Πώς θα ανακτήσετε τη χαμένη σας ευεξία (Part 1)


Πώς θα ανακτήσετε τη χαμένη σας ευεξία (Part 1)

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; Έχετε συχνά πονοκεφάλους;

Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Αν στο τέλος της εβδομάδας νιώθετε μια αφόρητη κούραση να σας καταβάλλει, αν αισθάνεστε ανασφάλεια για το μέλλον, άγχος για το παρόν… τότε είναι σίγουρο ότι τα επίπεδα ευεξίας και ενέργειας του οργανισμού σας είναι μηδενικά.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλαπλές επιλογές και λύσεις για το πρόβλημα της χαμένης ευεξίας, αρκεί να αναζητήσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια της ενεργητικότητας.
Το σημαντικότερο είναι να μάθετε να «ακούτε» τον οργανισμό σας και τις ανάγκες του.

Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την έλλειψη ευεξίας που αισθάνεστε είναι:

Η έλλειψη ύπνου

Αναφέρετε σε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο “European Heart Journal”, ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ και έχουν διαταραγμένο ύπνο, έχουν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή να πεθάνουν από αυτήν, καθώς και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό. Ο ερευνητής Καπούτσιο χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» το να κοιμάται κανείς πολύ αργά και να ξυπνάει πολύ νωρίς για καιρό, στερούμενος έτσι τον αναγκαίο ύπνο σε βάθος χρόνου. Ο φυσιολογικός ύπνος απαρτίζεται από διάφορες φάσεις που αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο συνεχής ύπνος για 6-7 ώρες.
Οι λίγες ώρες ύπνου, καθώς και η κακή ποιότητά του αποτελούν τη συχνότερη αιτία ατονίας του οργανισμού. Με τον ύπνο ο οργανισμός εξοικονομεί ενέργεια, ενώ η έλλειψη ύπνου αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας του σώματος. Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας, όπου διαταράσσεται ο ρυθμός της αναπνοής στον ύπνο και παρατηρούνται παύσεις της αναπνοής και δυνατό ροχαλητό. Για να γίνει διάγνωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα κέντρο ύπνου και, αν χρειαστεί, να προμηθευτείτε μια ειδική μάσκα, που διευκολύνει την αναπνοή στον ύπνο.

Η κακή διατροφή

Η σωστή διατροφή μπορεί να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία, να βελτιώσει τη μνήμη, να αυξήσει την ενέργεια και να ανεβάσει τη διάθεση. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε έλλειψη ενεργητικότητας. Δημιουργεί προβλήματα αναπνοής (Sleep apnea – άσθμα,  ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη), προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης και σεξουαλική ανεπάρκεια. Από την άλλη οι εξαντλητικές δίαιτες ή οι μη ισορροπημένες (π.χ. υπερπρωτεϊνικές) απαγορεύουν την κατανάλωση απαραίτητων συστατικών (π.χ. ιχνοστοιχείων, μετάλλων και ηλεκτρολυτών), προκαλώντας μια «ανεξήγητη» κόπωση. Ας μηνξεχνάμε πως το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη (φρούτα, ψωμί, πατάτα).


Η έλλειψη νερού

Η επαρκής ενυδάτωση είναι θεμελιώδης για την ευεξία και όχι μόνο. Ακόμα και μικρά επίπεδα αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, λήθαργο ή μια γενική έλλειψη επαγρύπνησης. Άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν λίγα υγρά  βρίσκονται σε μακροχρόνιο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα με τα νεφρά, τη νοητική λειτουργία, το πεπτικό σύστημα, ακόμα και με την καρδιά. Εάν μειώσετε την πρόσληψη υγρών, μειώνεται ο όγκος του αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο αίμα διαθέσιμο προς την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μυς και όλα τα σημαντικά όργανα. Όσο λιγότερο αίμα μεταφέρεται σε αυτά τα καίρια όργανα, τόσο λιγότερο οξυγόνο προσλαμβάνουν και είναι λιγότερο ικανά να εκτελέσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες.
Το κάπνισμα
Το κάπνισμα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και ελαττώνει την οξυγόνωση του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ενεργητικότητα.

Το στρες

Ένα από τα μεγαλύτερα και συχνότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Υπάρχει στη ζωή όλων μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τον μαθητή του σχολείου, το φοιτητή, μέχρι τον μεσήλικα και τον συνταξιούχο. Μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος μπορεί να είναι η αιτία που νιώθετε διαρκώς μια αίσθηση αδυναμίας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, η πλειονότητα των ανθρώπων βιώνει άγχος κυρίως στον εργασιακό τομέα. Το στρες οδηγεί τον οργανισμό να παράγει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, τη λεγόμενη ορμόνη του στρες, η οποία επηρεάζει τη δυνατότητα απομνημόνευσης και «ρίχνει» το ανοσοποιητικό μας

Κάποιες ασθένειες όπως:
Η σιδηροπενική αναιμία: η κόπωση είναι το συχνότερο σύμπτωμα της αναιμίας. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της στην ποιότητα της καθημερινής ζωής, μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές. Τα άτομα με κόπωση δεν έχουν καθόλου ενέργεια. Πέρα από την αίσθηση ατονίας, η σιδηροπενική αναιμία συνοδεύεται από ωχρή όψη, δυσκολία συγκέντρωσης και πονοκεφάλους. Σε αυτή την περίπτωση, συστήνονται εξετάσεις αίματος, ώστε να ελεγχθεί ο αιματοκρίτης και τα επίπεδα της φερριτίνης και, αν χρειαστεί, να χορηγηθεί συμπλήρωμα σιδήρου.
Ο υποθυρεοειδισμός: το βασικό της σύμπτωμα είναι η προοδευτικά αυξανόμενη αδυναμία, λόγω των μειωμένων καύσεων του οργανισμού. Αν πράγματι πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, χορηγείται ορμόνη του θυρεοειδούς και συστήνεται στενή ιατρική παρακολούθηση.
Ο Σακχαρώδης διαβήτης: Μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του διαβήτη είναι η αδυναμία. Αυτό είναι συχνότερο και εντονότερο όταν ο διαβήτης δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Γι’ αυτό και οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά το σάκχαρό τους.

Info: 'Ελενα Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) elenatroullidou@hotmail.com

Tags ευεξια, Διατροφή, ευ ζην


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3006 s (235 Queries.) // Parse time: 1.6915 s // Total time: 3.9921 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X