Τακούνια: πόσο και πως θα πρέπει να τα φοράμε


Τακούνια: πόσο και πως θα πρέπει να τα φοράμε

Όμορφα, στυλάτα και σίγουρα βοηθούν να ξεχωρίζει μια γυναίκα στο πλήθος. Τα τακούνια είναι ένα τρόπος για τις γυναίκες να συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα του ντυσίματός τους, για να φαίνονται πιο καλλίγραμμα τα πόδια τους και να τονίζονται οι καμπύλες τους.

Αυτά είναι τα καλά που προσφέρουν τα τακούνια, ας μιλήσουμε όμως και για τα κακά. Το πιο γνωστό και πασιφανές είναι η πίεση που δέχεται το μπροστινό μέρος του ποδιού. Ανάλογα με το τύπο τακουνιού η διανομή της πίεσης από το σωματικό βάρος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 65% στο μπροστινό σημείο πίεσης του ποδιού, δηλαδή ακριβώς στην αρχή του μεγάλου δακτύλου.
Εκείνο όμως που πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται είναι η γενική αλλαγή που δέχεται το σώμα σε ότι αφορά τη στάση και τη δυσλειτουργία που μελλοντικά προκύπτει στις αρθρώσεις τους. Ένα τακούνι ύψους 10-12 εκατοστών δεν επιτρέπει τη μυϊκή χαλάρωση στον τρικέφαλο μυ του ποδιού, άρα η υπερβολική κόπωση και ακόμα η πιθανότητα τενοντίτιδας είναι πιθανές σε μεγάλο βαθμό. Επίσης δεν επιτρέπει στο γόνατο να κινείται φυσιολογικά αφού οι τελευταίες μοίρες για το σωστό τέντωμα δεν πραγματοποιούνται όπως φυσιολογικά θα έπρεπε. Συνεχίζοντας η λεκάνη αναγκάζεται να κάνει πρόσθια κλίση για να κρατηθεί η ισορροπία αυξάνοντας έτσι τη μυϊκή ένταση στου δικέφαλο μυ (πίσω μέρος μηρού) τεντώνοντας τον και στον τετρακέφαλο (να μικρύνει σε μήκος).  Αυτό στη συνέχεια θα αυξήσει την πίεση στις αρθρώσεις της οσφύς με τη λεκάνη και ο κίνδυνος τραυματισμού συνδέσμων και νεύρων αυξάνεται κατά 40%. Το πάνω μέρος του κορμού θα αναγκαστεί επίσης να τροποποιήσει τη στάση του γέρνοντας τους όμως μπρος και αυξάνοντας έτσι την κύφωση της άνω πλάτης.



Με αυτά πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σώμα θα υποστεί πρόωρες κακώσεις στις αρθρώσεις του που επηρεάζονται και μελλοντικά μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά αρθρικά προβλήματα. Ακόμα και τα δάκτυλα μπορεί να καταλήξουν σε βλαισότητα από την αυξημένη πίεση.



Η μακροχρόνια χρήση τακουνιών αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμών όπως στραμπουλήγματα αφού χάνεται σιγά σιγά η ελαστικότητα στους τένοντες που είναι σε συνεχή διάταση λόγο την πίεσης.  

Σίγουρα τα τακούνια είναι ένας από τους καλύτερους φίλους των γυναικών, έτσι θα πρέπει να βρεθεί η ιδανική λύση για την προστασία των ποδιών.
Η χρησιμότερη συμβουλή είναι αν θα βάλετε τακούνια για μια εκδήλωση ή μια έξοδο που θα έχει διάρκεια 2 με 3 ώρες, τότε να επιλέξετε να κάθεστε με την πρώτη ευκαιρία ενώ θα παρευρίσκεστε στην εκδήλωση αυτή. Αν είναι εφικτό προσθέστε στήριγμα σιλικόνης που τοποθετείται μόνο στο μπροστινό μέρος του ποδιού (θα τα βρείτε σε φαρμακεία ή καταστήματα με ορθοπεδικά είδη).

Με την επιστροφή σας στο σπίτι θα πρέπει να κάνετε διατάσεις του μπροστινού μέρους του ποδιού και του αστραγάλου με απλές κινήσεις. Τεντώνετε το πόδι προς τα πάνω μαζί με τα δάκτυλα και μετά κάτω. Επαναλάβετε 10-12 φορές και μετά γυρίστε το πόδι προς τα μέσα και μετά προς τα έξω, επίσης 10-12 επαναλήψεις. Αν υπάρχει δυνατότητα ξαπλώστε με τα πόδια ψηλά στηριζόμενα σε μαξιλάρι με μια κλίση 15-20 μοίρες.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι το σωστό μέγεθος παπουτσιού, το ύψος τακουνιού ανάλογα με το ύψος της ποδικής σας καμάρας, καθώς και το σωματικό βάρος και τέλος να είναι τουλάχιστον το μπροστινό μέρος τύπου πλατφόρμα (αν είναι και το τακούνι γεμάτο, ακόμα καλύτερα).

Τακούνι χωρίς μπροστινή στήριξη.    

Τακούνι με μπροστινή στήριξη πλατφόρμα.     

Να θυμάστε ότι τα τακούνια σας σε κάποια φάση θα είναι εκτός μόδας, τα πόδια σας όμως ποτέ! Προστατεύστε τα επειδή το αξίζουν! 

Tags τακουνια, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5119 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3673 s // Total time: 2.8793 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X