Δεν κοιμάστε αρκετά; Δεν είστε οι μόνοι!


Δεν κοιμάστε αρκετά; Δεν είστε οι μόνοι!

Τι λένε οι ειδικοί;

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και νευρικοί; Οι πιθανότητες λένε ότι δεν κοιμάστε αρκετά –  Και δεν είστε οι μόνοι. Οι σταρ μοιράζονται τη δικη τους εμπειρία και οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις για ωραιότερες νύχτες.

Τα αίτια της αϋπνίας

Οι λόγοι της αϋπνίας ποικίλλουν αλλά το στρες, το άγχος και η εξάντληση παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Όταν η Βρετανίδα τραγουδίστρια Έλι Γκούλντινγκ ακύρωσε κάποιες εμφανίσεις της παγκόσμιας περιοδείας της, παραδέχτηκε: «Αυτή τη χρονιά έδωσα σχεδόν 100 συναυλίες και ο γιατρός μού είπε ότι αν αυτό το Σαββατοκύριακο εμφανιστώ η φωνή μου μπορεί να κλείσει, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει. Μου έκαναν διάφορες εξετάσεις και η διάγνωση ήταν εξάντληση». Η αϋπνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα προβλήματα της τραγουδίστριας. Το βιολογικό ρολόι της έχει εντελώς αποσυγχρονιστεί ενώ έχει περάσει πολλές ώρες στο κρεβάτι της, χωρίς να καταφέρνει να κοιμηθεί. Τα συνεχή ταξίδια σε διαφορετικές χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας την αναστάτωσαν. Τη νύχτα δεν μπορεί να κοιμηθεί και ακόμα και όταν επιστρέφει στην Αγγλία η αϋπνία «ρουφάει» την ενέργειά της.

Η Τζένιφερ Άνιστον κατηγορεί την αϋπνία για την ανικανότητά της να χαλαρώσει εντελώς: "Ο ύπνος αποτελεί ένα δύσκολο κομμάτι για μένα. Το μυαλό μου, αυτή η ''επιτροπή'' στο κεφάλι μου, όταν ξυπνάω στις 3.00 το πρωί, ξεκινάει να κάνει συζητήσεις, οι οποίες δεν σταματούν και έτσι μετά δεν μπορώ να κοιμηθώ. Στο κρεβάτι μου έχω έναν ακόμη άνθρωπο και τρία ζώα,οπότε υπάρχουν αρκετοί περισπασμοί", παραδέχεται η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα ηθοποιός.

Ζήτα βοήθεια

Η Κιμ Κατράλ πρόσφατα κατάφερε να αντεπεξέλθει με τρεις ώρες ύπνο καθημερινά, αφού οι επαγγελματικές υποχρεώσεις στο θέατρο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές. Όπως παραδέχεται και η ίδια, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θλίψη της για τον χαμό του πατέρα της, σε συνδυασμό με την πίεση της δουλειάς και την εμμηνόπαυση. "Ήταν σαν να έμπαινα σε ένα σπήλαιο χωρίς φως. Και αυτό που ένιωθα ήταν πάρα πολύ μεγάλη μοναξιά. Οι ερωτήσεις που έκανα στον εαυτό μου τις ώρες αυτές της αϋπνίας ήταν ''μου αξίζουν όσα έχω; Γιατί δεν αξίζω κι άλλα; Δεν είμαι άξια; Γιατί είμαι μόνη;'". Οι πρόβες στο θέατρο αλλά και η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία τη βοήθησαν να βρει τον εαυτό της. Όπως τονίζει η Κιμ, είναι σημαντικό οι γυναίκες να μιλούν για τις ανησυχίες τους: "Οι γυναίκες της γενιάς μου έπρεπε να θωρακίσουν τον εαυτό τους μέσα σε έναν κόσμο ανδρών. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει πια είναι ότι υπάρχει περισσότερη δύναμη στο να αποκαλύπτεις ποιος είσαι πραγματικά, επιτρέποντας έτσι στον εαυτό σου να είναι ευάλωτος".

