Σε ποια ηλικία βρίσκεται στην πιο δημιουργική του φάση ο εγκέφαλός μας;


Σε ποια ηλικία βρίσκεται στην πιο δημιουργική του φάση ο εγκέφαλός μας;

Πότε φτάνουν στο ζενίθ τους οι νοητικές μας λειτουργίες;

Μπορεί καθώς μεγαλώνουμε οι εμπειρίες να μας κάνουν πιο σοφούς, όχι όμως απαραίτητα και πιο δημιουργικούς. Για την ακρίβεια, η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσουμε ένα δημιουργικό πρότζεκτ είναι τα 25, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology.

Μία ομάδα ειδικών από το γαλλικό ερευνητικό ίδρυμα LABORES κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού αξιολόγησαν τις επιδόσεις 4.000 ανθρώπων, 4-91 ετών, σε διάφορα νοητικά τεστ. Όπως παρατήρησαν, στα 25 χρόνια φτάνουν στο αποκορύφωμά τους η ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις αλλά και το λεγόμενο random thinking, το "ταλέντο" μας να δίνουμε απαντήσεις που φαίνονται τυχαίες.

Καθώς μεγαλώνουμε αυτές οι δύο ικανότητες σταδιακά φθίνουν. Για παράδειγμα, στη γαλλική μελέτη οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι ο τρόπος σκέψης του να ακολουθεί συγκεκριμένα μοτίβα, δηλαδή παύει να είναι τόσο πρωτότυπος.

Όπως σχολίασαν οι ερευνητές, η ικανότητά μας να δίνουμε τυχαίες απαντήσεις δεν είναι καθόλου... τυχαία, αλλά αντιθέτως απαιτεί μια κοπιαστική νοητική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ένα πλήθος περίπλοκων γνωσιακών δεξιότητων όπως είναι η έντονη προσήλωση σε μια εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες συνδέουν το random thinking με τη δημιουργικότητα. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι αυτός ο τρόπος σκέψης που μας επιτρέπει να κάνουμε brainstorming και να επιλύουμε προβλήματα.

Tags μυαλο, εγκεφαλος, ερευνα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4443 s (231 Queries.) // Parse time: 2.1145 s // Total time: 4.5588 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X