουν την επαρκή ποσότητα λίπους.
∆ΙΑΡΚΕΙΑ: Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες.
ΚΟΣΤΟΣ: Ξεκινά από 4.000 ευρώ

Πλεονεκτήµατα
Το µεγάλο πλεονέκτηµα της χρήσης λίπους στην πλαστική χειρουργική είναι πως πρόκειται για αυτόλογο υλικό, το οποίο δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, αφού προέρχεται από τον ίδιο µας τον οργανισµό. ∆εν υπάρχει καµία περίπτωση το σώµα µας να απορρίψει το υλικό ή να παρουσιάσει κάποια αντίδραση σε αυτό. Επίσης, η έγχυση δεν απαιτεί τοµές και ουλές και το αποτέλεσµα είναι πολύ φυσικό.

Λίπος και βλαστοκύτταρα
Γενικά, η λιποµεταφορά θα αποτελούσε ίσως την επικρατέστερη µέθοδο, εάν δεν υπήρχε το θέµα της σταδιακής απορρόφησης ενός µεγάλου ποσοστού του λίπους από τον οργανισµό. Αυτό βέβαια αφορά περισσότερο τη χρήση του σε µεγάλες περιοχές, όπως είναι το στήθος, όπου η απορρόφηση παρατηρείται πιο έντονα. Ωστόσο, µία νέα εξέλιξη πιθανόν στο µέλλον να αλλάξει δραµατικά το τοπίο των εµφυτευµάτων στην πλαστική χειρουργική. Πρόκειται για τον εµπλουτισµό του λίπους µε βλαστοκύτταρα. Συγκεκριµένα, ο Πλαστικός Χειρουργός πραγµατοποιεί αρχικά µία εκτενή λιποαναρρόφηση, συνήθως στην περιοχή γύρω από τον οµφαλό, η οποία φέρεται να έχει µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια το λίπος χωρίζεται σε δύο µέρη: το ένα φυλάσσεται και το άλλο υποβάλλεται σε ειδική εργαστηριακή επεξεργασία, µέσω της οποίας συλλέγονται τα βλαστοκύτταρα. Το εµπλουτισµένο µε βλαστοκύτταρα λίπος δίνει το άµεσο αποτέλεσµα που έχει και η απλή λιποµεταφορά, ενώ τα βλαστοκύτταρα χαρίζουν  µακροπρόθεσµη διάρκεια, καθώς σταδιακά αναδηµιουργούν λιπώδη και συνδετικό ιστό και έτσι, µέχρι να απορροφηθεί το µη επεξεργασµένο λίπος, έχουν δηµιουργήσει καινούργιο. Με απλά λόγια, τα βλαστοκύτταρα διατηρούν το αποτέλεσµα που δίνει η λιποέγχυση.

Ευχαριστούμε τον Πλαστικό Χειρουργό, Χάρη Ζαβρίδη, M.D, Ph.D για τη βοήθεια και τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Info: Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Χάρης Ζαβρίδης, Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού 20, 2ος όροφος, Γραφείο 202, Λευκωσία, τηλ.:+357.22445588

Tags πλαστικη, χειρουργικη, αισθητικη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9971 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2931 s // Total time: 2.2902 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X