Η γνώμη του ειδικού

Μια από τις πιο επιτυχημένες ειδικές θεραπεύτριες ύπνου, η δρ Νερίνα Ραμλακάν, τονίζει: "Τα προβλήματα ύπνου δεν δημιουργούνται όταν βάζουμε το κεφάλι μας στο μαξιλάρι, αλλά αντίθετα ό,τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας έχει αντίκτυπο στον βραδινό ύπνο. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά υπάρχουν πιο φυσικοί και απλοί τρόποι για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το τόσο σύνηθες πια πρόβλημα της αϋπνίας". 

Τα Ναι και τα Όχι

Ναι:

• Εκφραστείτε. Κατά τη διάρκεια της μέρας αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη γιατί εκείνη είναι που θα εμφανιστεί στα όνειρά σας το βράδυ. Η καταπιεσμένη δημιουργικότητα συχνά οδηγεί τους ανθρώπους στο να παραπονιούνται για ανήσυχο ύπνο, ο οποίος ισορροπεί όταν αποφασίσουν να αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους.

• Πείτε όχι στην τελειομανία. Οι άνθρωποι που είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Κάποιοι από αυτούς βλέπουν τον ύπνο σαν μια πολυτέλεια την οποία δεν μπορούν να απολαύσουν, αφού πρέπει να τα έχουν κάνει όλα τέλεια πριν πέσουν για ύπνο.

•  "Το άγχος παράγει αδρεναλίνη, η οποία περιορίζει την όρεξη για φαγητό", λέει η Δρ Ραμλακάν. "Το πρωινό βοηθάει στην παραγωγή περισσότερης μελατονίνης –η ορμόνη του ύπνου–  οπότε κοιμάστε καλύτερα».

• Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε ξυπόλυτοι στη φύση. Η επαφή με τη γη είναι ωφέλιμη ενώ διαλύει τη ζαλάδα του νευρικού συστήματος.

• Αποδεχτείτε ότι πηγαίνοντας σε μια περιοχή με καθαρό αέρα, όπως το βουνό για να χαλαρώσετε, αλλά κι ακολουθώντας μια διαφορετική διατροφή δεν είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει στον ύπνο σας. Όλη αυτή η ησυχία και ηρεμία οδηγεί τις σκέψεις, που ήταν κρυμμένες στο υποσυνείδητο, να βγουν στην επιφάνεια, δημιουργώντας έτσι έντονη ανησυχία.

Όχι:

• Κάθεστε υπερβολικά άνετα στον καναπέ το βράδυ, βλέποντας τηλεόραση. Το να αποκοιμιέστε μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να σας κάνει να μην μπορείτε να κοιμηθείτε όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι. Η υπνηλία που αισθάνεστε πριν από τον ύπνο, η οποία είναι απαραίτητη για να λειτουργεί άριστα η μελατονίνη, εξαντλείται.

•  Μην κάνετε γυμναστική λίγο πριν πάτε για ύπνο. Η έντονη άσκηση πριν από τον ύπνο μπορεί να υπερθερμάνει τον εγκέφαλο, ο οποίος πρέπει να είναι πιο κρύος από ό,τι το υπόλοιπο σώμα για χαλαρό ύπνο.

•  Μην επιτρέπετε η ζωή σας να είναι άνευ νοήματος. Μια άδεια ζωή μπορεί να προκαλέσει υπερυπνία ή υπερβολικές ώρες ύπνου. Οι άνθρωποι που δεν αναζητούν το νόημα της καθημερινότητάς τους τείνουν να αποφεύγουν να σηκώνονται από το κρεβάτι.

•  Μην αφυδατώνεστε. Πιείτε ένα με δύο λίτρα νερό την ημέρα για να αποφύγετε τον ανήσυχο ύπνο. Όλοι πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένοι για να μοιράζουμε τις ορμόνες στον οργανισμό μας, που είναι απαραίτητες για έναν ήρεμο ύπνο.

Πηγή: Περιοδικό "ΟΚ!"

Tags ύπνος, αϋπνία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3346 s (249 Queries.) // Parse time: 0.9924 s // Total time: 3.3270 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X